Élmény

Rendhagyó szabadulós játék a Blahán – Claustrophilia

Fotó : Claustrophilia
Múzeum Antikvárium, könyv

Budapest szabadulós játék nagyhatalom lett az elmúlt években. A különböző kalandpályák megtalálhatóak már minden méretben és hangulatban a város legkülönbözőbb pontjain. Anno elhatároztuk, hogy mindet kipróbáljuk, és nemes tervünkhöz azóta is szorgalmasan tartjuk magunkat több-kevesebb sikerrel. Legutóbb egy lakásba zártak be minket a Blaha Lujza térhez közel, ahonnan sikeresen kijutottunk.

Kicsi a bors, de nagy a meglepetés
Claustrophilia - Voodoo mesék
  • 1074 Budapest, Dohány utca 57.
A 2013 májusában nyílt Claustrophilia életkorát tekintve még gyereknek számít a room escape bizniszben, de a feladatokat nézve azért mégis elég komoly dologról van szó. Az már úgy az első perc környékén nyilvánvalóvá vált, hogy ez itt nem a jól megszokott koncepció, de nem árulunk el semmit. Akit érdekel, járjon utána.
Fotó: Claustrophilia
Így kezdődik
Az óra elindul, de nem a pontos időt mutatja: ha a mutató körbeér, lejárt az idő. A szerkezet bár nem ketyeg, mégis folyamatosan nyomás alatt tart, miközben a különböző helyekről random gyűlnek a nyilvánvalóan fontos dolgok, de egyelőre ötletünk sincs, hogy min kezdjünk el gondolkodni. A tehetetlenség szinte már idegesítő, de örülünk annak, hogy más helyekkel ellentétben itt senki nem szól bele a rádióba, hogy segítséget ajánljon fel. Magunk vagyunk.
Fotó: Claustrophilia
A történet szerint Lord Wickelwood az élők sorából eltávozott kalandor lakásában járunk, amit a megboldogult kincskereső halála előtt titkokkal pakolt tele, hogy így nevelje ki szakmájának méltó utánpótlását. Aki innen kijut, annak már többé semmi nem lehetetlen.
Fotó: Claustrophilia
Minden agytekervényt megmozgat
A Claustrophilia bonyolultsága éppen az egyik legjobb tulajdonságában rejlik, méghozzá abban, hogy nagyon változatosak a feladatok. Van olyan, ahol az agy logikáért felelős részét mozgatja meg, van olyan, ahol az intuíció vezethet a sikerhez, de olyanba is bele kellett botlanunk, ahol a puszta ügyességen múlt a továbbjutás. Mindemellett természetesen fontos még a türelem is, és nem árt az sem, ha a csapat tagjai összehangoltan, minden részletre kiterjedő figyelemmel teszik a dolgukat a közös cél eléréséért.
Egy ideális csapat szerintünk 3-4 fő a Claustrophilia esetében, ennél több emberrel már akár egy zene nélküli pogóvá is alakulhat a kaland, bár tény, hogy több szem többet lát. A kijutási arány nem a legbiztatóbb, a csapatok nagy része állítólag segítség nélkül esélytelen a kijutásra. A rekordot egy ír pár tartja, akik a Claustrophilia szellemi atyja szerint lazán átsétáltak a pályán, de emellett még rengeteg érdekes történtet hallottunk szekrényt magukra borító, elektromos beredezést nem rendeltetésszerűen használó, illetve ajtókat erőszakkal feltépő játékosokról.

Mi nagyon jól szórakoztunk, mindenképpen ajánljuk!