Május 30. és június 2. között ismét megrendezik a Gourmet Fesztivált, a Sziget fesztiválcsoport részeként. Az egyik legrelevánsabb és nívós hazai gasztrorendezvényen idén közel ötven étterem képviselteti magát, fejenként legalább kétféle étellel.

Kezdjük a Gourmet Fesztivált, a virtuális evést mindjárt az elején, azaz a kapuknál. Aki már volt Gourmet, illetve más Sziget-orientált eseményen, már a Lővőház utcánál sejtheti, MetaPass kártyával és ez esetben borospohárral fogadnak. A kártya letéti díja 500 Ft, a belépőjegy 3000 Ft egy napra. Ami a kapuk után fogad, elterülve a Millenáris Parkban, a kortárs/hazai/csúcsgasztonómia iránt fogékony embereknek maga az élvezet, kár, hogy május utolsó és június első napjaiban egy másik évszakra jellemző időjárás lengi körül a fesztivált. De hát nem vagyunk cukorból, ugye.

A fesztivál idén külön tematikával gazdagodott, a résztvevő helyek a gulyás elméleti és gyakorlati kérdéséhez nyúltak hozzá, így ezt különféle állagban és ízekkel kombinálva lehet megkóstolni, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, terrine vagy épp ürügulyás a Rosenstein-nél.

A választék pedig tényleg izgalmas és hosszú, nem véletlenül nyomtatták A4es lapra, az online nagyítható térképpel együtt. A Gourmet-n képviseli magát a 21, Anyukám mondta Encsről, ahol a Moha és Sáfrány szerény vélemény szerint az ország legjobb pizzáját sütik, az , Aranyszarvas, a hamarosan újranyíló Babel a fesztivál legszebb standjával, a Baldaszti Cafe&Bar, a közel egy hónap múlva a várban nyíló Baltazár, amit a budai utazótestvéreként is aposztrofálnak, a Bock Bisztró, , és a b betű után a teljesség igénye nélkül: , Tigris, , ÉS, Paris-Budapest, , Rosenstein, Spazio, , Villa Bagatelle.

Az egész palettát végigenni valósággal lehetetlen, így érdemes trükközni, és összeállni. Mi is ezt tettük, így a jól eltalált (egyébként vegetáriánus, így számos érdekességről lemaradó) menünk rögtön szinte a legjobbal kezdődött minden ráérzés alapon, nevezetesen a hamarosan nyíló Baltazár tonhalburgerével, amit korianderrel (igen) és gőzgombócban tálalnak 1200 forintért.

Ha már Gourmet és házhoz jön, Anyukám Mondta focacciaját is érdemes kikérni, aztán pedig szabad a pálya: tigrisrákos/bárányos/sertés pelmenyi az Arany Kaviárnál 3 darab 1000 forintért, libamájmegoldások például a Bocknál (libamájjal töltött füstölt csülök remoulade mártással), a Babelnél (libamájpástétom hagymával, rebarbarával). Gulyás tekintetében a legizgalmasak így hangzanak: hideg orosz gulyás (Arany Kaviár), szarvasgulyásleves (Aranyszarvas), sertésgulyás oldalasból (Bock), somogyi gulyásleves (Chateau Visz), a variációja, Gulyásleves jégkrém (Paris-Budapest), ürügulyás (Rosenstein), Kardhalgulyás (Spazio), szarvasgulyás kocsonya (Villa Bagatelle).

A Gourmet röviden összefoglalva érdekesebb idén, mint tavaly, és tény, hogy gasztrofanatikusoknak szól, ami a 2900 forintos, nem lefogyasztható belépővel egyben ki is alakul. Nyitva csütörtöktől vasárnapig, minden nap éjfélig.