Már Hemingway is szerethette az 1942 óta működő, havannai La Bodeguita Del Medio-t, melynek franchise partnereként december 7-én a Fészek Klubban is megnyílt a salsa táncosokkal, kubai szivarral, egzotikus karibi fogásokkal, Mojitoval és Cuba Librével a Dob utca 57. szám alá csalogató étterem és bár. A La Bodeguita Del Medio mára az egész világon népszerű, amit a tökéletes long drinkeknek, illetve a minden napos élő zene által kreált hangulatnak köszönhetően, a szintén pénteken tesztelő hazai celeb társadalom jelentős képviseletéhez hasonlóan, mi is könnyedén átéreztünk.

Piros szegfű, bronzos bőr, vakuhegyek

Nehéz elhinni, hogy egy átlagos péntek-szombat estén is lehet majd olyan felfokozott a karibi öröm egy VII. kerületi étteremben, mint a megnyitó alkalmával, amikor már belépéskor hajba tűzött piros szegfűvel elkezdődött a kubai hangolás. Mégis, a kevés kisestélyis megnyitóhoz szokott szemnek túlzásként ható felhajtás mindenképpen azt az ígéretet teszi, hogy a havannai anyaétterem híréhez hűen, itt minden este az elegáns, mégis önfeledt hangulat jegyében telik majd, minőségi alapanyagokkal körítve.

Állítólag a kubai La Bodeguita Del Medio-ban kevertek az egész világon először Mojitot, úgyhogy a többségben spanyol ajkú felszolgáló fiúk számára van miheztartás. Ez pedig az elkészítés módját legalább annyira érinti, mint a legnagyobb karibi szigetországból származó alapanyagokat.

Mit esznek Kubában?Az étterem neve spanyolul annyit tesz: „kocsma az utca közepén”, ami – legalábbis a mai jegyeket tekintve – egyáltalán nem tükrözi a hely kínálatát. A La Bodegiuta Del Medio-ban az ételek is kubaiak:

congri, sült banán, yuca mojo szósz, malangachips, pollo al Aljibé, és ropa vieja is szerepelnek az étlapon, ezekhez hasonló idegenszavak társaságában. Próbálkozni érdemes, de persze vannak kubaian biztonsági megoldások is. A ház specialitása például, hogy az élő óriásrákok, a lobsterek közül is válogathatunk.

A mára Ausztráliában, Ukrajnában, Németországban, sőt Spanyolországban négy étteremmel is jelen lévő kubaiétterem azonban gasztro sikerei mellett, legalább annyira egykori látogatóinak is köszönheti jó hírét. Leghíresebb állandó vendége a kalandos életű író, Ernest Hemingway volt, de többször megfordult az étteremben Pablo Neruda, Gabriel Garcia Márquez, Brigitte Bardot vagy például Sophia Loren is. A jól csengő nevek marketingsikereit jelzi – természetesen a művészek iránti tisztelgés mellett – a Fészek Klubban elhelyezett számtalan emléktárgy, Hemingway aláírását is beleértve.Pesti fiestaAz étterem pénteki nyitása csak az első felvonás volt a Fészek Klub átalakításában, tavasszal a kertben is felújítást terveznek. Alkalmazkodva a belső miliőhöz, ennek keretében húsz méter hosszú bárpult, óriás pódium és grill terasz kerül kialakításra, ami ötszáz fő befogadására lesz alkalmas.
Addig is forró salsás estek reményében a La Bodeguita Del Medio-ba lehet menni, ahol a részletek ügyes összjátékának hála, a kezdeti kételyek ellenére, számunkra legalábbis bebizonyosodott, hogy hamar sikerülhet karibira hangolódni.