Élmény

Színház a nappaliban – lakásszínházak Budapesten

Színház a nappaliban - lakásszínházak Budapesten

A különleges hangulatú, családias stílusú, mégis kivételes gasztronómiai élménnyel kecsegtető lakáséttermekről már megemlékeztünk, most a város valódi otthonokba, nagypolgári nappalikba költözött színházain a sor. Szerte a világon kedvelt műfaja ez az előadóművészetnek, mely a rendszerváltozás óta az elmúlt években kapott ismét szárnyra Budapesten, hogy egyre több lakást foglaljon magának színházcsinálás céljából.Dombai Dóra

Maladype Színház
Immár tíz éve működik ez a számos díjjal elismert és a közönség körében is egyre nagyobb népszerűséget kivívó, maroknyi színészből álló, független társulat. Titkuk nem más, mint hogy mindig képesek a megújulásra, minden helyzetben feltalálják magukat, játékukat nagyrészt a kreatív improvizációra építik és folyamatos, valódi kapcsolatot tartanak fenn éppen aktuális közönségükkel. Bátran nyúlnak merész irodalmi alapanyagokhoz, és mindent valamilyen új, izgalmas koncepció szerint dolgoznak fel. Idén Jarry Übü királyát mutatták be, de Zsótér Sándor is rendezett nekik Figaro házasságát Törőcsik Mari vendégszereplésével, Tojáséjnek keresztelt darabjukban pedig Ravel zenéje ad keretet a szavak nélküli játéknak. A VIII. kerületben található Mikszáth Kálmán téri Bázisukon nemcsak rendszeres játékhelyet tartanak fenn, hanem változatos programokat is szerveznek filmklubtól művészeti workshopokon át a gyerekműsorokig.

Weboldal

KoMoD Színház
A színházzá alakult budai otthonban maga Nemes Nagy Ágnes lakott korábban, most viszont a KoMoD állandó társulatának, a MinekEzACirkusz Produkciónak és más, betévedő előadásoknak biztosít lakhelyet. Vérbeli lakásszínház ez, a berendezési tárgyak, a bútorok, a képek a falon, valamint a roskadásig pakolt könyvespolcok a nagy színházak steril, üres színpada helyett most is élhető, patinás polgári otthon hangulatát teremtik meg. A kisszámú közönség előtt, a megszokottabbnál jóval szűkebb terekben minden mondat és gesztus sokkal intimebbé és intenzívebbé válik az erőteljes hatású, testközeli művészet érdekében. Aki pedig szereti fokozni a szokatlan színházi élményeket, az készüljön a KoMoD jövő év elejétől várható éjszakai előadásaira!

Weboldal

Szív 16
Kolozsváron végzett ifjú színészek, Kelenhegyi Olga Sára és Molnár György hívták életre a Transfjúz Társulatot, mely az alapítótagok saját albérletében mutatja be produkcióit a VI. kerületi Szív utcában. A Szív 16 Társkereső című, a virtuális élet és az online kapcsolatok útvesztőivel bajlódó előadásra jellemző, hogy az egész lakásban játszódik, és sokféle médiumot kapcsol be a színészek játékába. Repertoárjukban szerepel továbbá Örökség címen a zsidó identitás kérdéseivel foglalkozó darab is. A társulat az utóbbi időben a Fogasház állandó vendége lett, előadásaikkal rendszeresen találkozhatunk itt is az emeleti szobákban.

Fb oldal

Dollár Papa Gyermekei
Ugyancsak pályakezdő színészek alapították néhány éve ezt a DPGY-formációt, mely arra vállalkozik, hogy tagjai bármilyen lakásból színházat varázsolnak egy estére. A társulat színészei igazi vándormadarak, oda mennek, ahová hívják őket, mindenféle korlátozás vagy követelmény nélkül. Nagyjából egyórás játékidőben adnak elő Ibsen vagy Csehov darabot akár egy parányi nappaliban is, melynek tulajdonosa szabadon döntheti el, hogy kivel osztja meg a különleges színházélményt saját otthonában. Dollár Papa Gyermekei ugyanakkor nyitottak az együttműködésre más alkotókkal és szervezetekkel is, legutóbb például nagy sikerrel rendeztek monodrámát a fiatal magyar divattervező csapat, a Je Suis Belle Ferenciek terei showroomjában Bovary Emma címmel.

Weboldal