Ilyenkor tavasszal sokan átváltanak a zsúfolt tömegközekedésről a gyorsabb, olcsóbb, környezetkímélőbb és nem mellékesen sokkal egészségesebb biciklire. Ennél csak egy jobb dolog van: a tandemezés, amikor egy biciklin ketten ülnek egymás mögött, jól érzik magukat, és közben még jót is tesznek másokkal. Erre épül a legújabb budapesti városnézés, a Tandem Budapest. Kipróbáltuk.

Jótékony városnézésA Tandem Budapest a Paradicsom Egyesület budapestivárosnéző programja. Az egyesület már több, mint 13 éve szervez kulturális programokat - köztük biciklistúrákat - együttműködve a Vakok Intézetével.


Mivel a programjaikon hosszú ideje rendszeresen részt vesznek olyan fogyatékkal élő emberek, akiknek normális körülmények között nem állna módjukban biciklire ülni, az egyesület tandembicikli parkja lassan kibővült. Ezt a helyzetet használták ki a szervezők, hogy elindítsák ezt a különleges, tematikus városnéző túrát, amelynek bevételéből a látássérülteket támogatják; aki tehát részt vesz rajta, az egyúttal jótékonykodik is.

Tematikus túrákA Tandem Budapest bázisa minden esetben a Városligetben található Kertem. Innen indul, és itt végződik minden egyes túra, ami azért jó, mert a forgalomtól távol próbálhatják ki a még tandem-szüzek a bicikliket.

Program szempontból a felhozatal elég változatos:

A Szecessziós Budapest című túrán a korszak változatos belvárosi épületeiről van szó; a Romkocsmák világa a város legújabb turistacsalogató szórakozóhelyeit veszi célba (alkoholfogyasztás nélkül); a Fotós túra egy képzett fotós útmutatásaival a legfontosabb budapesti fotóshelyszíneken vezet keresztül; a Kalandtúrán résztvevőknek különböző feladatokat kell megoldaniuk, hogy továbbjussanak; a Világkörüli út pedig a Budapesten forgatott filmek helyszíneit mutatja be.

A palettán egyébként a két legérdekesebb program szerintünk az éjszakai biciklizés és a Budapestvakon elnevezésű kaland. Ez utóbbi arról szól, hogy egy látássérült túravezető segítségével többek közt olyan érdekességeket tudhatunk meg, hogy milyennek élik meg a vakok a Duna partot, vagy hogy honnan tudják a metróban, hogy melyik mozgólépcső megy le, vagy fel. További részleteket természetesen nem árulunk el, nem szeretnénk lelőni a poént.


A túrák ára egységesen 5000Ft/fő, ami egy 3 órán át tartó élményt foglal magában. Ha van rá igény, akkor biztosítják a szervezők a láthatósági mellényt és a bukósisakot is.Fontos a bizalomEzeken a furcsa bicikliken a látszat ellenére egyik utas sem pihenhet. A pároknak meg kell tanulniuk egy irányba dőlni a kanyarban, egy ritmusban tekerni, és a feltétlen bizalom is fontos. Az elöl ülőnek persze valamivel nehezebb a dolga, hiszen egyszerre kell figyelni a forgalomra és a hátul ülőre, de érdemes mindkét félnek megtanulni összedolgozni.

Egyébként mindemellett rendkívül látványos jelenség is a kétüléses bringa; az ember gyorsan elkezdni magát menőnek érezni a nyeregben (amit újra és újra megerősítenek a furcsán néző járókelők), de persze az sem utolsó szempont, hogy van valaki, akivel tekerés közben beszélgethetünk. A túrák elején az indulásnál érdemes amúgy óvatosnak lenni, ugyanis az egyensúly itt nagy kincs.