Zuhanyzós, meseszerű kerthelyiség nyílt a Gellért Fürdő régi gyermekmedencéinek helyén. A jobb sorsra érdemes, már túl régóta omladozó placc még soha nem látott jobb napokat: megint lesz itt romantika, lesz étel, folyni fog a sör a csapból, és újra megtelik a tér izgalommal. Megnyílt a Pagony.

Micimackó sehol, medence viszont van

A Gellért Fürdő kék-fehér egyenruhájába öltözve várja vendégeit Buda legújabb helye. Tudjuk, hogy ezen az oldalon szinte bármit nyitni hiánypótlás, de ide talán még Pestről is szívesen átjárnak majd.

A természet lágy ölét átszelő ösvényen besétálva rögtön látni lehet a régen medenceként operáló, felújított pancsolókat, de a víz helyén már asztalok és székek vannak.

Kár lett volna egyébként az enyészetnek meghagyni ezt a 70-es években épült, a beépített anyag szempontbjából igencsak masszív teret, hiszen amellett, hogy praktikus megoldásokkal van tele, vitathatatlanul egy építészeti korlenyomatról beszélünk.

Úgy gondoljuk, nem is lehetett volna jobban újrahasznosítani a fürdőt, amely ha vizesblokként átlagosnak is számított, bárként igencsak különleges a hangulata.

Olyan az egész, mint egy különös fesztiválhelyszín, amely reggeltől estig várja az embereket, reggelivel, ebéddel, vacsorával, de baráti kávézgatásokhoz, randizáshoz és a WiFi miatt munkához vagy tanuláshoz is tökéletes.

A név nem csak azért nagyon találó mert gyerekkorunkban tényleg valahogy így képzeltük a Micimackóból jól ismert Százholdas Pagonyt, hanem mert egy másik kusza szálon is kapcsolódik a rajzfilmhez: a két tulajdonos: FoitlAndrás és Németh Vladimir, akik közül az utóbbi “Vova” korábban “Tilos az Á” nevű ikonikus szórakozóhelyet csinálta, amelynek neve a Malacka háza mellett lévő táblán olvasható a híres mesében. Tisztára, mint egy brazil sorozatban.

A menüA Pagony pont ugyanannyira evős, mint ivós hely, ahol minden helyben készül a pult mögötti kicsiny konyhában, friss alapanyagokból, szezonálisan, de semmi nincs még kőbe vésve. Az igények ismeretében bármi változhat.

A jelenlegi terv az, hogy nagyjából 6-8 féle ételből választhatunk. Lesznek levesek, például gyümölcsleves hidegen, krém-, hús- és avokádós uborkaleves párszáz forintért; saláták sajttal, kacsahússal, lazaccal, vagy natúrban 1000 Ft körüli áron; az édesszájúaknak pedig különböző házi sütik, például francia linzer.


A komolyabb kategóriát a 3500 Ft-os, autentikus brazilsteak és a briós alapú franciahamburger fogja képviselni. Az utóbbiban az lesz a legfranciább, hogy a marhahúspogácsa, az uborka, a kakkukkfű és a hagyma tetejére málnás-ribizlis dijoni mustár kerül majd.

Valljuk be, mindenki szeretne ilyeneket enni a Szabadság-szobor árnyékában, 4 féle cseh sör társaságában.

A vendégek majd belakjákEgyelőre semmire nincsenek megmásíthatatlan tervek, az üzletpolitka szerint a hely alakul majd, a vendégek igényei szerint.
Az egykori zuhanyzók lecsempézett helyiségeinek például még egyáltalán nincs rendeltetésük. Aki akar, gyorsan lefürödhet itt, vagy behozhat asztalokat is akár, de hasonlóan kiaknázatlan terület még a vadregényes, búvóhelyekkel teli domboldal, ahová a sötétben már nem lát el az aggódó apák szeme.


A tervek szerint egyébként itt simán lehet majd mindenféle összejövetelt vagy rendezényt csinálni (például gyerekirodalmi foglalkozást). Ötletekből valószínüleg sem az itt dolgozók oldaláról, sem pedig a vendégek részéről nem lesz hiány. A hely egyébként akkora, hogy akár tollasozni vagy frizbizni is gond nélkül lehet.

Ugyanennyire rugalmas az üres falfelületekre vonatkozó elképzelés is: olyan ötlet is van, hogy akár kiállításokat is rendezhetnek majd itt.

Emellett saját mozija is lesz a Pagonynak. A régen szaunablokként működő, föld alatti helyiségbe nem jut be a fény, falfelületére pedig pont felfér egy kivetítő képe; meg úgy egyébként is rengeteg tehetséges filmfőiskolás van Budapesen, akiknek nem árt, ha van egy ilyen opció.Sztárcsatár mögött kapura törni...Ha a korábbi eredményekhez hozzáadjuk a Pagonyban rejlő lehetőségeket, akkor az egyenlőségjel másik oldalára egy valószínűsíthető sikert írhatunk.


A Vova vezette egykori Tilos az Á-ból többek között olyan dolgok indultak útnak, mint a Tilos Rádió, Dj Palotai, Quimby, de Szabó Győző is csinált ott zsebszínházat.


A lehetőségek száma végtelen, a genetika rendben van, a hírnév pedig majd jön magától.

Jelenleg az egyetlen negatívum, amit fel tudunk hozni a Pagonnyal kapcsolatban, az a nyitva tartás, ami egyelőre este 11-kor végéhez közelít, főleg a szomszéd lakóházak miatt. Reméljük ezen a jövőben sikerül majd változtatni, addig pedig sok sikert kívánunk a csapatnak!