A három egységgel büszkélkedő Gastland-étteremlánc – az M0-ás és az M5-ös autópálya mentén, illetve az Oktogonnál üzemelő hastömödék után – a közelmúltban egy negyedik taggal bővült. A sors iróniája, hogy a Széll Kálmán téri Gastland egy junk food-ellátó tőszomszédságában kapott helyet, amellyel még feltűnőbbé tették, hogy olcsón is lehet jót, sokat és egészségeset enni.

Miért pont bisztró?Egyrészt, mert jól hangzik. Persze ha a névválasztásnál csak a hangzatosságot vették volna figyelembe, akár krokodilfarm is díszeleghetne a Gastland után; ám ennél jóval komplexebb okok osonnak az elnevezés mögött, hiszen a bisztró állandó jelzői – trendi, minőségi, egyedi, vendégközpontú – szempillantás alatt elfeledtetik az all you can eat-éttermekről szőtt előítéleteket.

Az egyszerű, enyhén gyorskajáldás enteriőrnek, továbbá ahangulatnak is van némi bisztrójellege: kevés szín, napsütötte étkező, nyitott grillkonyha, üveg félgömb lámpabúrák, ide-oda cikázó felszolgálók, többgenerációs vendégkör, a tányér fölötti beszélgetések szüntelen moraja.

Két óra az étel1190 forintért és két órán keresztül annyit ehetünk, amennyi belénk fér – pontosabban annyit, amennyit a lelkiismeretünk és a sportolási szokásaink megengednek.

A két órából minimum tíz percet a bőség zavara fog uralni, tudniillik a választék igencsak bőséges: háromféle leves, tészták, köretek (sült krumpli, zöldséges és jázmin rizs, párolt zöldség, krumplipüré), sült húsok, grillezésre optimalizált, pácolt szárnyasok, és desszert gyanánt krémes-habos örömforrások.

A puding próbájaA kóstolásnak alávetett ételek – gulyásleves gazdagon, grillezett szárnyasok sült krumplival, zöldséges rizzsel, savanyú káposztával és almapaprikával – házias ízei nem szolgáltak sem meglepetéssel, sem pedig csalódással; az elégedettség érzésével már annál inkább. A gulyásleves hosszú perceken át megőrizte kanalazásra alkalmas hőmérsékletét, így felmerült bennünk a gyanú, hogy hőtermelő nanorobotokkal fűszerezték.

A grillezett pulyka- és csirkefalatok nyári sütögetéseket juttattak eszünkbe, míg a sokszor olajban fürdetett sült krumpli olyan volt, amilyennek a legtöbben szeretjük: friss, kellemesen sós, míg halmazállapotát tekintve a ropogósság és az omlósság határán egyensúlyozó. Összességében a Gastland egyrészt bizonyíték arra, hogy olcsón is lehet jót,sokat és (amennyiben kellő figyelmet fordítunk a mennyiségre és a menüsor összeállítására) egészségeset enni; másrészt pedig kiváló alternatíva a hasonló árkategóriával operáló kifőzdékre és műanyagot szervírozó franchiseokra.