Párizs, New York, Havanna, Jeruzsálem – jó társaságba kerültünk. Nagy örömmel jelentjük ugyanis: Budapest is belépett azon városok sorába, melyekből szkeccsfilm készült. A Nekem Budapest (Meanwhile in Budapest) című alkotást a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakos hallgatói készítették vizsgafilmként.

Nekem Budapest

Az ifjú filmesek belevetették magukat a hamisítatlan budapesti életbe, s ebből ihletet merítve most megmutatják, mit láttak, mit gondolnak, és hogyan éreznek a magyar főváros iránt. Az már most egészen biztos, hogy nem az idetévedő turistáknak halk zene mellett lejátszandó, mozgóképes városnézésről lesz szó a Budai Vár-Halászbástya-Parlament-Bazilika tengely mentén. A nagy egészet kiadó egyes rövidfilmek meglepően szerteágazó témái ötletesek és ügyesen kerülik a kínálkozó csapdákat. Nem a város jellegzetes, jól felismerhető pontjai tolakodnak előtérbe, nem virtuális belvárosi sétára indulunk, hanem maga az autentikus budapesti élet jelenik meg a vásznon az itt élő emberek legkülönfélébb történetein keresztül.Kicsi Pestek

A Park című kisfilmben megismerjük egy külföldről hazaérkező építész történetét, egy fiatal fiú rejtélyes ügybe keveredik a Péter című darabban egy ártatlannak induló margitszigeti futás során, a Threesome hősei a pesti éjszakában turistákkal akadnak össze. A Hazatérés címet viselő opusz ugyancsak egy párkapcsolati dráma csavaros feldolgozását választja témájának. Megelevenedik ugyanakkor egy középiskolai osztályteremben játszódó, mindannyiunk emlékeiben még elevenen élő, földrajz órai felelés éppúgy, mint egy erőszakos angyalföldi történet a szerelemről.Az alkotóktól nem áll messze az önreflexió és a saját élethelyzetekre való rákérdezés sem: a Bálint című film főhőse frissen végzett, pályakezdő filmes, aki első művét igyekszik minden áron megvalósítani. Ha pedig úgy éreznénk, hogy mindez nem vet fel elegendő igazán fajsúlyos kérdést, nos, úgy a Budapest-szkeccsből még arra is választ kapunk, hogy Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban?

Ezek a röviden felskiccelt történetek és apró hangulatmorzsák adják ki egészestés film terjedelemben annak a Budapestnek egy sajátos arcát, melyben nap mint nap élünk, és amelyet mindenki egytől egyig másként lát. Remélhetőleg ez a sokféleség és a fiatal filmesek friss hangja lesz a garancia arra, hogy valami igazán autentikus köszönjön vissza ránk a vászonról a Nekem Budapestben, melynek legalább egy-egy pillanatát éppen ezért mindenki ismerősként üdvözölheti. A film várhatóan az idei év folyamán kerül a mozikba.