Libasült vörösboros káposztával, abált libamájszeletek kis sóval, libaleves maceszgombóccal, színhússal megtoldott pecsenyezsír, villáról lemászó mellrész, és így tovább. Libázni sokféleképpen lehet. A rajongóknak pedig jó hír: még a városon belül, de már kirándulós környezetben a hetekben megnyílt Budapest első trendi liba étterme.

Hol?

Úton Adyliget felé, a Szilágyi Erzsébet fasoron előrehaladva, egészen pontosan a Feketefej utcában nyílt a Petneházy Éttermet újraértelmező Dunyha Vendéglő. Szomszédságában van a Petneházy Club Hotel lovardával, szaunával, a belvárosból kocsival 15 percre, de tömegközlekedéssel sem ördöngösen messze.

A Budai Tájvédelmi Körzet szívében található Dunyhához fel kell kerekedni, nem egy tipikusan ebédmenüzős hely, ezt meg kell hagyni. Viszont épp az ellenkezője miatt jó: kiszakít a szmogból, embertömegből és a napi rutinból. És hogy miért érdekes? Mert azzal, hogy megnyílt az első libaorientált étterem, nem kell várni messiásként a Márton-napot. Reggel, délben, este, télen, nyáron kedv szerint lehet libázni.

A Dunyhát egy dolog biztosan megkülönbözteti a többi budapesti étteremtől: a libázó megköveteli tőlünk azt a féle nyugalmat és odafigyelést, amelyet ők is biztosítanak nekünk gasztronómiai oldalról. Itt ugyanis érdemes komótosan étkezni, például hétvégenként családostul, barátokkal, másnap előtt, után, budaiaknak, pestieknek, és azoknak, akik túllátnának a gyors hétköznapok gasztromegoldásain, és egy kicsit sem szeretnének végre sehova sem sietni.Hogyan

A Dunyha már nevében megidézi a letűnt korok diszkrét báját: libatollal tömték ki ugyanis a régen népszerű ágyneműket. Ha megérkezel, egy szépen felhúzott nagy faházat látsz, belül rusztikusan modern elrendezéssel és nagy térrel. A falakon falusi házak fontos kellékeit látni mint alulábas, aluedény, -bögre (pöttyös, klasszikus) és szépia képek, a székeken libatollal bélelt párnákat, a tér közepén egy jó nagy sparheltet, ami rendeltetésszerűen üzemel. A Dunyha közvetlen előterében, a kertben pedig egy nagy kemencét találni, amit egész nap fűtenek, és ami frissen ontja magából a különféle kenyereket, ez a vendéglő egyik szexepilje. Meleg leveshez friss kenyér.

Libát libávalÉs hogy mit lehet itt enni? Melegen füstölt libamájat házi lilahagymalekvárral (1790 Ft), csipős libakolbászt hagymás káposztával (990 Ft), libakocsonyát ecetes lilahagymával (790 Ft), tárkonyos vadmalaclevest csuporban (1290 Ft), Nagymama (rejtély, kié) libalevesét maceszgombóccal (1490 Ft), saját füstölésű halakat, házilag sütött desszerteket, a chef egyben cukrász is, és így tovább. Alapvetően otthonos ízekkel operálnak, kézműves alapanyagokkal dolgoznak, és amit csak lehet maguknak készítenek el. A kiszolgálás családias, ezért olyan mintha kiruccantunk volna vidékre rokonokhoz, és ha ezt az érzést meg tudják tartani, menni fog a hely.

A Dunyha az egyik legkedvesebb étterem Budapesten, ahol mostanában jártunk. Egy jó vasárnap délutánt mindenképpen megér!