Gasztró

Megtaláltuk az egyik legcsaládiasabb éttermet – Zeller Bistro

Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Megtaláltuk az egyik legcsaládiasabb éttermet - Zeller Bistro

Az igazi kincseket az ember mindig olyan helyen találja meg, ahol nem számít rá. A  Zeller Bistro esetében is valahogy így történt. Az Izabella utcában a belvárosi bulinegyedként ismert háromszög zajától tisztes távolságban bukkantunk erre a hihetetlenül családias és kedves étteremre, amely az egykori Bistro 181 helyén nyílt, és bútorok formájában még ma is őrzi annak emlékét.   

7b88f14094e1e3562ddd7c5ccee49107
Az egykori Bistro 181 helyén működő Zeller március 26-án nyílt meg, mindössze két nappal azután, hogy elődje bezárt egy Spanyolországban megtalált szerelem miatt. A tulajdonosváltás pillanatok alatt, szinte észrevétlenül történt, a vendégek egy része talán észre sem vette azonnal a változást. Az elmúlt néhány hónap távlatában persze már jól látszanak a fejlesztések: annak ellenére, hogy a bútorok egy része azóta is eredeti helyén áll, illetve a mindig mosolygós pincér is ugyanaz maradt, volt már festés, modernizálták a műszaki berendezéseket és a hely rengeteg kreatív ötlettel is bővült. Ezenkívül a csapat tagjainak a száma 3-ról 11-re nőtt.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Az itt dolgozók összetétele talán az összes étterem közül itt a legfurcsább: van köztük közgazdász, tervező grafikus, kézilabdázó, a szakács pedig történetesen kosárlabdázó volt, bár mindigis inkább főzni szeretett volna. Álma úgy tűnik valóra vált, és ezt a Zeller Team többi tagjához hasonlóan rengeteg lelkesedéssel és kemény munkával hálálja meg. Ennek eredménye: a minden reggel frissen érkező alapanyagokból összerakott ételkülönlegességek. A napi ajánlat szinte csak rajta múlik, például ha megkíván egy konyakos lazacot, akkor az kerül a táblára, de ha véletlenül elfogyott a konyak, akkor a whisky is megteszi.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Az egy párt alkotó tulajdonosok egyébként otthonról hozták magukkal a gasztronómiát, családjaik pedig a mai napig segítik őket ötletekkel, házi – divatosabb nevén kézműves – húsokkal, borokkal vagy éppen egy random tál almás pitével. De ezeken kívül is ami lehet szintén „otthonról” jön, beleértve a mustot és a szezonális gyümölcsöket (jelenleg ez szőlőt és fügét jelent). Éppen ezért itt a magyaros-házias ízek dominálnak, de mellőzik a kliséket, és rengeteg érdekes újragondolással, illetve extrával is találkozhatunk, nagyjából belvárosi áron. Gulyás szerencsére nincs, egyedi igényekre nyitottság viszont van, bár ez nincs rajta az étlapon.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Zeller már belépéskor kedvességet sugároz. Itt nincs szükség a formaságokra, ugyanúgy elengedhetjük magunkat, mintha csak egy kedves ismerőshöz érkeztünk volna egy ebédre/vacsorára. A belső tér letisztult, fabútoros, otthonos, a frissen érkezetteket házilag készült bodzapezsgővel köszöntik, a konyhából áradó illatok pedig rögtön evésre késztetnek.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Külön érdekesség, hogy az itteniek kitalálták az éttermi telefonnyomkodás tökéletes ellenszerét: ceruzát és papírt tettek az asztalokra, hogy a vendégek kedvükre rajzolgathassanak, amíg várnak az ételre vagy míg eldöntik, hogy mit is szeretnének rendelni. A legjobb munkákat egyébként ki is teszik az étterem két helyiségének egyikébe, az erre a célra kialakított falra.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Ilyen papíron egyébként történt már leánykérés is: a vőlegényjelölt felírta a nagy kérdést az egyik ilyen lapra, a leendő feleségnek pedig az volt a feladata, hogy a szíve által diktált választ bekarikázza. Az eredmény természetesen egy „Igen” lett.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest