Egy tematikus városnéző túra akkor sikerül igazán jól, ha olyan dolgokat képes egyszerre összehozni, mint a maradandó élmény, a továbbgondolást feltételező állítások és az interaktív felfedezés. Utóbbit az adott téma iránt fogékony közönség miatt nem olyan nehéz elérni, mint egy általános túrán, mégsem elsősorban emiatt szeretjük ezeket a sétákat.Az bennük a legjobb, hogy lépten-nyomon, házról-házra, csillagról-csillagra meglepetést okoznak nekünk, nem új terepre, hanem az ismert részek mélységeibe kalauzolva bennünket.

Józsefváros, asszociálj!Az animációs filmtől a palotákon át a lakótelepekig minden előbb jut az emberek eszébe, mint a zsidóság, ha 10 másodperc alatt kell valami nagyon tipikusat kötniük a nyóckerhez. Más kapott hangsúlyt a kerületben, és elhalványultak a köztudatban a ma is többé-kevésbé fennmaradt és látható emlékek, melyeket Józsefváros az egykori zsidó lakosság lenyomataként őriz. Persze nem az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemre gondolunk, melyet egész Európában jól ismernek, nem még a budapestiek.Sokkal inkább az olyan apró, de sokatmondó feliratokra, lakóházak belsejében megbúvó üvegablakokra, lövésnyomokkal terhes egykori keresedő házakra, piacnyomokra, illetve a felújítás híján életveszélyes állapotba került kisiparos házakra, amelyek a Nyócker csillagai során élesítették a látásunkat.

Most mit kell nézni?Többször előfordul a túra során, hogy megállunk egy-egy utcasarkon, egy első blikkre jelentéktelennek tűnő lakóház előtt vagy úgy leginkább (a négyes metró építési területét nem számítva) a semmi közepén. Nyilván nem azért, hogy hosszas eszmecsere következhessen arról, mire lenne szüksége a kerületnek, mondjuk úgy azonnal. Azért tartunk lépés szünetet, hogy figyelni tudjunk valamire, ami a tematika szempontjából érdekes.
Ezt a valamit mindenki hamarabb ki akarja találni, mint a séta vezetőjétől hallaná, úgyhogy elindul a fejforgatás; fel-le, jobbra-balra, jó és teljesen félrevezető irányba. Miután már ott is csillagot és héber betűket látunk, ahol igazából csak kopik a vakolat, akkor a valós indítékot is megismerjük. Sőt, azt is, hogyan rakódtak egymásra évszázadok alatt az egyes rétegek, szó szerint; a falakon, illetve a zsidóság helyzetének tekintetében egyaránt.

SzófejtőNem kell attól tartani, hogy amennyiben nem vagyunk tisztában a zsidó vallás, illetve kultúrkör szakzsargonjával, illetve alapvető sajátosságaival, akkor kínos kérdéseket kell majd feltennünk a séta alatt. Arról meg végképp mindenkit lebeszélnénk, hogy zavarbaejtő szituációt elkerülendő, inkább két és fél óráig figyeljen csendben.
Feltételezhetően azoknak is érdekes a hetedik kerületen kívüli terep, akik otthonosak a témában, a kaland nem csak nekik szól. Ezt az is bizonyítja, hogy az idegenszavakat együtt fejtjük meg, a szokásokhoz köthető tárgyi emlékek pedig kontextussal együtt kerülnek bemutatásra.

Miért kis Varsó a Népszínház utca 46. szám alatt található lakóház? Mi az a hofsi, és mi a magyar nyelvbe épült azonos jelentésű megfelelője? Vajon az imaszoba tényleg csak egy szimpla helyiség a lakáson belül? Ezekre mind érdeklődésünkkel arányosan kapunk válaszokat.

Méghozzá úgy, hogy végezetül - egy titkos epizódnak hála - azt érezhetjük: egy különösen gazdag színdarab kulisszái mögé váltottunk jegyet.
A Beyond Budapest sétáiról itt tudhattok meg többet.