A közelmúltban adtunk hírt a Dagály mellé tervezett uszoda ötletéről és egyúttal bemutattuk az ígéretes látványterveket.  Míg ez az épület hipermodern lesz, a Duna-parton áll egy másik épület, a maga stíluskavalkádjával és mégis nyugodt tömegével: ez a mintegy ötszáz éves múlttal rendelkező Rudas Fürdő. A műemléket fokozatosan renoválták az elmúlt években; a jelenlegi felújítás után, idén ősztől még szebben és több szolgáltatással várja a vendégeket.

A budapesti életstílus része a fürdőkultúra: nekünk szinte természetes, de még a legmenőbb metropoliszok is nélkülözik ezt a luxust. A Rudas közelében összesen 21 gyógyforrás található, így nem csoda, hogy a török hódoltság alatt már biztosan állt itt egy fürdő (ilidzsá vagy más néven kaplidzsá).

A hely egyik erőssége, hogy bármilyen szolgáltatást preferálunk, itt szinte biztosan megtaláljuk a kedvencünket. Van uszoda, gőzfürdő és szauna is, de a legszebb rész talán az északi részen található törökfürdő.

Az épület számos érdekességet tartogat: itt található a főváros legmelegebb, 42 fokos gyógyvizes medencéje, az épületben pedig még ásványvizet is palackoztak. A törökfürdő kupoláját nyolc oszlop tartja, a fürdőhöz pedig a világháború előtt szálloda is csatlakozott.

A történelmi hangulat sokakat vonzott és vonz ma is: éppúgy tartanak itt egyedi hangulatú partikat, mint filmforgatást, így az sem csoda, hogy a Borgiák tv-sorozatának stábja itt készítette az első évad kilencedik részének nápolyi fürdőjelenetét.

Az épület állapota viszont sok kívánni valót hagyott maga után: az Erzsébet híd hídfőjénél, a budai panoráma egyik legszebb helyén szinte háborús viszonyokat idézett a homlokzat állapota: ahány épületszárny, annyi különböző színekben pompázó, omladozó vakolatréteg, gányolás és retró.

A lépésről lépésre megvalósult újjáépítés után majdnem régi fényében pompázott az épület, de a déli rész egykori palackozóüzemét eddig mégsem sikerült bevonni a programba. Most elhárultak az utolsó akadályok és - a Hungária Fürdőt is megújító - Vékony Péter tervei szerint szeptemberre megvalósulhat a déli rész újjáépítése. A történelmi fürdőkultúrát felelevenítő és a modern wellness-igényekeket kielégítő részben új medencék, szaunák és jacuzzi is helyet kap, az emeleti részen napozóterasz és egy fantasztikus panorámájú étterem kap helyet.

Korábban is írtunk már az új szárny terveiről, de amint az újabb látványterveken is látszik, ezek némileg módosultak: az épület belseje a jelenlegi belsőépítészeti trendek jegyeit hordozza, az egykori palackozó íves lezárású formáját megőrző homlokzat áttört, csipkeszerű része pedig a törökös, illetve arab építészeti stílusjegyekre utalhat.

A Rudas közönsége és a pestiek azonban nemcsak ennek örülhetnek, hanem egy pár napja megjelent hírnek is, miszerint az ötszáz éves termálmedence a világ negyedik legszebbje az amerikai thrillist.com oldal összeállításán. Szerintünk az első, de ebbe az előkelő társaságba már bekerülni is nagy szó.