Szögezzük le már az elején: semmi sem lesz jó pusztán attól, hogy büszkén viseli a kézműves vagy a termelői címkét. Láthattuk, mennyire jót tesz a zakatoló gyársorokat helyettesítő emberi kéz munkája a söröknek, fagylaltoknak vagy péksüteményeknek, de azzal csak a jelző értéke romlik, ha minden második utcasarkon ezt tolják az arcunkba. Szerencsére erről még nincs szó, és csokoládé-készítők közül sincsenek még olyan sokan, akik inkább esküsznek saját módszereikre, mint a lila tehén tejére. Egy napra felvettük a Gombóc Artúr jelmezt, hogy megnézzünk két ilyen belvárosi helyet.

Amiről kiderült, hogy kifejezetten nehéz szerep, mert ezek a kézműves csokoládék nem csak különösen finomak, de az ember már csak néhány darabtól is azt érzi, hogy új ízeket képtelen befogadni, mert a tokaji aszús, a fahéjas narancsos vagy a balzsamecetes paradicsomos után olyan, mintha kulináris nehézbombázás alá vették volna az ízlelőszerveinket. Egy jó tanács: a pohár víz mindig jól jön a restarthoz.Hungaricum Desszert GalériaA nagymenő belga készítőkről nem tudunk átfogó képet nyújtani, arra majd egyszer biztos ott lesz a We Love Bruges, de egészen biztos sokat veszítünk, ha nem adunk esélyt a magyar mestereknek. Erre pedig kiváló helyszín a Bazilikához közeli Hungaricum Desszert Galéria. Nem véletlen a névválasztás, mert pont úgy szeretne működni, mint egy tárlat: kb. 15 hazai mester gondosan elkészített munkáit kóstolhatjuk végig.
Hungaricum Desszert Galéria (bezárt)Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 4.

Közülük is kiemelkedik a két hazai Willy Wonka: Ciszár Katalin, a Rózsavölgyi csokoládéval és Szántó Tibor. A Rózsavölgyinek három csokoládéja is két csillagos minősítést kapott az ételek Oscar díjaként kezelt Great Taste Awards-on, a London Academy of Chocolate Awards-ról pedig bronzérmet hozott el, csakúgy mint Szántó Tibor.

Az itt kóstoltak közül a tokaji aszús megoldásnál meglepően jól esett a kicsit alkoholos árnyalat mellett betámadó marcipános íz, míg a giandujásnál mintha lágy mogyorókrémet szopogattunk volna nagyon-nagyon lassan. Van itt még hegedű alakúra formázott nugátkrémes csoki, különböző pálinkákkal és/vagy vodkával ízesített lehetőség az ínyenceknek, de akár egyszerű gyümölcsös változatokat is kipróbálhatunk.

Megtalálni a kedvencet vagy a legfinomabbat, teljesen esélytelen, mert a választék akkora, hogy akár szentestéig ott állhatunk a pult előtt, a folyamatosan újuló kínálatot akkor sem tudjuk lekövetni. Persze kérhetünk bonbonokat elvitelre is (1900 Ft/10 dkg), valamint számtalan prémium minőségű táblacsokiból is válogathatunk (1500-2000 Ft/tábla).

Az alkohol és az édességek együttes élvezetét keresőknek jó hírünk, hogy itt általában egyszerre zavarják le a csokoládé és a bor kóstolását. De nem időspórolás miatt, hanem azért, mert ez a két erősen élvezeti áru jobban összeillik, mint a borsó meg a héja. Ráadásul a kézműves csokigyárosok külön a kóstolandó borokhoz illő lehetőségeket hoznak kizárólag az este kedvéért. Érdemes figyelni, mert a következő alkalom december közepére várható.

Csoki ButikEgy utcával arrébb nyílik ezen a héten egy újabb hely, ahol viszonylag rövid úton letudhatjuk az édesszájúak karácsonyi ajándékát. A Csoki Butikba belépve rögtön Joanne Harris Csokoládé című könyve és egy Mesi nevű lánynak álcázott Juliette Binoche fogad.

Mesi legalább annyira odavan a csokoládéért, mint Vianne Rocher, és ránézésre próbálja megállapítani az emberről, hogy milyen édesség ízlene neki. Szerencsére van honnan meríteni, mert az általa készített változatok szinte minden ízárnyalatot lefednek. Kezdve a kecskesajtos-pálinkástól a pezsgősön át a paradicsomos-balzsamecetesig olyan ízekig juthatunk el, mintha végigettünk volna egy degusztációs menüt egy ötcsillagos étteremben.

Eközben a legvagányabb ízvariációk sem annyira erősek, hogy háttérbe szoríthatnák a krémes csokoládét: valószínűleg itt még a vadpörkölt is édes maradna, ha ilyen csokimáz ölelné körül.

A hajszálvékony tábla csokik (1600 Ft/10 dkg) különböző ízesítéseket kapnak (mogyorós, kókuszos, karácsonyi), és mindegyik töltelék más ízvilágot ad attól függően, hogy éppen fehér-, tej- vagy étcsokit turbóznak fel vele.

Az itteni csokoládé kizárólag minőségi alapanyagból készülhet, januárban például Mesi Madagaszkárra utazik, hogy kiválassza melyik termelőtől fogja beszerezni a következő kakaóbab szállítmányt. Addig is olyan izgalmas dolgokkal kísérletezik, mint hogy csokival borítja be a pálinkába áztatott fügét.

A csomagolt táblás szekció (1800-2000 Ft) különböző külföldi csokinagyhatalmaktól gyűjt össze minőségi változatokat, de a kínálat hamarosan glutén- és laktózmentes termékekkel is bővülni fog. A tervek szerint a bolt hátuljában egy kisebb csokoládéfőző műhelyet is berendeznek, hogy mindenki élő egyenesben nézhesse, hogyan készül a szurokfekete főzet.

A különböző kézműves lekvárok és biomézek teszik teljessé a palettát, és ettől olyan érzésünk támad, mintha betörtünk volna egy Grimm mesébe, és büntetésből bezártak volna minket a nagymama édességektől roskadozó éléskamrájába. Itt képesek lennénk akár évekig is raboskodni. Pláne, ha még Juliette Binoche is betársulna.