Ha megfogadtátok legutóbbi vietnámi konyhát dicsérő ajánlásunkat, akkor azt már nem kell ecsetelni, hogy miért érdemes esélyt szavazni a távol-keleti konyhaművészet ezen szegletének. A városban még mindig ritkaságnak számító műfaj legújabb képviselője a Kazinczy utcában nyitott meg, nem kizárólag Pho (ejtsd: FŐ) levesekkel, de Absolut vietnámi streetfood kínálattal.A Pho-t Vietnámban reggelire eszik, Budapesten azonban délután öttől merik feltöltődésre, megfázásra és másnapra - sok tésztával, chilivel, citrommal, villával vagy pálcikával.

Íz balansz

A vietnámi kultúrában az ételekre orvosságként is tekintenek, emiatt osztják őket hideg, meleg vagy semleges kategóriákba. A lényeg mindig a szervezet és az ízvilág tekintetében is az egyensúly megteremtése.

Tri (ejtsd: Csi)-től tudjuk mindezt, aki a Vietnámi Nagykövetség szakácsának segítségével felelős az Absolut Pho tartós minőségéért. Pontosabban azért, hogy a vietnámi levesek, tekercsek, főételek és a tejberizs se kapjon az idő múlásával egyre piros-fehér-zöldebb színezetet.

A cél az, hogy eredeti

vietnámi ízeket

hozzanak az

Absolut Pálinka melletti,

Kazinczy utca i gyorsétterembe. Egy hete nyitottak, de a

marhahúsból ,

zöld fűszerekből

és

rizstésztából titkos recept alapján elkészített

leves (1000 Ft) már a szakértő,

Pho -n erősödött

vietnámi barátokat is meggyőzte. Ők azok egyébként, akiknek a tányérjában a magyar vendégekkel ellentétben tészta sosem, lé viszont elég gyakran marad az étkezések végén.

Tekerccsel teljes

A Pho leves nagyon kiadós, de általában kérnek mellé egy Nem-et (450 Ft), azaz előételt (amit hibásan tavaszi tekercsnek is hívhatnánk), vagy akár főételt is. Utóbbi kategóriájában legnépszerűbb a karamellizált malaccsászár jázminrizzsel és savanyított zöldmustárral (1100 Ft), ami a zöldségekkel és kevés hússal töltött tekercsekhez képest sokkal közelebb áll a magyaros fűszerezéshez szokott szájízhez. Szerencsére kínai csípőssel minden esetben csak akkor kell számolni, ha teszünk magunknak egy jó adagot a vietnámi chili szószból.

Apropó, kínai! Bár a vietnámi konyhára hatott a kínai és a francia ízvilág is, de a sajátos éghajlati adottságok miatt a vietnámiak nem csupán nemzeti önérzetből fakadóan, sokkal inkább valós és meghatározó különbségek miatt beszélnek saját gasztrokultúráról.

Nemzetek Kazinczyja

Az Absolut Pho-ban gyorsan kaphatunk szendvicset 590 Ft-ért, kiróbálhatjuk milyen élmény alacsony sámlin enni, és újra beleszerethetünk a húslevesbe, ha már nagyon unjuk a saját verziót. Ha pedig félretesszük kicsit a biológiai órát, az éjfélt meg a kiapadhatatlan szórakozásra való igényt, egyből jobban tudunk örülni annak is, hogy a mexikói, indiai, török, kóser és a többi konyha mellé, újabb nemzet is beköltözött a Kultúra utcájának gasztro sétányára.

Persze az öröm akkor lesz teljes, ha biztossá válik az Absolut Pho jövőre vonatkozó éjszakai nyitva tartása is. Addig is kóstolgassuk bátran a vietnámi falatokat, keddtől szombatig egészen este tizenegy óráig garantált a Pho-zés!

Abszolút Pho
Cím:

1075 Budapest, Kazinczy utca 52/c
Telefon:
+36 70 551 7630
Facebook