Gasztró

Ahol a nyaklevest nem kapják, hanem eszik – Nyakleves

Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Ahol a nyaklevest nem kapják, hanem eszik - Nyakleves

Nyelvünk szépségének és változatosságának köszönhetően a nyakleves több értelmet nyerhet. Van egy hely a Budafoki úton, ahol, ha ilyet kérsz, akkor szerencsére az atyai tockos helyett éppen egy gazdag, kacsanyakból főzött húslevest kapsz pohárban, stílszerűen, hogy sietve is szürcsölhesd. Kipróbáltuk.

Van, aki el sem tudja képzelni a főétkezéseket leves nélkül, és van, aki ugyan szereti, de annyira nagy jelentőséget nem tulajdonít a gőzölgő leveknek. Csikesz Judit és férje régóta leves-bolondok, ám sosem gondolták volna, hogy a filmes szakmát egyszer feladják, hogy egy apró vendéglátóhelyet nyissanak.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Szeptember vége óta mérik a jobbnál jobb leveseket a siető, otthoni ízekre vágyó egyetemistáknak és a Budán is levesezni vágyó irodistáknak. Igazi pályamódosítás az övék: gyerekeik kireppentek a családi fészekből, Angliába mentek, s az anyuka távolból próbálta főzni tanítani őket. Később született egy blog is, családról, finom ételekről, és ezen felbuzdulva határozták el, hogy a főzés szenvedélyét hasznukra fordítják: levesbárt nyitnak Budán és hátrahagyják a filmes világot – az újbudaiak legnagyobb örömére.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Nyakleves repertoárja folyamatosan változik, körülbelül 30 fajta levest szoktak főzni, hol továbbfejlesztve, hol az eredeti recept alapján. Minden nap három féle levessel készülnek: mindig van közöttük egy tradicionálisabb, egy krémleves és egy különlegesebb receptúrájú. Amikor ott jártunk, spanyol kolbászleves, fokhagymakrémleves, chilis, kókuszos édesburgonya leves volt terítéken. Egy nagy adag, 3 decis pohárnyi finomság 450 forintba kerül, a plusz feltétekért (pirított tökmag, crouton, vagy reszelt sajt) további 50 forintot kell fizetni.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Laktató, finoman fűszerezett, könnyed levesek ezek, és szívesen kipróbáltuk volna az édes, szilvás, vagy éppen almás verziókat is, melyeket csillogó szemekkel említett a háziasszony. Külön öröm nekik, mikor kevésbé kísérletező típusú, a magyar konyhára berendezkedett férfiemberek gyömbéres almalevest rendelnek, s nagy vigyorral lapátolják be a szokatlan finomságot.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest / We Love Budapest
A leveseken kívül szendvicsben is erős a Nyakleves: fontos, hogy vajas/margarinos alap helyett sajtkrémmel dolgoznak, és hogy a pékáru és a zöldségek is frissen, ropogósan érkeznek. Minden nap legalább öt féle kencével találkozhatunk a pultban: kacsamáj, körözött, padlizsánkrém is szerepelhet ezek között, ha pedig nem hidegen, hanem összesütve szereted a szendvicset, akkor így is szívesen elkészítik neked (hidegen 400 Ft, melegen 450 Ft). Természetesen desszert is jár az ízletes, gyors ebéd mellé: 350 forintért kapod meg a nap nasiját, ami lehet pohárkrém, tiramisú, vagy vaníliasodós mákos guba.
Mindezt elfogyaszthatod a benti két apró asztal egyikénél, de sietve is, köszönhetően a praktikus poharaknak. Mi a helyben fogyasztást választottuk, és valahogy azonnal beszippantott a pici, vintage hangulatú üzlethelyiség a barátságos legénységével: tényleg az ötletgazda szolgál ki, nincsenek ismeretlen alkalmazottak. Kifelé menet vettük észre a falról figyelő Steve Jobst, Mark Zuckerberget és Bill Gatest, ahogy Nyakleveses papírpoharat szorongatnak. Ezért a gegért plusz pont jár.
Mindenkinek nyugodt szívvel ajánljuk, nyugodtan álljatok sorba egy kiadós nyaklevesért!

Nyakleves
Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 27.
Nyitva tartás: H-P : 11:00 – 19:00
Facebook