Amióta a képernyő előtti meló elkerülhetetlenné, az okosteló-infúzión zombulás pedig általánossá vált, a kocka megszabadult negatív mellékzöngéitől, bár a BME villanykarán és az MMORPG-szervereken azért gondoskodnak a hagyományőrzésről.  Ettől függetlenül az adekvát módon kivitelezett kockaság kifizetődő, elég csak megnézni, hogy a Rubik-kocka és a dobókocka milyen sokra vitte. Követendő kocka példát persze nemcsak a lópálinka zamatú hungarikumok között vagy az Apple vezérigazgatói tanácsában találhatunk, hanem a Kazinczy utcában is, ahol pár napja megnyitott a koncepcióját tekintve legkevésbé sem négyzetes Kocka.

Mindig is birizgálta a fantáziámat, hogy vajon mit rejtenek az Ellátó és a 400 kenyérszeleteihez szendvicsmuníciót biztosító kocka épület falai. Mivel se buldózerem, se lángvágóm nincs, ezért a fizikai akadályok ellen a leghatékonyabb fegyvert, a képzeletemet vetettem be.

Az összecsapásból az alábbi teóriák kerültek ki győztesen: 1.
a magyar Avengers főhadiszállása (Tony Stark szerepében Gattyán György), 2. a világuralomra törő macska-terrorszervezet budapesti sejtjének főhadiszállása, 3. Jedi Akadémia belvárosi #swagyolo-ivadékoknak (főhadiszállás), 4.
az elhanyagoltság, a por és a fátyolos pókhálók főhadiszállása.Főhadiszállás-fétises képzelgéseim tárgyáról végül Alexa Zsolt, a Kocka újjászületését papírra monitorra álmodó Minusplus építésziroda egyik vezetője rántotta le a leplet. Zsolt minden Kocka-részletet feltáró monológjából kiderült, hogy az épület távolabbi múltját homály fedi (a történeti kutatások ellentmondásos eredményeket produkáltak), viszont a közelmúlt tisztább, tehát biztosra vehető, hogy a Kocka mostanában irodaként és raktárként sínylődött, akár egy tehetséges focista a magyar utánpótlásban.

Rákanyarodva a jelen eseményeire, Minusplusék nem aprózták el a felújítás mértékét, itt bizony nem holmi ráncfelvarrással van dolgunk: a falakon kívül mindent ledózeroltak, másfél föld alatti szinttel bővítették az épületet, majd a lecsupaszított alapra egy minimalizmusában ötletgazdag teret és enteriőrt improvizáltak.

Színek és anyagok terén a letisztultság az úr (fekete, szürke és fehér, valamint nyers beton és fa), a tarkább árnyalatok egyedül az asztalokon és a világítástechnikában köszönnek vissza. Ami az emeletek és félemeletek funkcióját illeti, tánctudásunkat (vagy annak hiányát) a legalsó szinten tehetjük közszemlére, a félemeleteken nagy ücsörgések közepette kávézhatunk és a bárpultok készleteit pusztíthatjuk, eggyel feljebb megtapasztalhatjuk, hogy a látványkonyha nemcsak a látványra épít, a Kockát koronázó tetőteraszon pedig cigizhetünk és fejet szellőztethetünk (esetleg Molotov-koktélokat hajigálhatunk a szemközti házban lakó ellenségünk teraszára).

A komplexitás ideálját kergető helyek gyakran a sokat akaró szarkák sorsára jutnak, ám a Kockát nem fenyegeti a szétcsúszás veszélye. A profizmus és az összeszedettség a koncepcióelemek közül legszembetűnőbben (és ízletesebben) az éjfélig (!) nyitva tartó konyhában manifesztálódik, ahol a bigfishből és a Fishmongerből beszerzett alapanyagokra komponált, tapas jellegű herkentyűktől kezdve (1390 forint)a salátákon (1590 forint) át egészen a hamburgerekig(1590 forint) minden annyira finom, hogy még a savazásra kalibrált gasztrokritikusok is elégedetten hümmögnének. És lesz napi menü - déltől hatig,1490 forintért.Az itallap kapcsán a borválasztékot érdemes kiemelni, valamint azt a borbárokra jellemző opciót, mely szerint a borokat nemcsak üvegben, de kimérve, decinként is kérhetjük.

Kocka (bezárt)
Cím:

1073 Budapest, Kazinczy utca 48.