Élmény

The Rippl – lakóház másképp

Fotó : Lakbererendezési Magazin
Fogaskerekű vasút

Az Andrássy úttal párhuzamos Benczúr utca, illetve a névadó Rippl-Rónai utca sarkán található The Rippl nem egy hétköznapi lakóház. Az UNESCO Világörökségéhez tartozó területen magasodó, 1865-ig visszanyúló történettel büszkélkedő épület múltjába a Gestim Property Group, illetve a belső terekért felelő olasz építész, Roberto Forlani csempészett környezetbarát jövőt.

Magas léc az alagsorban

Rippl-túránk első állomása az alagsorba vezetett, ahol, a legtöbb lakóházzal ellentétben, korántsem a kíváncsi tekintetek elől elrejteni kívánt szégyenfoltok tobzódnak. A garázsban speciális aljzatok várják a kitikkadt akkumulátorú elektromos autókat; a wellness-részlegben edzőterem és két szauna segít megalapozni az egészséges életmódot, de vannak itt még biciklik (minden lakáshoz jár egy) és tárolóhelyiségek.

környezetbarát építészeti megoldásokat kedvelők számára valószínűleg a gépház lenne az alagsor fénypontja, ahol a geotermikus energiát száz méter mélyről felszínre szivattyúzó berendezések és a víztisztító gépek rejtőznek. A talajvíz geotermikus hőjével biztosított fűtés és melegvíz – amely egy fokozottan energiatakarékos és költséghatékony megoldás – Budapesten unikumnak számít, holott a városban szinte mindenhol megoldható lenne.

Fotó: Lakberendezési Magazin
Hazai forma, nyugati tartalom

Az épület eredeti tartozékai közül – a kézenfekvő homlokzattól eltekintve – egyedül a lépcsősort tartották meg, és ha már így történt, a folyosók kőburkolatát úgy választották ki, hogy a lehető legjobban harmonizáljon az évszázados lépcsőfokok árnyalatával. Bár a technológiai megoldások, valamint a befektetői attitűd egyértelműen nyugatiasak, a felhasznált anyagokat igyekeztek Magyarországról beszerezni. A 24 lakás közül hármat nyílt lehetőségünk szemügyre venni: két kisebbet, amelyek közül az egyik – egyterű erkély nélkül, galériás ággyal – inkább magányos farkasoknak való, míg a másikban – külön szobával és erkéllyel megspékelt – már többen is kényelmesen elférnek. A harmadik variáns 191 négyzetméterével a Rippl legnagyobb és legdrágább (790,000 euró) ingatlanja, amelyhez fogható lakásműremekkel eddig csak külföldi sztárotthonokat bemutató műsorokban találkoztunk.

Fotó: Lakberendezési Magazin
Hangszigetelt nyugalom

Bár a méretek és az árak különböznek, felszereltség tekintetében kiegyensúlyozott a mezőny. Az ablakoktól az ajtókon át a falakig minden hangszigetelt, így akkor is békésen szuszoghatunk a galériás ágyon, ha a szomszédunk történetesen egy hobbi kőtörő, aki teljes hangerőn bömbölteti a gengszter rapet, és előszeretettel farag sziklákat ütvefúróval. A lakásokban mindent egy elektronikus, internetről is hozzáférhető rendszer vezérel; így a függönyökkel – belőlük speciel kettő van: egy hangulatos fehér, és egy hétvégi lustuláshoz tökéletes fekete -, a fűtéssel, a páratartalommal, vagy épp a világítással nyaralás közben is kedvünkre játszadozhatunk. A lakók biztonságáról egész napos portaszolgálat és biztonsági kamerák gondoskodnak, ráadásul előbbit különleges esetekben – takarítás és mosás megszervezése, jegyrendelésasztalfoglalás – is igénybe vehetjük. A Gestim Property Group a The Ripplt mindössze zárójelesen szánja befektetésnek, elsősorban trendet szeretnének teremteni környezet- és lakóbarát megoldásaikkal. Mi mást mondhatnánk erre, mint hogy úgy legyen.