Mindenkit érdekel, hogy mit olvas a másik. Erre a bizonyíték a mások könyvét szemük sarkából olvasók és a könyvüket morcosan rejtegetni próbálók örök konfliktusa; a megoldást - vagyis a legális betekintést - az Utazó Olvasó nevű blog jelenti. De miért érdekes, hogy ki mit olvas? Nem tudjuk, de mi is mindig látni szeretnénk.

Annak ellenére, hogy már mindenki online csinál mindent, a könyvolvasás azért szerencsére még mindig nem ment ki a divatból. A könyvek olyan kalandot jelentenek, ami jóval túlmutat az ellenőrök elől való menekülésen, vagy a busz elérésén, a tömegközlekedés pedig nem csak rohanást és stresszes órákat jelenthet, hanem akár olvasásra fordítható időt is, amelynek eredménye, hogy nem csak térben, de képzeletben is utazhatunk. Az Utazó Olvasó megörökíti az olvasás pillanatait, és megmutatja, hogy merre utaznak fejben a budapestiek.

Az Utazó Olvasó Facebookon működik 2012 nyár vége óta, két lelkes blogger: Takács Eleonóra (ötletgazda) és Juhász István (fotós) jóvoltából. Ők abban segítenek nekünk, hogy egy kép erejéig mi is beleláthassunk a monoton zötykölődő utastársaink fejébe.


Az ötletet egyébként egy amerikai lány blogja ihlette meg: az Underground New York Public Library, amely a föld alatt utazók olvasásiszokásait örökíti meg az amerikai városban. A magyar továbbfejlesztés minden közlekedési eszközre és minden vonalra kiterjed.

Az oldalra kerülő képek minőségét nem bízzák a véletlenre; szó sincs bemozduló telefonokról, vagy kabát alól kattintgatásról, “lebukás” esetén pedig a fotós szívesen kérdezi meg modelljeitől a könyv címét. Ezt egyébként inkább megpróbálja elkerülni, hiszen nem akarja kizökkenteni az olvasót, illetve beállított képeket sem szeretne.

Ez az oka egyébként annak, hogy a blogolvasói által beküldött képek csak ritkán kerülnek ki az oldalra.

Ami egy kicsit ennél kalandosabb, az a könyvcímének az észrevétlen meglesése, amiért persze mindent megtesz Juhász István, de végső esetben egy cseles szövegbe kattintás után a Google is sokat segíthet. Természetesen ha valaki nem szeretne felkerülni az oldalra, az nem fog, illetve a már fent lévő képeket is leveszik kérésre.

Bár jó lenne tudni, hogy ki a legnépszerűbb író a 2-es metrón, illetve, hogy humán, vagy reál beállítottságú emberek utaznak-e gyakrabban a 7-es buszon, sajnos (emberi erőforrás hiányában) egyelőre mégsem készül jármű alapú elemzés az olvasási szokásokról. Talán ez lesz a következő projekt.

Az olvasás persze nem csak utazás közben tökéletes időtöltés, egy kávé mellet még jobban belemerülhetünk kedvenc regényeinkbe. Ezért összegyűjtöttük néhány könyvbarát kávézót!