Dolgozik egy kormánybiztos a Budai Várban, aki egészen biztosan többet tud arról a projektről, ami már hónapok óta foglalkoztatja a közvéleményt. Egészen pontosan arról, hogy milyen át-, illetve felújításokra kerül sor a Várbazár rekonstrukció során. Pont emiatt látogattunk el Dr. Zumbok Ferenchez, és szerencsére egy-két kérdőjel helyére pont is került. Sőt, felkiáltójel!

Ybl centiméterre pontosan

Az Várbazárt azzal a fix irányelvvel újítják majd fel, hogy a Világörökség részét képező műemlék hű maradjon YblMiklós eredeti tervrajzához. A Várkert Duna felőli lezárásaképpen épített Bazár eredetileg tényleg kereskedelmi funkciót töltött be, a jelenlegi állapotát megelőzően viszont már annyi minden volt, hogy jó sok tippünk lehetett, melyiket kapja majd vissza.

Augusztus 23-án elfogadták az építési terveket, és 2014. március 30-án már át is kell adni a Várbazárt, illetve a hozzátartozó épületeket.

Zene az kellNem támad fel a 60-as évektől húsz éven át működő „Ifipark”, és nem nyílik újra női festőiskola sem a Várbazárban. Zene az lesz, alkotás meg végképp, de előbbi halkabban szól majd, utóbbi pedig szabadabb keretek között mozoghat az új épületekben, illetve az azok által meghatározott szabadtéri tereken. A vendéglátó ipari egységek stílusukban és az áraikat tekintve is széles palettán mozognak, akárcsak a rendezvényközpont profilja.

Ez a terv. Olcsó, bakancsos turistáknak szánt kocsma az egyik oldalon, exkluzív, magyaros, harmincfős látványkonyha a másikon. Esküvő a rendezvényteremben százas vendégseregnek, a szabadtéri teraszon a kisebb násznépnek. A művészetről annyit, hogy nem csak műtermek kiadására írnak ki pályázatot, hanem területeket is szakítanak ki a térből, annak érdekében, hogy az alakulhasson majd magától, a kreatív energiák által szabadon.Nekünk mit?A turisták imádni fogják az új Várbazárt; lesz magyar találmányokról, híres emberekről szóló múzeum, ami inkább egy interaktív térképhez hasonlít majd a városban található kulturális intézményekhez vezető ösvényeket reprezentálva. Szuper éttermekben, kávéházakban élvezhetik majd a város egyik legszebb panorámáját, amelyekbe ráadásul mozgólépcsőn meg lifttel juthatnak majd fel.

Minek örülünk majd mi, a városlakók legjobban. Annak mindenképpen, hogy nem kell tovább néznünk a romokat.
Annak meg főleg, hogy a terveket és a szűkös határidőt látva van rá esély: beszélgetős, összejövős, iszogatós, zenés hely lesz a Várbazár egy része.