A budapesti lakások megannyi történetet, sorsot, emléket hordoznak. Egy idén százéves ház a Ferenciek terén azonban olyan különlegességet tartogat, amit más biztosan nem: egy 1971-ben elkészült pop-art stílusú falfestményt találtunk egy nem várt helyen, az egyik nagypolgári lakás cselédszobájában.

A százéves épületek születésnapját ünneplő Budapest100 keretében bejuthattunk egyébként mindig csukott bérházakba, régen bezárt gyárcsarnokokba, hőerőmű vezérlőtermébe, múzeumhajóra és templomokba is az elmúlt néhány évben. Falfestményt azonban még sosem csodálhattunk meg, legalábbis sosem állt a figyelem középpontjában hasonló kép. Az idei program viszont egy igazi különlegességet tartogat: a graffitik megszokottak az utcán vagy - ideális esetben - a belvárosi tűzfalakon, áprilisban viszont egy olyan lakásba látogathatunk el a Ferenciek terén, ahol a színes, kicsit grafitiszerű pop-art alkotás nem a házfalon, még csak nem is a belső folyosókon, hanem a "spájzban" van!

Egy tekintélyes pesti polgárlakás lakója Kőszeg Ferenc szerkesztő, tanár, politikus, aki gyakorlatilag születése, vagyis 1939 óta lakik itt. A Párizsi udvar melletti épületbe egy passzázson keresztül jutunk be, az ajtóban kedvesen fogad a tulajdonos. A polcokon könyvek ezerszámra, a konyhaasztal fölött családi fotók.

Az egykori cselédszobát még 1970-ben bérelte ki dolgozóhelyiségnek egy rövidebb időre Bence György filozófus és Kenedi János író, történész. Egyébként a 170 négyzetméteres lakás éppúgy volt hatalmas házibulik, mint felolvasóestek, műelemzésekkel tarkított beszélgetések helyszíne - meséli a formálódó demokratikus ellenzékközponti figurájaként is ismert Kőszeg Ferenc az 1960-as és 70-es évekre emlékezve.

Aztán egyszer csak Kemény György grafikusművész fejéből kipattant az ötlet, hogy mi lenne, ha kifestené a szobát. Mindenki benne volt, így az ikonográfia megalkotása után elindult az alkotás. A secco (vagyis száraz falra készített falkép) 1970 novembere és 1971 áprilisa között készült el, igazi kollektív munka eredményeképp. A kontúrokat Kemény festette föl, kikeverte a wallkyd festéket, majd - Huckleberry Finn munkamódszerét átvéve - mindenki hozzátett egy kicsit a mind rendszeresebbé váló szombati esti festéseken.

A falakra többek között Szolzsenyicin, Lukács György, Trockij és Marx képe is fölkerült, de utólag többnek az alakját nem festenék újra, miután egyes gondolkodók megmutatták igazi arcukat. Így például tévedésnek bizonyultAngela Davis amerikai polgárjogi harcos és filozófus arcképének megörökítése, aki fokozatosan radikalizálódott, majd teljesen kommunista lett - meséli nevetve Kőszeg Ferenc. A Kemény György performanszával fűszerezett "avatást" nem éppen szűk körben ünnepelte a társaság: mintegy kétszázan jöttek el.

A képet most bárki szemügyre veheti személyesen is április 27-én (vasárnap), a Budapest100 programsorozat keretében, ráadásul véletlenül kiderült, hogy ugyanezen a hétvégén, április 26-án (szombaton) lesz Kőszeg úr születésnapja is. Így ismét a 43 évvel ezelőttihoz hasonló szabású "buli" lehet a lakásban, ahol egyszerre ünnepelhetitek a tulajdonos, a ház és a festmény születésnapját is, persze csak módjával. További érdekes épületek, programok, részletek itt.