Meglátogattuk az Ecseri piacot, hogy tisztában legyetek vele, mire számíthattok, mielőtt kiverekeditek magatokat a városból egy remélt bolhakánaánért. Hogy az Ecseri nem több, mint egy egész éves lomtalanítás vagy komoly becsüsök közössége? Nem lehet egyértelmű választ adni. Mindenesetre kellemes vasárnapi lötyögés helyszíne lehet. A termékeket azért kezeljük kellő humorral, az árakat meg tekintsük irányárnak.

Becsüs vagy kutyaütő?Az első megdöbbentő eset az volt, amikor odamentünk egy szimpatikus nénihez, hogy tart-e zománc vájlingot. 'Vájlingot?! Érti, vájlingot keresnek itt! Ez nem holmi bolhapiac. Ezeket a magas bérleti díjakat nem fogjuk tudni kitermelni vájling eladásokból.' Ennél a néninél találtunk bűnronda citromsárga agyagkaspót, pont olyat, amit bármelyik körúti virágosnál megvehetünk pár száz forintért.

Gagyik és komoly gyűjtésekA második megdöbbentő eset, a fenti képen látható 5.500 Ft-os képkeret volt. Bár az eladót nem tudtuk megkérdezni, hogy Swarovski-e a kristály rajta, vagy a kislányt is adják hozzá, azért ötezer, de egy ízlésrendőrség, azért ráférne a piacra. Hogy a minőségről is beszéljünk, voltak olyan árusok, akik egy-egy dologra fókuszáltak, például népviselet, utcatábla vagy színes üveg. Ezekért mindenképpen érdemes kijönni.

Ecseri gastroA piacos büféknek utánozhatatlan a romantikája. Kedvencünk például a kínai piac levesezője és a Fehérvári úti csarnok talponállói. Sajnos az Ecserin más a helyzet. Ha egész napos bolházást tervezünk, vigyünk ki magunkkal hideg élelmet, ha nem akarunk itt éttermi pénzt elkölteni egy tál pörköltre.

Nyitva tartásA piachétköznap is nyitva van, de ekkor a hétvégihez képest is visszafogottabb üzemben. Az Ecseri üzemeltetői szerint szombat-vasárnap érdemes jönni. Mi vasárnap mentünk, de akkor is csak az árusok felét találtuk nyitva. Egyébként hétköznaponként nyolctól négyig, szombaton háromig, vasárnap egyig üzemel a piac.

De mégis miért inkább Ecseri, mint Ikea?Egyrészt azért, mert itt az árak flexibilisek. A végeredmény csak rajtad múlik és az érvelési kvalitásaidon (alkudási gyorstalpaló lentebb). Másrészt mert olyan dolgokat találhatsz itt, amik egyediek. Ezzel elkerülheted, hogy úgy nézzen ki a lakásod, mint bármelyik másik európai vagy amerikai fiatal lakása. Ilyen például az elmúlt száz év nagy találmánya, a festőhenger, aminek gyártásával sajnos pár éve leállt Magyarország. De itt nem egy gyönyörű példányt találtunk belőle.

Alkudási gyorstalpalóAz árussal először kedvesnek kell lenni, utána csőbe kell húzni egy hosszú monológgal. Ezután megijeszteni néhány idegen szóval, amit ő valószínűleg nem ismer. Majd megdicsérni más termékeit, hogy milyen minőségiek, végül visszatérni az alku tárgyára, hogy az sajnos milyen ócska, de te most fillérekért megszabadítod tőle.

Konklúzió nem sokHa külföldi vendégünk van, vigyük ki! Ha nincs időnk vintage ruhadarabokért végigjárni az Iguanakat, Szputnyikokat, menjünk ki! Ha kifejezetten festőhengert, szódásüveget, utcatáblát, zsírosbödönt vagy naiv roma festményt keresünk, menjünk ki! Minden más esetben szorítsunk időt a lomtalanítások végigjárására! De keljünk korán, nehogy az értékesebb darabokra az Ecseris árusok rátegyék a kezüket mielőtt odaérnénk!