Ma már egyáltalán nem könnyű újat kitalálni a gasztronómia területén, mégis van néhány úttörő koncepció, amelyekre nagyon kíváncsiak vagyunk. A felhozatalban szerepel csak hétvégén nyitva tartó, mangalicás fogásokat kínáló hely, friss halakat kínáló piaci büfé és egy újra nyitó fine dining étterem is.

Manga - Hétvégi élvezetek

Május közepén nyitott, Budapest környékének legújabb gasztronómiai célpontja. Ez az a hely, ami miatt érdemes fél órát autózni, de persze még jobb, ha a borkóstolás miatt inkább a buszt választjuk. A Mangalica referencia étterem, röviden Manga a borvidék „tetején”, egy présházban üzemel a Hernyák Birtok területén. Csak hétvégén tart nyitva, a pénteki vacsorától a vasárnapi ebédig. A Manga valójában egy három éve működő konyha megújítása, a küldetés pedig az, hogy a mangalica „méltó formában” kerüljön a tányérra helyi, szezonális alapanyagok kíséretében.Erről Ruprecht László, a nívós külföldi konyhákat is megjárt mesterszakács gondoskodik, mondta Hernyák Tamás. A mangalicákat csak ellenőrzött helyekről, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnökével, Tóth Péterrel együttműködve szerzik be.
A hangulat családias, bent csak 20 főt tudnak fogadni, ezért több nappal előre be kell jelentkezni, ha meleg ételt szeretnénk. A nyitáskor olyan fogások szerepeltek a menüben, mint a korianderes vagy a vesés raviolival kínált mangalicapofa, a mangalicaszűz bükki sajtos galuskával és vargányás mangalicafüllel. Persze annak sem kell éhesen távoznia, aki egy spontán ötlettől vezérelve jelenik meg a Mangában, ebben az esetben pástétomokból és sajtokból álló hidegtálat adnak. Az aktuális menüt egyébként a Facebook-on lehet megnézni, ha pedig valamilyen különleges kívánság adódik, vagy vegetáriánus is lesz a társaságban, lehetőség van az előzetes egyeztetésre. És hogy mit lehet inni a mangalicához? A Hernyák Birtok borai mellett néhány egri, tokaji és villányi palack is van a választékban, ezenkívül a birtok kézműves pezsgőit és saját párlatait is meg lehet kóstolni.
Hol:
Hernyák birtok, Etyek, ÖreghegyBabel - Fine dining sznobizmus nélkül

Nyár végére nemcsak a Piarista tömb környéke és a Március 15-e tér születik újjá, hanem a tavaly ősszel bezárt Babel is. Az étterem a Váci utca és a Szerb utca sarkáról 4 év után költözik a Piarista tömb felújított épületébe. Az új helyen szakítanak a fekete-arany kozmopolita enteriőrrel, és egy barátságosabb belső teret alakítanak ki, ami az étterem környezetére reflektál. A helyszín mellett a koncepció is megváltozik.

A korábbi séf helyét a korábbi sous séf, Lőrincz György veszi át, mondja a Babel környezetét jól ismerő bennfentes.

Hol:

1052 Budapest, Piarista köz 2.A „Terasz”, egyelőre név nélkül - Lounge panorámával

A Március 15. tér Erzsébet hídtól északra fekvő része teljesen megújult. Úgy tudjuk, a téren nemsokára nyílik egy terasz. Utánajártunk a pletykáknak, és kiderítettük, hogy a kb. 400 négyzetméteres terasz másfél hónap múlva lesz kész, és egy lounge hangulatú helynek ad majd otthont. Itt nem nyílik étterem, de meleg ételeket is kínálnak majd. Az biztos, hogy már a panoráma miatt érdemes lesz letesztelni.
Hol:
Március 15. tér – Pesti Barnabás utca – Piarista köz közötti területDokk Büfé - Kikötői hangulat friss halakkal

A budaörsi halpiacra nem fagyasztva, hanem frissen, jegelve érkezik az áru repülővel vagy teherautóval, a világ minden részéről. 2011. decembere óta már nemcsak az éttermek és a nagykereskedők, hanem a magánszemélyek is vehetnek haza friss halat a PLP Seafood Hungary Kft. delikátüzletében, júniusban pedig megnyílik a Dokk büfé, ahol meg is lehet majd kóstolni a friss árut. (A friss azt jelenti, hogy a lazac pl. a kifogás után 36 órával már a halpultban vára grillezésre.) Főzni a cég korábban szakácsként dolgozó vezetője, Palotás Péter fog, és mindent elárul majd a halak elkészítéséről, ha felmerül valamilyen kérdés. A Dokk Büfé nem lesz túl szép helyen, de hát egy tengerparti halpiac sem az, a friss halak miatt viszont érdemes megkeresni a helyet.
Hol:
Budaörsi Halpiac