Shopping

A párna dizájner diszkós karácsonya

Fotó : Polgári Otthon
A párna dizájner diszkós karácsonya

Túlcsorduló csillogás, arisztokratikus kelmék: flitter-özön, bársony, lakk, bőr és boa. Lenoushka, a kézzel készített párnák, ágytakarók és egyéb lakástextilek orosz-magyar édesanyja felidézte gyerekkora karácsonyi emlékeit, a Szentpétervárról való csillogó-villogó díszeket. Ezeket vegyítette magyarországi élményeivel, és elkészült az eddigi kollekcióknál is különlegesebb, ünnepi lakástextil-kollekció.Karácsony a diszkó fények jegyében, azaz Budapesten az orosz esztrád hangulat.

Vengerka, avagy a magyar lány
Lehoczky Léna párnaműhelyében különleges, kézműves párnák készülnek, amivel gyerekkori álmát valósítja meg nap, mint nap. Lénát alapvetően orosz-magyar gyökerei inspirálták, de bármi képes alkotásra késztetni: egy utazás, egy zeneszám, egy film; a különféle textilekről már nem is beszélve. A művész, akit édesanyja szólított Lenoushkának, anyukájától és nagymamájától tanult meg varrni, illetve kötni is.  
Vengerka nevű kollekciója máig őrzi orosz  kirándulásainak emlékét, ahol így szólították társai, utalva arra, hogy ő a „magyar lány”. A kollekció motívumai (újraértelmezett tradícionális matyó motívumok, cseresznyefák, almafák, galambok, pipacsok) képviselik a magyar vonalat.
Fotó: Lenoushka
Mi az az esztrád?
Az esztrád műsorok karácsonykor vannak az orosz tévében, hasonlítanak a mi szilveszteri felhajtásainkhoz. Léna személyes kedvence az ezekben fellépő, Alla Pugacsova volt, akinek ruháiból Lenoushka elmondása szerint áradt az elegancia és a csillogás. Ezt a szemfényvesztést igyekszik átadni a karácsonyi kollekció is. És, hogy mi képes leginkább vegyíteni a magyar motívumokat és az orosz esztrád-hangulatotLenushka válasza „egy diszko-huszár” volt, ugyanis ebben a szerepben ajánlja lakáskreációit a meghitt fények és a csillogás szerelmeseinek.
Karácsony diszkó módra
Felnőtt fejjel a gyerekkori emlékek a disco világát idézték, ezért alakultak Lenoushka hagyományos magyar motívumai ragyogó diszkótulipánnádiszkópipaccsá vagy diszkógalambbá. A párnák mellett ágytakarók és függönyök, valamint karácsonyfadíszek teszik is vannak az ünnepi hangulatú kollekcióban.
Fotó: Lenoushka
Ha mégsem ennyire díszeset adnánk karácsonyra, akkor a Vengerka kollekción túl, ott vannak még Lenoushka Balaton által inspirált Blaun darabjai is.
Fotó: Lenoushka
Szemezgetni, gyönyörködni, ihletődni és még több magyar-orosz vonatkozásra bukkanni pedig  itt lehet!