A budapesti kajadivat-hullámok burgercunamiját viszonylag kevés kerület úszta meg szárazon, a belvárosban pedig még a kínai büfék és a salátabárok csapjaiból is burgerhús lé folyik. Az egyelőre tesztüzemben pöfögő Burger and Love dettó a trend-epicentrum (avagy #ilovehaters-szívcsakra) közelében osztja a burgereket – sok szeretettel, de felemás eredménnyel.

Az Október 6. utca felé cammogva azon tűnődtem, hogy van-e létjogosultsága (és potenciálja) egy újabb burgerezőnek úgy, hogy a piac telítettsége miatt maximum annyira lehet hiánypótló, mint egy harmadik Nemzeti Dohánybolt egy kétutcás faluban. Vajon mi a cél? A vegánok hergelése? Az előválogatott fűszálakon és szivarszobás legelőkön felcseperedett luxusmarha-populáció megtizedelése? 42?

A kérdések költőiek maradtak, az viszont rögtön egyértelművé vált, hogy a Burger and Love a húsokon kívül a kihívásokat is szereti, ugyanis a Padthai Wokbar és a Burrita aurájába mászva, egy kajáldákban és napi menükben bővelkedő környéken tömi a zsemléket.

Részemről az iménti, korszakalkotó felfedezés volt az utolsó fénypont a Burger and Love-koncepció (intéződik, míting, tájming. Éljenek a vállalati szógnómok!) éjszakájában, amelynek burgeren túli lényege a terepszemle és a kóstolás után is homályos maradt. Az összhatás olyan, mint egy rücskös oldaluknál összeragasztott Lego-kockákból épített torony: labilis és illogikus.

Az enteriőrbe ágyazott arculat (Csap Viktor feat. Kiss Miklós) alkotóelemei profin kivitelezettek, de a fúróhegekkel teli, koszos plafon - ami állítólag a dizájn (!) része -, a műanyaghatású, valójában fém bárszékek, illetve a mérsékelten felhasználóbarát bőrülőke egyrészt aláaknázzák az otthonosságot, másrészt pedig a bisztrós jellegzetességekkel keveredve egy restibe oltott mini-Lacipecsenyét eredményeznek.

A streed foodos külcsín és a kifinomult húsválaszték között diszharmónia uralkodik, ami önmagában még nem lenne probléma, ha a gurmésabb sztékek nem 1690 forintnál rajtolnának. Igaz, hogy 990 forintos tőkesúlynak van egy Melós meg egy Irodista (hétköznaponként 11-től 5-ig), és oké, hogy egy 2990 forintos, 200 grammos angus textúráján tisztán látni, hogy a gazda minden éjjel a

Goldberg-variációkkal ringatta álomba a jószágokat, de egy drágább burger kontextusidegen egy ilyen street foodos környezetben; ráadásul minőség 2000 forintnál alacsonyabb fákon is bőségesen terem (friss példáért katt ide).

Burgerünket mellesleg hét lépésben rakhatjuk össze: hús, átsütöttség mértéke, kenyér, sült krumpli mérete (nagy 990, kicsi 590), zöldségek (2 ingyen, utána 300/darab), szósz (1 ingyen, utána 200/adag), extrák (a jelenlegiek 300 forintos darabáron futnak). A kiegészítők eszpresszóra optimalizált papírpoharakban érkeznek, így akár köretként is dézsmálhatjuk őket a bárszékek ellenpólusával, azaz a fémhatású, valójában műanyag villával, majd mindezt Burger and Love-sörrel, illetve a szokásos szénsavasokkal öblíthetjük le. Tudom, elsőre bonyolultnak tűnik, de aki evett már életében, annak menni fog.

Pontot pakolva a mondat végére: elképzelhető, hogy az itt leírtak csupán a próbaüzem gyerekbetegségei, és a Burger and Love hamarosan kinövi őket, bár borítékolható, hogy néhány szimptóma marad a helyén – a budapesti burgerválasztékkal egyetemben, tehát aki nem esne szerelembe első kóstolásra, ne csüggedjen.

Burger and Love (bezárt)
Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 6.