A Google neve az elmúlt években összeolvadt az innovációval és a kreatív megoldásokkal. Ezek közül talán a Google Street View a legnépszerűbb, amelynek segítsgével a világ számos pontját bejárhatjuk virtuálisan. A projekt kistestvére az Art Project keretein belül működő Museum View, amelynek első magyar helyszíne az Iparművészeti Múzeum.

A Google évek óta a világegyetem meghódítására törekszik: rajtuk keresztül zajlanak a levelezéseink, őket használjuk arra, hogy megtaláljunk dolgokat a neten, és teknősökre hasonlító szuperfotósaik a világ minden táján nagy eséllyel bukkannak fel. Úgy tűnik, hogy ötletekből még mindig bőven van nekik. Ilyen például az Art Project, amelynek segítségével több ezer műalkotás tekinthető meg a világ számos múzeumából, a lehető legtökéletesebb minőségben, ami egy átlagos digitális fényképezőnél mintegy ezerszer nagyobb felbontást jelent. Ezzel kéz a kézben jár a Google Museum View, amelynek segítségével - utcai nagytestvéréhez hasonlóan - olyan múzeumokat is bebarangolhatunk, ahová lehet, hogy egyébként soha nem jutnánk el.

Az első magyar bejárható múzeum az Iparművészeti, amely mellett a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállított tárgyai is megtekinthetőek.

Az ötlet a Google egy lelkes, műkedvelő csapatának a fejéből pattant ki, és mivel a cég nyitott minden kreatív dologra, az ötlet megszületése és a projekt munkálatainak előkészítése között csupán napoknak kellett eltelnie. Az ötlet lényege, hogy midenki számára elérhetővé tegyék a múzeumokat, és ezáltal olyan embereknek is kedvet csináljanak, akik egyébként nem látogatnák meg ezeket a helyeket. A több ezer műtárgy megtekintése mellett eddig összesen 17 múzeumot lehet virtuálisan bejárni, például a New York-i MoMA-t, a amszterdami Van Gogh Múzeumot, vagy a Londoni Nemzeti Galériát.

Ezek a bejárások nem csak izgalmasak, hanem interaktívak is: természetesen rá lehet kattintani a különböző kiállított tárgyakra, hogy megnézhessük őket közelebbről, de emellett olvashatunk is róluk, illetve le is menthetjük őket egy általunk kedvelt szögből.