Élmény

A budapesti Bálna projekt legújabb hírei

Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
A budapesti Bálna projekt legújabb hírei

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy egy több mint 30 ezer négyzetméteres bálna fekszik a IX. kerületben, a Duna partján teljesen árván. Az ő létezésére emlékeztetett Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a június 27-i sajtótájékoztatón, ahol átkeresztelésről, a megnyitás várható időpontjáról és az épület körüli huzavona megszűnéséről beszélt. Úgy tűnik, hamarosan megnyithat. Elhiggyük?

Új tulajdonos, új név, új élet
Bálna Budapest
  • 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.
  • Az éttermek, a piac üzletei, az Új Budapest Galéria és az egyes üzletek egyéni nyitva tartással rendelkezhetnek.
Úgy tűnik, hogy végre rendeződik a Bálna ügye, ezt mondta legalábbis Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a csütörtöki sajtótájékoztatón. Az egyik legsúlyosabb városfejlesztési projekt 2010-ben a nyitás helyett elárvultan vergődött a Duna-parton, és a beruházás folyamatosan nézeteltérések kereszttüzében állt, illetve kivitelezési problémákkal is küzdött. 
Szerencsére 2012-ben sikerült megállapodniuk a beruházásban érintett feleknek, és a Bálna  hivatalosan is a fővároshoz került. Emellett 2013 májusában a használatba vételi engedély is rendeződött.
Fotó: Bálna Budapest
Mivel a CET (Bálna) hallatán már szinte mindenki csak lekicsínylően legyintett, ezért az új tulajdonos elhatározta, hogy a nézeteltérések rendezésével megérdemel egy új identitást is az épület, amivel tisztára moshatja a kétes ügyek által erősen befeketített nevét. Megszületett hát a Bálna, amely Bagdy Gábor szavaival élve mára “nyugodt vizekre evezett”. Azt is jó hírként közölte a főpolgármester-helyettes, hogy a korábban 31 milliárdosra becsült beruházást legfeljebb 10-ből sikerül majd kihozni; eddig 2,5 milliárdba került, de 7,5 milliárd forint vitatott költség még lóg a levegőben. Ennek a pernek a kimenetele állítólag már nem fogja befolyásolni a nyitást és a működést, és olyanokon is rengeteget spórolnak majd, mint például a teljes tetőszerkezet cseréje, amit inkább garanciális javításokkal oldanak meg. Erre az a magyarázat, hogy egy ilyen különleges forma egyébként is nagy karbantartást igényelne, tehát nem költenek cserére feleslegesen.
Ősszel megnyithat
A tervek szerint egy kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum lesz az 1881-ben épült raktárépületek 21. századi továbbgondolásában, amely sokaknak nem tetszik ugyan, de a mi szubjektív véleményünk szerint igenis jól néz ki.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A jelenlegi elképzelés szerint a mínusz 1. szinten biopiac, illetve műkincs- és antik piac nyílik majd, a földszinten éttermek, kávézók, valamint kereskedelmi egységek, az emeleten pedig designklasztert alakítanak ki . Ebben helyet kap majd egy Budapest-galéria, a Bálna „fejében” pedig rendezvényhelyszínt szeretnének kialakítani. A cél az, hogy egy meghatározó kulturális, gasztrómiai és kereskedelmi központ jöjjön létre, sőt a főpolgármester kissé túlzó véleménye szerint  akár Budapest Eiffel-tornyává is avanzsálódhat a jövőben.