Habár Rómát sem egy nap alatt építették – Budapestről nem is beszélve -, 24 élménygazdag óra is elég lehet egy nagyváros felfedezéséhez. Cikksorozatunk első részében a low-budget túrák kedvelőit szólítjuk meg, miközben nem garasoskodunk, csak ésszel költünk. Budapest egy nap alatt, íme.

Reggel - Muzeális péksütemények

Budapesten legalább olyan könnyű pékséget találni, mint egy római szuvenírboltban zsugorított Caesar-mellszobrokat. Az édes-sós finomságok, a különböző tejtermékek, a torták és a szendvicsek remek muníciót biztosítanak a nap legfontosabb étkezéséhez. Tárazz be a Rákóczi Pékség vagy a Lipóti Pékség kínálatából, aztán vegyülj el a Nemzeti Múzeum lépcsőjén sütkérező bölcsészek között! Akár a Nemzeti Dalt is elszavalhatod, persze senki sem fog haragudni, ha csak elégedetten majszolod a reggelidet. Tízóraiznál? Fedezd fel a BTK-kampuszon megbúvó büfék kínálatát!
Délelőtt - Két lábon és több keréken

Ha végigsétálsz a kettes villamos vonalán – javasolnánk, hogy ne a síneken menj -, Facebook-gyanús fotókat lőhetsz a Várról, a Vigadó tér szobrairól, a Belvárosról, a Parlamentről, vagy a három legszebb híd (Erzsébet híd, Lánchíd, Margit híd) bármelyikéről. Az 1896 óta üzemelő Földalatti vonala szintúgy csábító – Széchenyi fürdő, Opera, Vörösmarty tér megállókkal.
Amennyiben nyeregbe pattannál, bérelj egy bringát a Budapest Bike-nál, és gurulj végig az Andrássy úton a Hősök teréig. Ha odaértél, ugorj be a Szépművészeti Múzeumba, gyönyörködj az átmeneti és az állandó kiállítások mesterműveiben, majd a kultúra-túladagolás fáradalmait a városligeti Kertemben pihend ki egy korsó sör (limonádé) és egy grill szláv burger társaságában. Ha elmenekülnél a város zajától, és jobban bírod a lépcsőzést, mint Rocky Balboa, a Vár lábánál kanyargó, vízivárosi utcácskák felé vedd az irányt.
Dél - Egy gazdag ebéd olcsón

Ebédre érdemes a Király utca-Liszt Ferenc tér felé venni az irányt. Az előbbiben található Frici Papa kifőzdéje maga a megtestesült gasztro-nosztalgia: házias ételek, méretes adagok, alacsony árak, mellényben pompázó pincérek. Ha egy másfajta retro-hangulatra vágysz, meg se állj a fa enteriőrrel otthonossá tett Menzáig. Ugyanitt javasoljuk még a Rubent és a Klasszt is.
Délután - Lajhárok, bolhapiacok és egyéb állatfajták

Ha szeretsz kincseket lőni, érdemes kicsit utazni. A messze földön híres Ecseri piac útvesztőjében a gulyáskommunizmusból fennmaradt ereklyékre, leselejtezett műfogsorokra, használt kamerákra és egyéb kincsértékű kacatokra alkudhatsz. Az igazi csúcsidő a hajnali órákban tombol, de kora délután sem fogsz üres kézzel távozni. Ha az egyedi, használt ruhákra kattansz, a belvárosi Jajcica pincéjében biztosan úrrá lesz rajtad a boltkór.
Az Állatkert kortól, nemtől és anyabolygótól függetlenül kiváló szórakozást biztosít, hiszen hol máshol tapasztalhatnád meg testközelből a lajhárok szédítő életritmusát, vagy az orángutánok bölcs bambaságát?
Ha pedig kultúrára szomjazol, mind a Zsolnay-tetőcserepekkel büszkélkedő Iparművészeti Múzeum, mind pedig a kortárs projekteknek otthont adó Design Terminál a segítségedre siet.
Akkor sem kell aggódnod, ha a kultúra óceánja helyett inkább egy medencében csobbannál. A Margitszigeten található Hajós Alfréd, a vízilabda válogatott főhadiszállása, kétségkívül az ország legszínvonalasabb uszodakomplexuma, persze az alternatívák - a BVSC vagy a Császár-Komjádi - is említést és látogatást érdemelnek.

Naplemente - Burritók és húsóriások

A hetedik kerületet mexikói ízekkel fűszerező El Rapido-ban burritót, fajitas-t, quesadillát, tacót és egyéb specialitásokat rittyentenek a tányérodra a szövegláda kajafelelősök. Egy jó tanács: az extra chilit csak akkor vállald be, ha kemény vagy, mint John McClane atlétája.
A fél kiló sült krumplival tálalt, kontinensméretű rántott húsok kedvelőinek kötelező kitérő a Kolozsvár utcai piacnál található Pléh Csárda, ahol egyetlen étkezés négyzetre emelheti a ruhaméretedet.
Este - Felkészülési időszak

Melegíts be pár sörrel a Hivatalban, és gondolkozz el azon, vajon a szanaszét heverő papírhalmok milyen célt szolgálnak – mármint azon kívül, hogy elültetik a fejedben ezt a költői kérdést. Ha nincs kedved Sherlock Holmest is zavarba ejtő rejtélyeket bogozni, irány a Lónyai Pub, ahol egyetemistákkal tivornyázhatsz.
Ugyanitt javasoljuk még a Lokált és a Kakas Presszó helyi italegységeket is.
Napkelte előtt - Kint vagy bent?

Habár a Dürer Kert némiképp kiesik a Belváros vérkeringéséből, nem kell napokig tartó zarándoklattól tartanod, ha itt szeretnéd kiereszteni a gőzt. Zúzós koncertek, DJ-k, életképes törzsközönség, tágas kerthelyiség, grill kaják, ez a felsorolás vége. És a Dürer sava-borsa.
A Belvárost preferálóknak az Erzsébet teret ajánljuk, illetve előbb a legközelebbi éjjel-nappalit. Tankolj fel borból, aztán irány az Akvárium felett terpeszkedő, bohém játszótér, ahol gyerekjáték az ismerkedés.
Napkelte - Pizza ízű fénysugarak
A recept a következő. Végy két szeletet a legendás Király utcai pizzázóból (az egyik négysajtos legyen), pattanj fel a négyes-hatosra, szállj le a Jászainál, majd ülj le egy padra a Duna-parton, és élvezd a pizza ízű napfelkeltét.
+1: Itt is megszállhatsz
Jó idő esetén izzítsd be a sátradat és a komfort-nomád énedet, majd pötyögd be a papíralapú GPS-be a Zugligeti Niche Camping koordinátáit. E minden földi jóval ellátott, erdős zöldterület az oly közel, és mégis oly távol tipikus példája: a város nyüzsgésétől csupán néhány megálló választja el, ugyanakkor hangulat és nyugalom tekintetében minimum kilométerek.
Csapadékosabb és hűvösebb napokra a szocreál építészet egyik zászlóshajóját, a Martos Kollégiumot ajánljuk, amely a Petőfi híd és a BME-kampusz vonzáskörzetében található, tehát utóbbiból adódóan nem éppen optimális helyszín a csajozáshoz, aludni viszont tökéletes.