Új közösségi kezdeményezés van készülőben, ami hamarosan akár a budapestiek életet is megváltoztathatja. A Mi Utcánk névre keresztelt projekt a kis közösségekre és a megbízható emberi kapcsolatok kialakítására épít. Az ötlet annyira ígéretes, hogy megnyerte a Lenovo Motivátor Nagydíjat. Figyelem! Ez egy start up!

Bárkivel előfordulhat, hogy valaminek hiányában a szomszédokhoz kell fordulnia segítségért. Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy kölcsönkérjen netán egy fúrót vagy fél kiló lisztet, ráadásul a legtöbben semmit sem tudnak azokról, akiknek a közvetlen környezetében élnek. Ezt a problémát szeretné orvosolni a Mi Utcánk névre keresztelt projekt, amely a kis közösségekre és a közvetlen emberi kapcsolatokra épül. Az ötlet annyira ígéretes és újszerű, hogy megnyerte a Lenovo Motivátor Nagydíjat is.

Természetesen a dolog nem csak a barkácsoláshoz fontos szerszámokról szól, hanem rengeteg egyéb dologra is kiterjed. Megtudhatjuk például, hogy mihez értenek azok, akikkel egy közöségben élünk - így ha helyzet van, akkor igénybe tudjuk venni a segítségüket. De szervezhetünk akár közös autózást is szomszédainkkal a munkahelyre, hogy ezzel is óvjuk rohamosan felmelegedő klímánkat. Ezen kívül persze olyan fontos kérdésekkel kapcsolatban is összefoghatunk, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a közbiztonsági gondok, vagy a biciklitárolók kialakítása. Bármi lehetséges. A közösség lehet egy lakótelep, egy falu, egy kerület, vagy éppen egy egész város - tekintettel arra, hogy hány embert érint egy adott probléma. Ha például elveszett a kutyánk, akkor az akárhol lehet Budapesten, tehát egy sokkal szélesebb körű hírverést igényel.

Szabó Dávid, a projekt ötletgazdája elmondta, hogy önszerveződő közösségeket szeretnének létrehozni, és ők maguk nem is kívánnak határokat szabni a szociális hálózat kialakulásának; éppen csak annyira fognak beleszólni az ügyekbe, amennyire az a hatékony működés érdekében szükséges. A dolog egyébként igazi világmegváltó terv: a hazai pálya után nem titkolt szándék a külföldre történő terjeszkedés.

Előregisztrációra már van lehetőség az oldalon, ahol néhány másodperc alatt az e-mail cím és az irányítószám megadásával bebiztosíthatjuk helyünket az elsők között. A tesztelhető béta oldal indulása tavaszra várható. Az aktuális eseményeket a Facebookon folyamatosan figyelemmel lehet kísérni.