Vannak olyan ételek, amik legalább annyi bizalmat igényelnek elfogyasztóiktól, mint amennyi türelmet, figyelmet és odaadást az elkészítés során. Léteznek olyan fogások is, amiket éppen a bizalmatlanságunk miatt csak otthon vagyunk hajlandóak jóízűen megenni; esetleg igény és pénztárca függvényében első osztályú étteremben merünk egy újragondolt változatukra benevezni. A szaft pont ilyen étel. A Szaft pedig bevállalta az emberek bizalomtesztjét. Íme!

Zsír definíciókA Tóparton nemrég megnyílt Szaft gondolt egyet, és a közkedvelt hagyma-só-(esetleg piros paprika)-zsíros kenyeret lecserélte deciben kimért szaft (390 Ft/dl) plusz vastagon szelt fehér kenyér kombinációra. A zuza-, marha- és sertés pörkölt szaftjával azért vállaltak nagyot, mert bár az előbb említett szendvics-pótlón túl, a tipikus magyar ételek általában mennek a szabad téri, fröccsös-sörös, hajnalig nyitva tartó helyeken; azért a szaft, az szaft.

Feltéve, hogy hazaiként van fogalmunk róla, hogy mit is várhatunk ettől az étlap idegen fogástól, nem elég a helyes, retró piros lábaskában való tálalás.

Túl nagy elvárás persze nincsen, a címkére mi ezt írnánk: ízletes, nem túl zsíros, nyomokban húst tartalmaz és friss kenyérrel fogyasztandó. Ha többre épp nem vágyunk egy nyári délutánon vagy épp vacsorára, érdemes kipróbálni! Azzal meg számolni kell, hogy jól fogunk lakni tőle.

Hova lesz a hús?Természetesen tisztességes pörköltet is lehet kérni a Szaftban, ha már a szaft megkívánta a szakácsok erőfeszítéseit. Ezeket is ezer forint körüli áron megússzuk, és nem a minőség rovására. A lecsó a vegáknak kedvez (990 Ft), vízpart lévén van hekk (1390 Ft), lángos (300-450 Ft) és hamburger (890 Ft) is. Utóbbi viszont nem kerül rá a top 10-es listánkra.

A limonádé (550 Ft) a szaftra talán még üdítőbben hat, kora estétől pedig fröccsök, sörök, Dj pultból szóló zenére kevert koktélok mennek.

Ízes, vidékiA Tóparti két vendéglátóegység (Tópart kávézó, Szaft) hamarosan még kettővel egészül majd ki – lesz egy első osztályú étterem és egy Pasta al Lago nevezetű tésztás hely is. A Szaft profilja ezekhez mérten, illetve ezeket kiegészítve alakult; laza, barátságos, kutyás, biciklis, jó időre szabott hely lett. Bővül majd egy beltéri résszel is, ahol az egri Kiss Pincészet borait lehet majd kapni - szódával vagy anélkül. Sőt, kimérve is! Erre nem hogy a környéken, de a városban sem nagyon van megfelelő színvonalon lehetőség, úgyhogy lehet szorítani, hogy a Szaftnak összejöjjön. Akit ez teljesen hidegen hagy, az meg csak higgye el bátran: tunkolni ér!

Szaft (bezárt)
Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.