Az ApaCuka 2012 elején költözött át a Nagymező utcába. A törzsvendégek mentek vele kézenfogva, de az új helyszín többet és többeket szeretne bevonni az apacukázásba. A hely hatalmas, a környezet extravagáns, a kínálatot ne csak a tányéron keressük! Hatalmas terekben kiterjedt szobrok, térből nyíló terek és napszakra hangolt dallamok jellemzik az Apacukát.

KincslapA Borsós és a Costes után, Ferencz Gábor Séf az Apacuka tűzhelye mögé állt be alkotni. Az alapvetően francia alapokon nyugvó magyar konyha olyan letisztult fogásokat kínál, melyek tiszteletben tartják az alapanyagokat és az extremitást nem, az egzotikumot viszont díjazó ízlést egyaránt. A séf szabad kezet kapott, így egyedül az ő tapasztalattal és kiforrott technikával spékelt kreativitásán, illetve a beszédes nevektől inspirált választásokon múlik, hogy mi kerül a tányérokra. A kincsszerű, részleteiben kidolgozott ételek gyakran keltenek meglepetést nem téve különbséget napi menü és főétel között.

Vagyis ugyanarra a házias pikantériára számíthatunk délben, mint ha vacsorázni ülnénk be az étterembe. Erdei gomba erőleves, lazacos pappardelle és bazsalikomos eperhab – ez egy átlagos napi menü 1290 forintért. A séf ajánlatai közül szemezgetve pedig nekünk a tejes borjú roppanós zöldségekkel, fehérboros mártással pontnál akadt meg a szemünk.Van rajta bugyi?Az Apacukába lépve egy dolog mindenkinek szemet fog szúrni: a hatalmas tér. Bár Kovách Gergő, Csepregi Balázs, illetve Kotormán Norbert szobrászművészek alkotásai méreteiket tekintve is lépést tartanak a hellyel, még így is szokatlan ez a 7m-es belmagasság. Sokaknak van tériszonya a szó nem szoros értelmében, és időbe telik míg az emberek megszokják, hogy van terük. Ki tudja, talán a belváros zsúfoltsága vagy a tömött bárokhoz szokott nagyvárosi lét okozza a térfóbiát?

János Tímea üzletvezető azonban pont azt szerette volna elérni, hogy ez a légies tér működjön, hasson és, hogy azt sok-sok jó élmény töltse meg. Az Apacukát a hangulat mellett azóta betöltik a vajon az óriás nő szobron van-e bugyi? - hoz hasonló kérdések is. Menjünk, kérdezzünk, gondolkodjunk és levegőzzünk! Utóbbit főként hátul a kerthelyiségben. Az Apacuka terasza ugyanis egy gyönyörű belvárosi műemlék belsőjében található sziget feketrigókkal, virágokkal, mécsesekkel, bárzongorával. Szigorúan rekám-mentes övezet.

Csakúgy mint a kiállításoknak, megnyitóknak otthont adó pince; teljes értékű galéria, illetve látványkonyhaként funkcionáló szeparé is. Többdimenziós tér, sokdimenziós kínálattal.Csak hogy lehessen maradniMi értelme a térerőnek? Például az, hogy nem érezzük magunkat bezárva akkor sem, ha egy egész estét-éjszakát egy helyen töltünk el. Az Apacuka pont arra az igényre adott válasz, hogy vacsora után lehessen maradni.
Jelszó: ha jó a társaság, finom az étel, változatos a zene és még a programkínálat is kielégítő, nem kell túráztatnunk magunkat. Sem a kilométereket, sem azt a kényszeres pszichológiát tekintve, miszerint mindig, mindenhol, mindenkivel ott kell lenni, nehogy lemaradjunk valamiről. Ha szeretnénk a barátainkkal lenni, vagy nagyobb társaságban elvegyülni, akkor akár ki is próbálhatjuk, milyen az, ha rohangálás helyett, inkább mi teremtjük a teret.

Facebook

WEB