Az egy dolog, hogy manapság már a világsajtó jeles képviselői is rendszeresen Európa közepe felé irányítják ínyencségekre éhes figyelmüket; itt ragadnak kanalat, majd tollat, hogy Budapest gasztronómiai fejlődésének egyes állomásairól értekezzenek. Az egy másik, hogy ezen a területen is helyén kell kezelni az egyes kategóriákat, hogy végül az őt megillető méltatásban részesüljön a pár hete a Székely Mihály utcában újra megnyílt Lou Lou étterem. A város újabb fine dining gyöngyszemmel lett gazdagabb. 

Kifinomult vonalak

A történet nem most kezdődött, a

Lou Lou már a második premiernél tart, ugyanis négy évvel ezelőtt a Vigyázó Ferenc utcában véget ért az előző korszak. Az ottani étterem nyitásakor még egyedülálló vonalat képviselő

Rudits Károly

ismét úgy gondolta, szerepet vállal abban, hogy a város gasztro-térképe a legkifinomultabb kategóriában is újabb taggal büszkékedjen.

“Van még hová fejlődni fine dining terén.” - mondta, ez pedig úgy tűnik elég motivációt jelentett számára, hogy újra belevágjon az étterem üzemeltetésbe.
Akinek volt szerencséje a

Lou Lou

1.-hez, az nyugodtan bízzon a név hitelében (vagy akár a visszatérő ló motívumban). Persze változások is akadnak, közülük talán a legfontosabbak, hogy minden érthetőbb, letisztultabb és talán egy fokkal egyszerűbb is lett. Mindez persze még távolról sem érinti a színvonalat. Arra, illetve az ételek által képviselt irányra inkább a következő mondható el: csúcs, franciásan.

Hogy ízlik a legesleg?

A csúcs ízeket

menüben

is kérhetjük (4400 forint), ami három fogást és általában nagyon különleges kombinációkat takar. Az általunk kóstolt menüs előételből -

Hízott kacsamáj parfait

- például nyugodtan következtethetünk az azt követő fogásokra is. Az étlapról szemezgetve a

Dijoni mustáros sült nyulas

verzió helyett kecskesajtra,

lazacra , illetve

kacsamellre

szavaztunk.
Pontosabban: a Friss

kecskesajt , klorofil püré, feketegyökér kerti zöldek, szarvasgomba (3900 forint); Sózott skót lazac, friss tengeri alga, tápióka, capri, sült citrom, saláta, szardella (4600 forint); Pirított kacsamell, tradicionális narancsmártás, Belga endívia, sárgarépa (4500 forint).

A fehér tányérokon minden majdnem annyira szép, mint amennyire finom, úgyhogy meglepetés maximum azzal kapcsolatban érhet bárkit, hogy egyes összetevőkkel még papíron sem találkozott. Kérdezni persze lehet, sőt egy ilyen kaliberű étteremben hiba lenne hallgatni, hiszen sokat tanulhatunk. Azt pedig talán még kevésbé kell hangsúlyozni, hogy közben jól is lakunk majd.
Az nem baj, ha ezt az érzést a különleges atmoszférával, illetve ízvilággal járó izgalmaknak tudjuk be, és még a desszerttől sem hőkölünk vissza. Ha

OPERA tortát

(2100 forint) kérünk, nagybetűs, nagyon csokis élményben lesz részünk; ha pedig a könnyed Tatin Nagyi híres

almatortájára

(2100 forint) voksolunk, valószínűleg a cider sorbet okoz majd meghökkentő élményt.

A “borok falát” a

Fausto's étterem

hagyta itt a Lou Lou számára, de ez annak ellenére nem lóg ki az enteriőrből, hogy ezen kívül minden le lett cserélve. Szép is, hasznos is ez a bortároló felület, hiszen csaknem ötven féle vörös-, illetve huszonöt féle fehér bor közül válogathatunk. A borok többsége Magyarországról származik, de vannak francia, olasz, portugál, spanyol és újvilági képviselők is. Az ételek alapanyagai közül pedig csak azt hozzák külföldről, amit kiváló minőségben itthon hiába keresnének.
A belső teret egyébként a gyönyörű textillel borított székek, az asztalokon található, újrahasznosított fémből készült állatok, illetve egyéb apró kiegészítők is cizellálják, de leginkább a tükrök biztosítják jellegzetes karakterét.
A vendégektől már most érkeznek a bókok, hol az újragondolt Gulyásleves, hol a húsos ínyencségek, hol a különleges fűszerezésű desszertek miatt. Ki tudja, talán a

Lou Lou hamarosan nemzetközi hírnévre is szert tesz, újabb tapsvihart hozva Budapest éttermi kultúrájának.

Lou Lou Restaurant (bezárt)

Cím:

1061 Budapest, Székely Mihály utca 2.