Még nem fenyegeti a kínai gyorséttermeket, hogy a számadatokat tekintve alulmaradnak, de azért a vietnami konyha budapesti térhódítása figyelemre méltó. A népszerűség pontos okait nem érdemes fejtegetni, aki kipróbálta már valamelyik helyet, az pontosan tudja, hogy miben rejlik ennek a délkelet-ázsiai országnak a gasztro-varázsa. Az Absolut Pho, a Dung Moi, a Hai Nam Pho és a Csillagánizs után legutóbb a Funky Pho-be látogattunk el, ahol nem csak jól éreztük magunkat, de nagyon jót is ettünk.

Autentikus, mégis magyar-kompatibilis és funky

A vietnamikonyha egész kontinensre kiterjedő népszerűségét valószínűleg annak is köszönheti, hogy a 150 éves francia örökség miatt az európaiak ízlelőbimbóival lényegesen kompatibilisebb, mint más ázsiai országok főztje. Ezzel persze lehet vitatkozni, de tényként kell kezelni, hogy például a kávéfogyasztás és a kenyérsütés egészen egyedinek számítanak a világnak azon felén, a különlegesség pedig más ételekben is megmutatkozik.

A Funky Pho abszolút hitelesen kezeli a magyar ízléssel kompatibilis vietnami vonalat, de nem nevezhető kifejezetten vietnamiétteremnek. Ez persze nem baj, szeretjük a fúziót, és arra, hogy valami jó sült ki ebből, legyen garancia, hogy az egyébként vendéglátós előzményekkel nem rendelkező családi vállalkozást a tulajdonos házaspár ázsiai útjai ihlették, és a helyben tanult fortélyok elsajátítása segítette világra.

Ők maguk sem hitték volna néhány éve, az ötlet első felbukkanásakor, hogy mire megnyitnak ekkora konkurenciával találják magukat szemben, de úgy tűnik, nincs félnivalójuk. Az ételek tényleg jók, kiadósak, és ha valamiért mégsem működne a jövőben az étterem, akkor az univerzumot hivatlalosan is igazságtalan és zord helynek nyilváníthatjuk.

A Funky Pho ízei a dél-vietnami stílushoz állnak közelebb, és a hazánkban élő, többségben északról érkezett vietnamiak kevésbé értékelik ezt az ízvilágot. A vendégek nagy részét így főleg más országokból érkezett ex-patrióták, és az ázsiai konyhát kedvelő helyiek alkotják.

Dizájn tekintetében is elég sok meglepetést tartogat az első belépés. Az aprócska helyiség falfirkás, félig talponállós, folyton zenélős stílusban működik, kerthelyisége pedig a szemben lévő parkolóban bújkál egy lampionokkal díszített ponyva alatt. Az étterem tehát tényleg funky, amellett, hogy a lehető legkörnyezetbarátabban próbál működni: a poharak például levágott, újrahasznosított üvegekből vannak, a csomagolás is környezetbarát, a pazarlás mértéke pedig minden téren a minimumra van csökkentve.
Találkozás az ízekkel
A Funky Pho étlapján viszonylag kevés étel van, de a döntés még így sem feltétlenül egyszerű, érdemes “egy kicsit ebből, egy kicsit abból” szándékkal érkezni, vagy többen többfélét rendelni, és kóstolgatni. Ezt tettük mi is: vietnamikávét (490 Ft), pho-t (1390 Ft), nyáritekercseket (300 Ft/db), tofus és csirkehúsos tésztasalátát (1390 Ft), a végén pedig pacalsalátát (690 Ft) próbáltunk.

De menjünk szépen sorban.
A pho először furcsa volt, mivel az elkészítésnél nem használtak ízfokozót vagy levesport, ezért nem volt olyan átütően erős íze, mint más helyeken. Ennek ellenére finom volt, bőségesen meg volt pakolva tésztával, zöldséggel és hússal. A csípős szósszal viszont érdemes tisztelettel bánni, mert sokkal erősebb nálunk.

A tekercsek az elképzelhető legjobban sikerültek, mind a vegán, mind pedig a húsos verzió tele volt töltelékkel (rizs, zöldségek, tofu/hús, tészta, menta), amelyek mérnöki pontossággal voltak feltekerve. Az élményre rátett egy lapáttal a fűszeres mogyoróvaj (igen, az amit az amerikaiak is esznek), amibe élmény volt a mártogatás.

A tésztasaláták mindkét változatban jól sikerültek, az adag bőséges volt, a rizstészta puha, a szósz mennyisége éppen megfelelő. Ezen kívül volt a tányéron saláta és pirított tofu vagy hús. Egy ilyen adagtól bármilyen előétel nélkül jól lehet lakni.

A pacal először meglepett, de aztán nyilvánvalóvá vált, hogy ez a magyarosnak tartott étel tökélesen asszimilálódik az ázsiai környezethez, és a jól eltalált fűszerezés az autentikus kontra vietnami mérkőzésen 0:1-es eredményt hozott.
Édesség, vietnami szendvics?
A jövőben nagy változások nem várhatóak a Funky Pho háza táján. Az étterem egyelőre nem gondolkodik óriási fejlesztésekben, vagy az étlap bővítésében, bár folyamatosan vannak új ötletek, péládul a baguette alapú vietnamiszendvics: a banh mi, vagy talán valami édesség. De semmi nem biztos, és minden lehetséges. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Szurkolunk.