Az orosz-magyar barátság jegyében nemrég megnyitott a Godunov Restaurant Vodka Bár a belvárosban. A minden szempontból prémium helyen 108 féle vodkát, és tradicionális orosz receptek alapján elkészített európaias fine dining ételeket kínálnak. Ez persze nem minden, a hely belső dizájnjától is többször leesett az állunk: aranyszínű csillárok, kézzel felfestett matrjoska babák, lila ledek és pulton elfüstölő folyékony nitrogén. A konklúzió: wow!

Водка и мерцание: чем больше, тем лучше! (Vodka és csillogás: minél több, annál jobb!)

Valljuk be: az oroszok szeretik a csillogást, ami egyébként nem nevezhető negatív sztereotípiának. Ennek jegyében pózol a Sas utca elején nyílt Godunov Restaurant & Vodka Bár, ami teljesen egyedülálló mind Budapesten, mind pedig Európában. A hely már belépéskor prémium csapást mér az erre fogékony érzékszerveinkre (értsd: szemek), az újonnan érkezőknek pedig kell néhány perc, amíg összeszedik az állukat a földről.

A még ízlésesen túlzó belső dizájn olyan elemeket tartalmaz, mint a lila leddel megvilágított italok, a plafonra kézzel felfestett matrjoska babákból alkotott kompozíció (ez a szőnyegpadlón is megtalálható), a vitrinek mögött különböző méretekben pöffeszkedő vodkakülönlegességek. Egy-két dologra még ránézni sem mertünk, nehogy tekintetünkkel esetleg összekarcoljuk.

Európán belül egyébként igencsak messzire kéne mennünk, hogy hasonló helyet találjunk. A giccs itt nem ízléstelen, sőt.Водка-бар: 108 типов водки со всего мира (Vodkabár: 108 féle vodka a világ minden tájáról)Természetesen a név kötelez, így a hely legkülönlegesebb tulajdonsága a vodkaválaszték.

A VodkaBárban összesen 108 féle vodka kapható (egyelőre ebból körülbelül 90 féle érkezett már meg) a világ minden tájáról.

A polcokon és vitrinekben megtaláljuk többek között az egyik legkomolyabb prémium vodkamárkát a Russian Standardet, a kiváló, lengyel aranyrozsból készült Belvedere-t, az egyedi Royal Dragon Superior Vodkát, a szőlőpárlatból készült Cirocot, az angol Skorppio Vodkát, a világhírű Smirnoffot, az elegáns és tiszta Skyy Vodkát, a Kazahsztánban gyártott Snow Queent, a lengyel szuper-prémium Sobieskit, és a nagy kedvencünket, a limitált szériában gyártott (évente a világon összesen 130 000 üveg) Kalashnikov Vodkát. Ez utóbbit gépfegyver alakú üvegben lehet megvásárolni. Az üvegek mérete a hagyományos 0,7 litertől itt egészen a brutális 6 literig növekszik.

Szokatlan módon itt a drágább, prémium vodkákat nem shot formátumban, hanem üvegben lehet kérni. A rendeléshez minden esetben különleges “bottle service” is jár.

A Vodka Bárban egyébként whiskyt, koktélokat és cognacot is ihatunk, bár szerintünk a legizgalmasabb dolog italfronton a molekulárisgasztronómia módszereivel (az anyag fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával) készített koktélkapszulák, amelyeknek hála, itt valóban kanállal eszik az italokat.

A teljesen profi csapat természetesen bármikor szívesen ajánl italt azoknak, akiket kizökkentene a bőség e különleges zavara.Ресторан премиум-класса: Традиции и креативность (Prémium étterem: tradíció és kreativitás)Ételfronton is hasonlót várhatunk a VodkaBártól. Az itteni ételeket orosz-európai finediningként lehetne legjobban jellemezni. A lényeg, hogy fogták a hagyományos orosz recepteket és fuzionálták őket egy kicsit az európai konyhával. Az eredményt üdvözöljük Budapesten.

Mi a jól ismert ukrán borscs (1190 Ft) levest próbáltuk ki, amelyet itt tejfölhabbal tálalnak, után a szintén híres kijevi jércét rendeltük meg, gorgonzola sajtos burgonyapürével (3590 Ft). Csalódni semmiben sem kellett, a fotósunk az “Úristen” szót használta, mikor véleményt kellett mondania.

Az étlapon ezek mellett még szerepel marhahússal és keménytojással töltött pirozski (1890 Ft), hidegen tálalt levendulás lazac (3390 Ft), tigrisrák kókusztejes mártásban (6890 Ft), báránygerinc mogyoró croustadban (5490 Ft), argentin bélszín forrázott ceruzababbal (9490 Ft), kakukkfüves vajban futtatott vadgombák (3490 Ft), Cézár saláta jércemell filés ráknyárssal (2290 Ft), és persze többféle kaviár (10990 Ft - 35 000 Ft).

Az a la carte étlap minden nap 11-ig aktuális, utána ugyanis vodkabárrá alakul át a hely, ami hajnali 2-ig zakuszka bárt is jelent.Планы на будущее (Jövőbeli tervek)Hogy mit hoz a jövő, azt nem lehet tudni. Tervek viszont természetesen vannak: majdnem 3 méteres matrjoska baba, tavasztól terasz, minden este élőzene, hiperexkluzív VIP rész, és persze a prémium minőség folyamatos biztosítása.

Az étterem hivatalosan a vodka születésnapján, azaz január 31-én nyílik meg, addig pedig tesztüzemben működik. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időszakokban kedvezményes áron kínálják az ételeket, miközben a csapat szeretettel várja a kritikákat és az észrevételeket.
Godunov Restaurant & Vodka Bar (bezárt)
Cím:

1051 Budapest, Sas utca 4.