Van egy új hely a Március 15. téren, ami alig egy hónapja nyitott, de túl jó helyen van ahhoz, hogy a városlakók és a korzózó turisták ne vegyék egyből birtokba. Nem kellett rá felhívni a figyelmet, maga a tér ösztönösen keltette fel sokak érdeklődését. Beharangozás és hírverés nélkül alakul azóta is természetesen, a vendégek által formálva, folyamatosan. Laza, könnyed, szívószálas nappalokkal és mediterrán lüktetésű naplementékkel színesített kis szelet a köztérből. Szevasz,Terasz!

Miénk itt a tér, miénk itt a Terasz!

A Piarista épület lábánál fekvő Terasz egy műfűvel borított terület, ahol a következőket biztosan látni fogjuk: szalmakalapos fejbúbok, fa asztalok, fekete és fehér műanyag székek (amikről messziről biztosan nem mondanánk meg, hogy kényelmesek) és hatalmas napernyők. Közelebbről meg az is kiderül, hogy akár órákig üldögélhetünk limonádé, budai panoráma, vízcsobogás és téren ücsörgők társaságában. A műfű meg tetszik vagy sem, de a mezítlábnak mindenképpen kényelmesebb, mintha kő lenne.

Mosolygó felszolgálásDe tényleg. Érthető: több napfény, kevesebb asztal, nagyobb szél, mint bárhol a belvárosban.

A Terasz pont addig lesz nyitva, amíg jó idő van, így erre ősszel is számíthatunk végig. És még mire? Szerelmes párokra, akik a szélen ülnek, hogy folyót, hidat, Budát, naplementét csodáljanak. Turistákra, akik pihenni akarnak a korzózás közben, és fiatalokra, akiknek kell egy kis friss levegő. Mindezt mérsékelt belvárosi árakon kapjuk (pácolt mozzarellás ciabatta spenóttal és bazsalikommal 1200Ft, csapolt Soproni 600Ft/0,5l, fagyi 250Ft/gombóc, isteni frappé 850 Ft, sajttorta 850Ft és a kedvencünk: padlizsánkrém és hummus pirítóssal és koktélparadicsommal 1100 Ft).

Templomok és éjszakákA Nagyboldogasszony Főplébánia (Belvárosi Plébániatemplom) még a Bazilika babérjaira is törhet csöndes visszafogottsággal. A megújult Március 15. tér már így is egy friss, üde, kifinomult színtere a Belvárosnak, de az egész környezet kap majd egy jó adag vérfrissítést a következő két évben: felújítják a Ferenciek terét, a Váci utcák találkozását és a tér déli részét is. A Terasz addig is járja a maga útját, ami a vendégek igényeivel van kikövezve.
Egy irányelv azért már most érthető: a térhez mindig jól kell viszonyulni.