Gasztró

Zuhanyzós kerthelyiség nyílt Budán – Pagony

Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Zuhanyzós kerthelyiség nyílt Budán - Pagony

Zuhanyzós, meseszerű kerthelyiség nyílt a Gellért Fürdő régi gyermekmedencéinek helyén. A jobb sorsra érdemes, már túl régóta omladozó placc még soha nem látott jobb napokat: megint lesz itt romantika, lesz étel, folyni fog a sör a csapból, és újra megtelik a tér izgalommal. Megnyílt a Pagony.

Micimackó sehol, medence viszont van
Pagony (Átmenetileg zárva)
  • 1114 Budapest, Kemenes utca 10.
  • A nyitvatartás az időjárás függvénye.
A Gellért Fürdő kék-fehér egyenruhájába öltözve várja vendégeit Buda legújabb helye. Tudjuk, hogy ezen az oldalon szinte bármit nyitni hiánypótlás, de ide talán még Pestről is szívesen átjárnak majd. A természet lágy ölét átszelő ösvényen besétálva rögtön látni lehet a régen medenceként operáló, felújított pancsolókat, de a víz helyén már asztalok és székek vannak. Kár lett volna egyébként az enyészetnek meghagyni ezt a 70-es években épült, a beépített anyag szempontbjából igencsak masszív teret, hiszen amellett, hogy praktikus megoldásokkal van tele, vitathatatlanul egy építészeti korlenyomatról beszélünk.
Úgy gondoljuk, nem is lehetett volna jobban újrahasznosítani a fürdőt, amely ha vizesblokként átlagosnak is számított, bárként igencsak különleges a hangulata. Olyan az egész, mint egy különös fesztiválhelyszín, amely reggeltől estig várja az embereket, reggelivel, ebéddel, vacsorával, de baráti kávézgatásokhoz, randizáshoz és a WiFi miatt munkához vagy tanuláshoz is tökéletes.

A név nem csak azért nagyon találó mert gyerekkorunkban tényleg valahogy így képzeltük a Micimackóból jól ismert Százholdas Pagonyt, hanem mert egy másik kusza szálon is  kapcsolódik a rajzfilmhez: a két tulajdonos: Foitl András és Németh Vladimir, akik közül az utóbbi “Vova” korábban “Tilos az Á” nevű ikonikus szórakozóhelyet csinálta, amelynek neve a Malacka háza mellett lévő táblán olvasható a híres mesében. Tisztára, mint egy brazil sorozatban.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A menü
A Pagony pont ugyanannyira evős, mint ivós hely, ahol minden helyben készül a pult mögötti kicsiny konyhában, friss alapanyagokból, szezonálisan, de semmi nincs még kőbe vésve. Az igények ismeretében bármi változhat.

A jelenlegi terv az, hogy nagyjából 6-8 féle ételből választhatunk. Lesznek levesek, például gyümölcsleves hidegen, krém-, hús- és avokádós uborkaleves párszáz forintért; saláták sajttal, kacsahússal, lazaccal, vagy natúrban 1000 Ft körüli áron; az édesszájúaknak pedig különböző házi sütik, például francia linzer. 
A komolyabb kategóriát a 3500 Ft-os, autentikus brazil steak és a briós alapú francia hamburger fogja képviselni. Az utóbbiban az lesz a legfranciább, hogy a marhahúspogácsa, az uborka, a kakkukkfű és a hagyma tetejére málnás-ribizlis dijoni mustár kerül majd. 

Valljuk be, mindenki szeretne ilyeneket enni a Szabadság-szobor árnyékában, 4 féle cseh sör társaságában.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A vendégek majd belakják
Egyelőre semmire nincsenek megmásíthatatlan tervek, az üzletpolitka szerint a hely alakul majd, a vendégek igényei szerint.
Az egykori zuhanyzók lecsempézett helyiségeinek például még egyáltalán nincs rendeltetésük. Aki akar, gyorsan lefürödhet itt, vagy behozhat asztalokat is akár, de hasonlóan kiaknázatlan terület még a vadregényes, búvóhelyekkel teli domboldal, ahová a sötétben már nem lát el az aggódó apák szeme. 
A tervek szerint egyébként itt simán lehet majd mindenféle összejövetelt vagy rendezényt csinálni (például gyerekirodalmi foglalkozást). Ötletekből valószínüleg sem az itt dolgozók oldaláról, sem pedig a vendégek részéről nem lesz hiány. A hely egyébként akkora, hogy akár tollasozni vagy frizbizni is gond nélkül lehet. 

Ugyanennyire rugalmas az üres falfelületekre vonatkozó elképzelés is: olyan ötlet is van, hogy akár  kiállításokat is rendezhetnek majd itt.

Emellett saját mozija is lesz a Pagonynak. A régen szaunablokként működő, föld alatti helyiségbe nem jut be a fény, falfelületére pedig pont felfér egy kivetítő képe; meg úgy egyébként is rengeteg tehetséges filmfőiskolás van Budapesen, akiknek nem árt, ha van egy ilyen opció.

Sztárcsatár mögött kapura törni…
Ha a korábbi eredményekhez hozzáadjuk a Pagonyban rejlő lehetőségeket, akkor az egyenlőségjel másik oldalára egy valószínűsíthető sikert írhatunk. 
A Vova vezette egykori Tilos az Á-ból többek között olyan dolgok indultak útnak, mint a Tilos Rádió, Dj Palotai, Quimby, de Szabó Győző is csinált ott zsebszínházat. 
A lehetőségek száma végtelen, a genetika rendben van, a hírnév pedig majd jön magától.
Fotó: László Balkányi - WeLoveBudapest
Jelenleg az egyetlen negatívum, amit fel tudunk hozni a Pagonnyal kapcsolatban, az a nyitva tartás, ami egyelőre este 11-kor végéhez közelít, főleg a szomszéd lakóházak miatt. Reméljük ezen a jövőben sikerül majd változtatni, addig pedig sok sikert kívánunk a csapatnak!