A budapesti fotósokról szóló sorozatunk legújabb részében Mayer Miklóst mutatjuk be, aki pár hete saját Budapestről készült timelapse-videóval jelentkezett. Miklós neve még nem annyira felkapott, pedig Szipál Mártontól tanulta a szakmát, és egyik képére még a NASA is felfigyelt. Nem mellékesen szuperhősként többet tenne Budapestért egy nap alatt, mint Chuck Norris.

We Love Budapest: Mi a civil foglalkozásod?

Mayer Miklós:

Biomérnök a végzettségem, már 6 éve a gyógyszeriparban dolgozom, de azon vagyok, hogy a fotózásból tudjam eltartani a családomat. Még akkor is, ha több munka van vele, mint egy megszokott, 8 órás állással.

WLB: Mióta foglalkozol fotózással?



Mayer Miklós:
Már gyerekkoromban is én voltam a család fényképésze, aztán 2003 óta fokozatosan egyre komolyabb lett a gépparkom. 2009-ben végeztem el a Szipál Márton-féle tanfolyamot, onnantól már sokkal többet fotóztam, és jött az igény, hogy szeretném ezt másokkal is megosztani, így 2010-ben elindult a honlapom is.

WLB:

Van fotós példaképed?

Mayer Miklós:

Olyan igazi, 100%-os példaképem nincs. Szipál Mártonnak és a fiának, Péternek nagyon tisztelem a munkáját.

WLB:

Melyik stílus áll közel hozzád?

Mayer Miklós:

Legjobban a természetet szeretem fényképezni, különös tekintettel az éjszakai képekre.

WLB: A Budapestről készült timelapse is leginkább a természetről szól. Mi volt a legnehezebb feladat a készítése közben?
Mayer Miklós:

A napkeltével meglepően nehéz bánni. Legfeljebb nagyjából tudod belőni, hol jön fel a Nap, ezért az expozíciót pontosan beállítani szinte lehetetlen, ráadásul a fények másodpercről másodpercre erősödnek. Az ember hiába reagál villámgyorsan, mire mindent sikerül beállítani - ami kb. egy perc -, már a fél napkorong fent van.

WLB:

Mennyi ideig tart egy ilyen timelapse elkészítése?

Mayer Miklós:

Túl sokáig. A terepen be kell állítani a kompozíciót, expozíciót, hiszen kb. tudni kell, hogy milyen történések várhatók, merre mozog a gép. Nappal általában 10-30 perc egy szekvencia, éjjel viszont minimum 1-2 óra. Az ember kétszer meggondolja, hogy hova rakja le a gépet ilyen sokáig. Utána pedig, a munka otthoni részéhez a számítógép előtt kell legalább egy hét.

WLB:

Melyik volt a kedvenced a timelapse helyszínek közül?

Mayer Miklós:

A pazar kilátás miatt a Hármashatár-hegy és a Gellért-hegy. Mitől lesz valami ideális helyszín ilyen videóra? Bármi lehet ideális timelapse helyszín. Akár a konyhában, a sütő előtt is remek dolgokat lehet megörökíteni.

WLB:

Van kedvenc külföldi timelapse videód?


Mayer Miklós:

Több kedvencem is van, de ezt különösen szeretem. A fotós egy egyszerűnek tűnő kaleidoszkopikus effekttel csavar egy nagyot a témán.

Idén júniusban a NASA az egyik munkádat a nap képének választotta. Mesélnél erről pár szóban? Erre az oldalra a neten keresztül lehet pályázni. Feltöltöttem a fényképemet, majd nemsokára kaptam a választ, hogy "valamikor kirakjuk majd a nap képének". Azt nem mondták, hogy mikor, így minden nap megnéztem, az enyém van-e a főoldalon. Pont aznap, amikor június 1-jén kikerült, csak este 9-kor vettem észre, szóval majdnem lemaradtam róla. Szerencsére a Facebookon gyorsan terjedt a hír, még így is kb. 200 szavazatot gyűjtött össze.

Mirror City Timelapse from Michael Shainblum on Vimeo.
WLB: Miért fontos, hogy mennyi szavazatot gyűjtött?
Mayer Miklós:

Azért, mert minden év végén megválasztják az év földtudományi képét, így most az enyém is bekerülhet a döntősök közé.

WLB: Ha nem fotós szemmel nézzük, melyik a kedvenc budapesti helyed?

Mayer Miklós: Az Óbudai-sziget partközeli része. Gyönyörű, vízre hajló fák, kacsák, csend és a jellegzetes Duna-illat. Éveken át kenuztam ott, onnan a közelebbi ismeretség. Ezen kívül még az összes hegyes-erdős rész. Ha egy napra szuperhős lennél, mit változtatnál meg Budapesten? Építenék gyorsan egy gyaloghidat, mert valahogy vissza kellene állítani a Duna és az emberek közti kapcsolatot, mint ahogy Bécs tette.
Normális kerékpárutakkal hálóznám be a várost és villámgyorsan lecserélném a buszokat. Az embereket rávenném, hogy ne rohanjanak, hanem lazítsanak, sétáljanak. De ennyi minden egy nap alatt talán még Chuck Norrisnak sem menne.

WLB:

Lesznek téli projektjeid Budapesten?

Mayer Miklós:

Alig tudok olyat mondani, amit még nem csináltak meg, de a jégzajlás nagyon érdekes timelapse téma lenne.

Ismerd meg a többi budapesti fotóst is:

Julián Montanit, Gyöngy Pétert, Zsuttit, Kecskeméti Dávid, Babarczi Rékát, Nagy Mihályt és Bartha Mátét!