Shopping

Grand Village – Designkuckó romközegben

Fotó : Grand Village
Thália Színház

Például matyóhímzés designöltéssel talált cérnából. A Grand Village kézzel festett bútoraira – a nagyi kávécsészéi után – olyan alkotások kerültek, amelyek mindegyike tipikus nagyar motívumokat és/vagy használt anyagokat értelmez újra. Sötétben foszforeszkáló disznók a kötényen, mutatók helyett életképekkel ketyegő órák és bajusz minden mennyiségeben – a Grandio-béli kis boltban garantált a hoppá élmény.

Irány: Magyarország

Magyar motívumok és újrahasznosított anyagok vezérfonalaira fűzött munkák, kiváló hazai tervezőktől. Ez a Grand Village. Egy ötlet két fiatal tervezőtől (Kis-Németh Mária és Szabó Márta a Kinema és Buttondoll Design tervezői), akik az árukészleten túl, az üzlet hangulatát is a koncepcióhoz igazították. Az alig egy hónappal ezelőtti nyitás időpontjáig rengeteg különböző területről érkező, más-más múlttal rendelkező tervező nyújtott be portfóliót. Végül körülbelül harmincan kaptak lehetőséget arra, hogy kiállíthassanak a boltban. Közülük legalább tizenöt alkotó munkáit már bármelyik hétköznap megvásárolhatjuk; délután kettőtől este kilenc óráig a Nagydiófa utca 8. szám alatt.

A design butikot a Grandio Hostel és Bár egyik földszinti helyiségében találjuk. A hangulatot tekintve a romkocsmás életérzés és a vidéki báj folytatnak békés küzdelmet. És bár az aláfestő hangok a sok hostelhuligán jelenlétéről tanuskodva az előbbit tennék hangsúlyossá, mégis érvényesül a tervezőket inspiráló falusi világ szelleme.

A vásárlókat tekintve egyelőre fele-fele arányban oszlik meg a magyar és külföldi közönség, ami az üzlet pozícióját elnézve egy nagy taps a hazai vásárlóknak. A válogatott tervezők között vannak igazi húzónevek és márkák is – így például a Balkan Tango, Szunyoghy Viki, Matyódesign -, de kezdő, még a magyar közönség számára is alig ismert, friss diplomás alkotók munkáival is találkozhatunk.

Nem kerék! Nyakék.

Fél decis és gyógyszeres üvegből készített ékszerek, bicikligumiból varrt táskák, újrahasznosított papírból hajtott pénztárcák és a többi.Úgy mint ruhák, matyóhímzett díszpárnák, Budapest grafikák és azok miniatűrjeiből készült ékszerek, kiegészítők. Jelenleg IDA és a Mozaik nyári ruhái,a Gubolyka táskái,  Katona Barbi órái, Plastenka pénztárcák  és az az írható DVD a legnépszerűbbek. Utóbbi Budapest panorámát ábrázoló hűtőmágnes és a 21. századra szerkesztett fotóalbum is egyben.
A DVD példája is azt mutatja, hogy a Grand Village nem csak a vásárlóknak áll nyitva, hanem a tervezőknek is. Egy fiatal fotós kérdezett rá pár héttel ezelőtt, hogy behozhatná-e kívülről saját fotóival mintázott lemezeit.  A pályázat lezárult, de minden koncepcióba illő, eredeti ötletet örömmel fogadnak a Village-ben. Késôbb úgyis az érdeklődés alakítja majd a kínálatot, hiszen túl sokáig nem maradnak az üzletben azok a munkák, amik nem kelnek el. Egyelőre csak sikersztorik vannak, és egyre sokszínűbb polcok.