Egyik év végén sincs nehéz dolgunk, mikor szemlét készítünk az elmúlt tizenkét hónap Budapesttel kapcsolatos cikkeiből, mert mindig akad jó pár írás, amelyek valamilyen lencsén keresztül tekintenek a városra. 2013 a bőség és a szélsőségek éve is volt ebből a szempontból, hiszen amennyi hideget kaptunk a külföldi lapok politikai és gazdasági rovatainak hasábjain, annyi dicséret érte a várost, amint úti célként, hipszter és/vagy kreatív fészekként, illetve a szórakozás Mekkájaként emlegették. A pozitívumokkal foglalkozunk.

The Telegraph ajánljaBár a The Telegraph a Caravaggio kiállítástól a budapesti shopping lehetőségekig több aspektussal is foglalkozott az idén, minket leginkább a magyar konyha ínyencségeivel győzött meg. Magyar konyha pedig nincsen jó bor nélkül, ahogyan arra a cikk írója, Xanthe Clay is ráérzett, így közölt is egy kis borhatározót is írásában.

Csak kulturáltan“A Hay Fesztivál kelet felé, Magyarországra tart. Budapestet rendkívül gazdag irodalmi hagyományai ideális helyszínné teszik az első kelet-közép európai Hay Fesztivál megrendezéséhez.” - Így hangzik az, ha egy 2013- ban Budapesten megrendezett fesztivált a The Telegraph szavaival jellemzünk. A fesztivál sikere egyébként igazolta, hogy Budapest méltó volt az elsőbbségre!

A CNN szeme Budapestre mered Carolyn Bánfalvi listája

olyan

budapesti

helyeket sorolt, amelyekkel bebizonyította, hogy a Duna gyöngyszeme bizony sokkal többet ígér látogatóinak, mint azok a messzire elhallatszó bókok, amelyeket általában kap.Carolyn szerint

Budapest

egy folyamatosan fejlődő kulturális híd Európa keleti és nyugati fele között. Ezt az előkelő státuszt pedig hotelek, éttermek, cukrászdák, szórakozóhelyek, üzletek, szolgáltatások és látványosságok felsorolásával tette minden külföldi számára egészen egyértelművé.

BókhalomSzintén a CNN Budapest részlegét erősítette Robin Marshall11 pontot tartalmazó összeállítása, ami élesebben lát, mint a klisékkel tűzdelt turisztikai ajánlók, hiszen nem csak látogatásra érdemes dolgokat sorolt fel, hanem valóban hasznos tudnivalókat is. Így került a paprika mellé például az is, hogy milyen leves is a gulyás, valamint az, hogy a magyarokkal érdemes vitatkozni, hiszen mindenről van véleményük. Úgy tűnik, Mr. Marshall jó társaságba keveredett, és szerencsére nem félt általánosítani!Fő a vendégszeretet„A vendégek úgy érzik, hogy korrekt árat fizetnek az igénybe vett szolgáltatásokért, ezért aztán elégedetten és boldogan távoznak” - mondta Arnaud Bertrand a CNN cikkében. A megjegyzés után pedig már jobban is értjük a címben deklarált "leg"-et a vendégszeretettel kapcsolatosan. Bár a szolgáltatók egyre többet tesznek azért, hogy Budapest egy valóban vendégszerető város benyomását keltse azért a túlárazott taxi- és éttermi számlák, valamint a gyatra angoltudás némileg árnyalják a képet. Erre a cikk is rávilágít, ahogyan azt is közli, hogy még mindig sokan hasonlítják össze Budapestet Prágával, és akadnak olyanok is, akik szerint nálunk sokkal jobb a közbiztonság, mint a cseheknél.Keserédes anyanyelvünkBár már legutóbb is csak jó adag iróniával tudtunk hírt adni arról a cikkről, ami minden várakozást felülmúlva már nem csak a romkocsmák csodálatos tökéletlenségéről, a budapesti éjszaka utánozhatatlan mivoltáról és az épített környezet kiemelkedő szépségéről ír, hanem a nyelvünket is megvizsgálja.

James Thomson számára többek közt az is kiderült, hogy azok, akik nem értik, dallamosnak találják a magyar nyelvet. Sőt, a Budapesten tanuló külföldi diákok akár öt szóval is könnyen elboldogulnak!

Állati jók vagyunkA CNN legújabb Budapestet tapsoló cikkében a Fővárosi Állatkert kuriózumait veszi sorra. A szerző, Charles Hebbert érthetően azzal a prekoncepcióval fut neki az írásnak, hogy állatok terén már nem egyszerű újat mutatni a közönségnek. Elefántokat, vízilovakat és medvéket is látott már mindenki, így érdemes arra a környezetre fókuszálni, amelyben megtörténik ember és állat találkozása. Az erre vonatkozó hazai sajátosságok pedig csak példák a CNN által a budapesti Állatkertnek ajánlott pluszpontok között.

CNN menüGulyásleves, lángos, csirkepaprikás, Hortobágyi húsos palacsinta, libamáj, hideg meggy leves, tihanyi csuka, töltött káposzta, kürtöskalács, Dobos torta, Eszterházy szelet, Somlói galuska - ezek szerepelnek a CNN ajánlatában, kiegészülve azokkal a budapesti helyekkel, ahol érdemes megkóstolni a hungarikumokat! Nem kell kizárólag luxus listát vári, a Levestől a Boscolo Hotelig széles skálán mozognak az ajánlott éttermek.

Aranyérem karácsonyraSajnos, továbbra sem tudjuk eldönteni, hogy örüljünk vagy keseregjünk az International Travel Daily News által ránk aggatott Európa legolcsóbb karácsonyi városa címnek. A rengeteg írás viszont szerencsés karácsonyi ajándék, mert mindegyik legalább egy kicsit segít abban, hogy a szezonális aranyérem-tulajdonos Budapestre ne csak ajándékokért és forralt borozni érkezzenek a turisták!