Mi köze a kakukkfűnek a bátorsághoz, a tárkonynak a kígyómaráshoz, vagy miből lesz a sebészcérna? Petőfi vagy Hollywood néz ferdébb szemmel a pipacsra? Ezekre és más, hasonlóan érdekes kérdésekre is fény derül a Porzó Korzó névre keresztelt tanösvényen. Az interaktív minikertek júliustól látogathatók.

Júliustól a belváros öt pontján tekinthetők meg a Porzó Korzó növényinstallációi - a projektet a Klímanagykövetség Egyesület az V. kerülettel együttműködésében valósítja meg. A szagolható, tapintható tanösvény végigvezeti a látogatókat a mindennapi életünkhöz szorosan kötődő növényeken, amelyekkel többnyire már csak késztermékként (tea, krém, textil), vagy üzemanyagként találkozunk. A budapesti belvárosi tanösvény ötletét az angliai Eden projekt adta. A növényeknek otthont adó kaspókat a 2x2x2 méteres fa keretben dróthuzalok rögzítik. A kiállításon olyan izgalmas információk, érdekes történetek olvashatók, amelyek játszva nevelnek környezettudatos szemléletre. Az újszerű, izgalmas növénybemutató közelebb hozza a természetet a városhoz, a legváratlanabb helyen nyújt zöld élményt.

A Porzó Korzó projekt során a Klímanagykövetség tagjai külön figyelmet fordítottak a fenntarthatósági szempontokra: a növények kizárólag hazai forrásból származnak, vagyis nem terhelik a környezetet hosszú távú szállítással. Az installáció vázát lenolajjal kezelt fából építették meg saját kezűleg. A Porzó Korzó tanösvény júliustól várhatóan október közepéig látogatható a főváros központjában. A Kristóf téren fűszer-, az Erzsébet téren pedig gyógynövényekkel lehet ismerkedni.

A Deák Ferenc téri metrómegállónál (Városháza Park) a bioműanyagok és bioüzemanyagok, a Vörösmarty téren a ruháink, textiljeink alapanyagául szolgáló növények, a Szent István Bazilikánál pedig szimbolikus és mesenövények mutatkoznak be.

A szabadtéri kiállítás körülbelül egy óra alatt kényelmesen bejárható, de el is lehet időzni a Korzó padjain.

A British Council 2008 és 2011 között olyan fiatalokat támogatott, akik segítették a klímaváltozásról szóló társadalmi párbeszédet. A program végén ezek a fiatalok alapították a Klímanagykövetség Egyesületet, amely egy egyedülálló szakmai-közösségi modell. Egyetemisták, vállalkozók, közalkalmazottak, környezetkutatók, formatervezők, közgazdászok, kommunikációs szakemberek és még számos terület és szakma képviselői dolgoznak együtt, akik felismerték a tudásmegosztásban és a közösségi aktivitásban rejlő lehetőségeket egy közös cél –a klímavédelem- mentén.