Nem csak a nyolcadik kerület lerobbant utcasarkai bírnak bűnterhes múlttal, a budai oldalon is bőven találunk olyan macskaköveket, amelyekhez egykor vér tapadt. Az ImagineBudapest „Azt beszélik a városban” című túrája során gyilkosságok, kivégzések, rablások és hamiskártyások kedvelt helyszíneit járjuk be, méghozzá szakavatott nyomozóbiztos vezetésével.

Rémes első kerület?A séta nem megterhelő, és nem is félelmetes. A történetek elég régiek ahhoz, hogy ne váljunk paranoiássá a Várnegyeddel kapcsolatban. Azt pedig nem is gondolnánk, hogy néhány száz méteres sétánk során is izgalmas sztorikat hallgathatunk. A Dísz téren találkozunk elsőként, és gyakorlatilag el sem hagyjuk az első kerületet; a Vártól a Hagyományok Házáig, illetve a Duna-partig terjed a nyomozó séta. Közben meg megy a találgatás, hogy vajon a nyakunkban lógó fénykép alapján bűnözők vagy áldozatok vagyunk-e.
Zárójelben: valamivel könnyebb dolga van annak, aki olvasta Cesare Lombroso témába vágó könyvét. Ebből ugyanis kiderül, hogy például a ferde orr és a sűrű bozontos szemöldök bizony gyilkosra utaló jelek.Eltűnt szakmák, megmaradt terekOlyan terekről, épületekről, sarkokról szól a túra, amelyek gyakran már nem létező mesterségek, lehetetlennek tűnő metódusok és korszerűtlen technikák emlékeit őrzik. Mosolygunk, mikor azt halljuk, hogy milyen jó, hogy ma már senkinek nem kell pirulva bevallani, hogy a kedves férje foglalkozása: hóhér. Arra is fény derül, hogy régen a megfojtás volt az egyik legnépszerűbb módszer. Sőt, a nyomozók DNS minta helyett, horzsolás nyomok mentén tájékozódnak.

Ha ezek miatt első blikkre nem eléggé üde és jókedvű az alapvetően tragikus történeteket felelevenítő túra, akkor ott vannak a talomban még a maximálisan játékos intermezzók. Ne lepődjünk meg, ha a lépcsőfordulóban megelevenedik a 19. századi hírolvasó, vagy esetleg jassz nyelven hallunk egy-egy monológot. Van, hogy be is kapcsolódhatunk a játékba, hiszen az itt a piros, hol a piros pedig pár perc erejéig legálissá válik nekünk.sercliBűn bűnöst vonzPersze, hogy vannak meglepetések, ezért jöttünk. De hogy mekkorák, azt már nem lehetett volna belekalkulálni egy tematikus városnéző túrába. Amíg a hamiskártyások, nőszédítők, zsebtolvajok legendás eseteit hallgatjuk, az egyébként nagyon népes csoport egyik tagja megpillant egy pénztárcát a csatornában. Üresen; iratok és pénz nélkül. Először azt hisszük, hogy ez a mi szombatunk sajátja, majd kiderül, hogy amióta fut ez a séta, nem ez az első, hogy kisebb bűnökkel ütközik a csoport.

Persze azért nem kell azt hinni, hogy két óra a trükkök, cselszövések és ravaszság jegyében egyből bevonzza majd a balszerencsét. A Várkerület mára mégiscsak egy nyugodt, békés, biztonságos városrész lett.
Nyugodtan kalandozhatunk a zűrös múltban.