Longboard, tumblr, Ykra táska, Aarion póló, háromszögek, Ray Ban vagy Lennon napszemüveg, dőlt tipós tetkó karon vagy csuklón, instagram. Ezek jelenleg a budapesti húszas éveiben járó magas kúlfaktorú fiatal alapkellékei (a hipszter szót nem használtuk!). Cikkünkben segítséget nyújtunk, hogy a most legtrendibb közlekedési eszközt, azaz a longboardot hol tudod beszerezni, hogy tudod “felpimpelni” , és hogy mire kell vigyázni, hogy a kifejezetten menő utad ne a balesetin végződjön.

Nagyon rövid longboard történelemAz 1960-as években a nap-szőke kaliforniai (mások szerint hawaii-i) fiúk unalmukban, vagy inkább hullámhiányukban elkezdtek kísérletezni guruló szörfdeszkákkal. Miután megszülettek a működőképes prototípusok, kiépült a piac, kialakult a szubkultúra, a zene, a trükközés, az öltözködés, a szleng. De ez minket kevésbé érdekel, mivel a longboard más. Azok kezdtek el hosszabb deszkákon és nagyobb kerekeken közlekedni, akiknek a suhanás, és nem a trükközés volt az elsődleges cél. Valahol visszabontható az első deszkára álláshoz. Akiknek hiányzott a városban a hó vagy a hullám, és praktikusan, gyorsan akartak eljutni A-ból B-be, na azok álltak longboardra. A skateboardosok és a longboardosok sose voltak szoros kapcsolatban, nem nagy az átjárás a két műfaj közt. Ez nem praktikussági, sokkal inkább szubkulturális okokból van így.

Magyarországon nem nagyon beszélhetünk longboard történelemről. A Zone nevű deszkás boltban jelent meg talán az első példány a kilencvenes évek közepén. Fenyvesi Zsófi, a Faun Project deszkadizájnere például 2003-ban vette meg az első példányát, de az biztos, hogy nem sok embernek volt akkoriban ilyen hosszú deszkája, vagy legalább is nem volt jellemző. Az elmúlt pár évben, na jó, 1-2-3 évben viszont határozottan bekerült a budapesti legitim közlekedési eszközök csoportjába.

Mitől longboard  egy board?Na ez egy nehéz kérdés. Általában longboardnak nevezzük a 84 és 150 cm közti hosszúságú, négy keréken guruló deszkát. A kerekei általában nagyobbak és puhábbak, mint a skateboardoké. A kialakítása stabilabb a többinél, egy lendítéssel messzebbre érünk vele, mint egy szokványos gördeszkával.Hol szerezhetjük be?Nincs sok hely a városban, ahol teljes, pöpec longboardokat vehetünk. Ha szívesen megnéznénk élőben, fogdosnánk, szagolgatnánk, akkor érdesmes elmenni a Karolina úti Store 13-ba. Ők a gördeszkák mellett longboardokat is forgalmaznak. Ha már ismerjük a műfajt, és nem félünk a monitorra hagyatkozni, akkor ott a wakeshop.hu.

Nekik van talán a legszélesebb választékuk. Teljesen deszkákat itt 30 és 80.000 forint közt vehetünk. A webshop mellett egy boltjuk is van a Perc utcában. Emellett nemrég, a longboard-divatrobbanással egyidőben megjelent a longboards.hu webáruház is, ami kifejezetten a hosszú deszkákra szakosodott. Jellemző emellett, hogy különféle sportszerforgalmazó boltok egy-egy longboardot tartanak a kirakatban imázsépítés céljából, de az eladók nagyjából semmit nem tudnak az eszközről. Viszont ha rutinos webvásárlók vagyunk érdemes körülnézni a nemzetközi longboard webshopokban.

Longboard és hazaiA világon nagyon kevés longboard manufaktúra van, viszont jó hír, hogy az egyik pont Budapesten található. Ez a Faun Project, akik kézzel készült, egyedi grafikájú deszkákat csinálnak juharfából és bambuszból. A deszkáikat 55 és 100.000 forint közt árulják. Egy deszkával alsó hangon 4-5 napot dolgoznak. Külön érdekesség, hogy a fiatalok annyira megkerülhetetlenül menők lettek itthon, hogy a magyar Puma felkérte őket egy egyedi Puma-Faun kiadás elkészítésére, hogy ezzel is emeljék a coolfaktorát a Puma Social, Éjszaka Bajnokai kampánynak.

