Az utóbbi időben már szinte hozzászoktunk ahhoz, hogy a budapestiek kezdik felfedezni a tetőterasszal együtt járó vitathatatlan előnyöket. Az utánozhatatlan kilátás, a szabadtér és az érzés, hogy felülről tekintünk arra a nagyvárosra, aminek egyébként mi is részesei vagyunk nap közben. Ragozhatnánk tovább is, de a lényeg, hogy a tetőterasz menő. Viszont a zimankó közeledtével a Tip Top Bar és a Corvintető – így a Rooftop Cinema is – téli álomra tért. Most megmutatjuk, milyen a tetőkert otthoni változata, ami napsütés, hó, cunami, ítéletidő és kánikula idején is olyan nyugalmat áraszt, mint egy nyugágy Hans Castorp mellett a davosi hegyekben.

Láttunk már néhány kreatív ötletet arra, hogyan lehet kihasználni a tetőterasz adottságait: Roger Federer és Andre Agassi Dubaiban játszott teniszmeccset, Szingapúrban menő medencéből lehet bámulni a kilátást, a japánok pedig nem bírták ki, hogy ne tegyenek fel a tetőre egy gigantikus bikaszarv alakú hullámvasutat Tokió kellős közepén. Budapest ilyen extrém megoldásoknál még nem tart, de hol máshol indulhatna el a folyamat, mint egy új építésű ház tetején?

A Keleti környéke pont nem arról híres, hogy menő tetőteraszok ugornak elénk a semmiből, de a Véres gyémánt óta tudjuk, hogy a drágaköveket sem hümmögő zenszerzetesek bányásszák lakatlan szigeteken.

A kert/terasz összesen kb. 300 négyzetméter, ami pont annyira hangzik hatalmasnak, amilyen valójában. Ez még az oroszoknak is XXL méret, ezért rakták ki a Vörös térre ekkorában Albrecht Dürer puzzle-önarcképét tavaly nyáron.

Négy évvel ezelőtt, amikor a tulajdonos ideköltözött, egybenyitotta a két lakás kertjét, és rögtön elkezdett kialakítani egy természetes közeget, de mint kiderült, a fű pont annyira tud itt megélni, mint egy rózsabokor a sivatagban. A kert tervezését és gondozását átvette három kertész, a végleges forma az ő elképzelésüket tükrözi.

A kert lakóját Gusztávnak hívják, aki egy hatéves fajtiszta holland pásztorkutya, de annyira békés, hogy valószínűleg egy macskával is életre szóló barátságot kötne.

Cukorsüvegfenyőtől kezdve ecetfán át mindenféle különös növény köszönt ránk, de a különlegességek mellett fűszernövények, csilipaprika, sőt még egy kicsi napsütésért könyörgő paradicsom is előbújt a föld alól.

Bármennyire meglepő, a növények nem igényelnek különleges bánásmódot: a kertészeknek csak évente néhányszor kell foglalkozniuk velük.

Ez a hely igazi paradicsom a fotósoknak, mert innen mindennap újabb és újabb világbajnok képet lehet Budapestről lőni. Egyik irányban a budai vár és a Rózsák terén található templom tornyai magasodnak, a másik oldalon pedig a Puskás Ferenc Stadion és a Földtani Intézet mellett a Cházár András utcai templomra is kiváló látószög nyílik.

A tervezéskor nem volt semmilyen határozott minta a kertészek szeme előtt. A hangulata pont olyan nyugodtra sikerült, mint egy buddhista Zen zen kert, és éppen olyan vadregényes, mintha egy toszkán család olajfaligetében sétálnánk.