Egy nagyon pici, Balzac utcai műhelyben jártunk, hogy Bandula Arankával, a Pistolepete Bags márkanevet viselő táskák alkotójával beszélgessünk. A szoba akár ötször ekkora is lehetne, Aranka lelkesedése, pozitív szemlélete, illetve az a kreatív energia, amit csak kiemelnek a szemünk minden sarkából látható színes textilek, kész táskák és egyéb inspiráló kellékek, úgy is bőven betöltenék. Azt sejtettük, hogy a klasszikus kérdésre, miszerint „maximum mennyi minden férhet el egy női táskában?”, most sem fogunk választ találni. A cél az volt, hogy megfejtsük, milyen izgalmas is lehet az a folyamat, amely során megszületik egy egyedi táska. 

Sztorik a táskán Repülőgépről elcsent biztonságiöv-csat, kávés zsák, szlovén műbőr, afrikai textil – ezek közül mindegyik csak azért nem található meg a Pistolepete Bags műhely polcain, mert már valakinek a vállán virítanak. A felsorolás nem túlzás, sőt igazából csupán szemezgetés a táska-alapanyagok illusztris listájáról. Bár Aranka a legtöbb textilt külföldről rendeli, a személyes kívánságoknak semmiképpen nem szab határt az, hogy miből lehet alapanyag.

Tervezés pántról pántra Általában azonban inkább a színeket, a formát, a méretet és az apróbb részleteket tekintve vannak elképzelések a megrendelők részéről. A vásárlók oldalára is kiterjesztett alkotói szabadság viszont gyakran jócskán rátesz a tervezéshez, illetve elkészítéshez szükséges időmérlegre. Aranka mosolyogva mesélte, arra is volt már precedens, hogy az egyeztetés negyven levéllel gazdagította az e-mail-fiókját.

Fő irány Azt túlzás, vagy talán inkább leegyszerűsítés lenne állítani, hogy Aranka által mindent lehet. Egyrészt csak olyan dolgok születhetnek meg a profi háztartási varrógép tűi alatt, amelyeket a tervek alapján ízlésesnek ítél meg, másrészt megvannak a főbb irányvonalak is.

Nagyjából minden Aranka által készített egyedi táskát be lehet sorolni a három kategória valamelyikébe: népművészeti ihletésű, újrahasznosított anyagokból, illetve műbőrből készült darabok.

Varrógépen túl Aranka életében csaknem húsz éve szól sok minden a textilekről, a varrógéphangról, a táskatervezésről, ezt pedig egyáltalán nem bánja, sőt! A saját dolgai mellett a Szimpla Design Shop csapatát erősíti, elsősorban a varrógép mögül. Budapesten egyébként a Fruccola gyümölcslevei és a Szimpla kert üdítői mellett beszélget, vagy épp a LoveBug Vintage boltban szemezget.

Azon pedig nem szabad meglepődni, hogy ha a 99%-os eséllyel saját maga által készített táska mellett egy jógamatrac is látható a vállán…