Faun Project for Puma Social - Teaser from Urbanplayer.hu on Vimeo.Ha van már longboardod, csak egyedi griptape-et, azaz a deszka "járólapján" lévő grafikát keresel, akkor ajánljuk például K-t. Ő Buddhától Darth Vaderig bármit rárak a deszkád smirglisebbik felére.Ha már megvan a deszkád, használd is!Igen, senkinek nem javasoljuk, hogy egy trabant áráért vásárolt longboardot porosodni hagyjon a szekrény tetején. Mielőtt a friss ropogós deszkánkra eszetlenül ráállnánk, vegyük figyelembe önmagunk és deszkánk testi épségét. A legfontosabb tudnivaló, hogy sok más közlekedési eszközzel ellentétben a longboardon nincs fék. Ezért az első lépéseket érdemes teljesen kihalt külvárosi, nem meredek, sőt lapos utcákban megtennünk, ahol autó és babakocsi is csak szökőévente tűnik fel. A leggyakoribb longboard katasztrófa a kocsi alá berúgással deszkaszéttörés. Ha még biztosabbra szeretnénk menni, szakértők a fűben egyhelyben álló deszkán való lépegetést javasolják első gyakorlat gyanánt. A puha fű elég biztonságos környezet a deszka tesztelésére, hogy megtudjuk, hogyan dől, hogyan reagál ránk, na meg mi rá.

Bár a védőfelszerelés egyáltalán nem menő, mégis határozottan állítják a szakmabeliek, hogy enélkül nekiindulni az első időkben kifejezetten veszélyes. Pár hetes magányos, bukósisakos, könyökvédős külvárosi gyakorlás után kipróbálhatjuk a suhanást egy lankásabb, de szintén kihalt utcán. Éjszaka mindenképpen érdemes világító és fényvisszaverő kiegészítőket magunkra szerelni. És még egy fontos dolog: a longboard akármennyire menő, mégsem kocsmába járós eszköz. Ezért ha égünk a vágytól, hogy megmutassuk magunkat a friss szerzeményünkkel, érdemes inkább egy délutáni Telep elé gurulást választanunk, mint egy éjszakai ittas vezetést.Ha szervizelünk kéneMert igen, megesik, hogy valami lötyög, megrepedt, vagy leesett, és nem tudjuk magunk orvosolni a problémát. A Google valószínűleg nulla érdemleges találatot fog kiadni a ‘longboard szervíz budapest’ keresőszavakra. Ezért megsúgjuk, minden olyan bolt vagy szerviz, amelyek foglalkoznak skateboarddal, segíteni tudnak majd a deszkád megszerelésében.

Longboard hivatalosan, sportszerűenOlyan, hogy hivatásos longboardos, nincs. Olyan sincs, hogy Országos Longboardszövetség. Valószínűleg túl szerteágazó az itthoni közeg ahhoz, hogy ebből bármilyen formális, hivatalos társaságot lehessen szervezni. Ami viszont hivatalos és hazai siker, hogy Csutar Gábor, alias Csuti Lush szponzorált lett. A videóját itt megnézhetitek.Longboard tanfolyamNa, ilyen nincs. Ha nem egyedül szeretnél rájönni a technikákra, szeretnél tanulni, akkor a legjobb, ha szerzel magadnak longboardos barátokat, akik megmutatnak neked néhány alaplépést. Ha esetleg sehol nem találsz magadon kívül longboardost, akkor keress fel olyan társaságokat, mint például az I love longboarding, a Longboard Girls Crew, vagy a Hilldancers. Biztos, hogy nem fognak elkergetni. Vásárlás után eldönhetjük, hogy közlekedési eszközként vagy szabadiős sportbarátként tekintünk a deszkánkra. Bár a budapesti szubkultúra merőben szétválik, de a kettő ötvözete praktikus, divatos és sportos, az szent.

Longboard-ügyi szakértőnk Fenyvesi Zsófi és Juhász Ádám volt, köszönjük nekik!