A Gozsdu Udvar olyan, mintha nem is Pesten lenne. Kicsi, élhető méretű belső udvarok összessége, baromi jó lakásokkal, tetőteraszokkal, passzékkal és sasszékkal. És igen, elszúrták. Kiköltöztették az ottlakókat, köré húztak egy pont semmilyen lakóparkot, az egészet luxusra árazták, majd csodálkoztak, hogy nem történik semmi az évtized befektetésével.

Hosszú lezárt kapus szellemudvar pályafutását a bérbeadók és az utca embere egyidőben elégelte meg. Az Autoker Kft. rájött, hogy felesleges a vigalmi negyed robbanó éjszakájától távol tartania a kiadatlan üzlethelyiségeit, a nép meg rájött, hogy a város legjobb helye a Gozsdu Udvar. Így a kedvező ingatlan bérbeadási feltételeknek köszönhetően kábé egy éve kezdett megtelni emberrel, szesszel, zajjal, izzósorokkal, tehát mindennel, amit szeretünk.

Ha a Dob utca felől indulunk, akkor feltételezhetjük, hogy a cikkben szóló hazudik. Körülbelül pont olyan halott az a csücske még, mint amilyen három évvel ezelőtt volt. Ez nagyrészt a Dob felőli kapu nyitvatartásának kiszámíthatatlanságán múlik. A legjobb az az, hogy mivel az udvar kanyarodik, ezért félúton nem láthatod, hogy a kapu nyitva van-e vagy sem, tehát automatikusan beülsz a GMK-ba. A Dob-Gozsdu sarkon van egy elfogadható kóser bolt. Olyan, ahova héber betűket nem olvasók nem is igazán mernek bemenni.
Tovább sétálva a Király fele többnyire nincs semmi. De rendkívül kellemes felüdülést nyújthat a Szomszéd udvara. Itt a négy üzelethelyiségéből kettő kihasznált. Az egyiket két pesti értelmiségi, multit-otthagytam-kocsmát-nyitottam pali, a másikat két nemtudokmagyarul-nembaj-szépekalányok-finomtésztátcsinálok olasz srác csinálja. A Szomszéd nevű kocsmáról részletesebben egy korábbi interjúnkban olvashattatok  az olaszokról viszont még nem nagyon írt senki.

Ők azok, akik kivettek egy két szintes pici, kb 20 négyzetméteres üzlethelyiséget. Olaszosan hozzá se nyúltak a nemlévő enteriőrhöz. Betettek egy tészta gépet és egy hűtőpultot, és kész is lett a 2spaghi tésztázó. Van elviteles, otthonmegfőzős tésztájuk, de mindennap csinálnak kétféle helyben evős pasztát is. Nem túl olcsó, 1000 körül van egy teljes adag és 500 forint a fél, de rendkívül laktató. És finom is. A tésztás dobozoddal kiülsz az udvarba, a Szomszédtől megrendeled a limonádét, tökéletes párosítás. Asszimilálódhatsz a deres halántékú, ultra jófej pestiekkel vagy a 2spaghi internacionális törzsközönségével.  A következő udvar az abszolút turiszt udvar. Ezt a János Vitéz kávézó oldalára kihelyezett magyar szuvenír automata testesíti meg a legszebben. Itt a János mellett a Yiddishe Mamma Mia bérel magának helyet. Igazi középszerű külföldi vendég csalogató eszközökkel ügyesen feltöltik a kis udvarukat nap, mint nap.

A turiszt udvar után következik az origó. A nyár leghosszabb fesztiválja. A kereszteződés, ami minden éjszaka tele van. Azaz a Madách sétány - Gozsdu metszet. Itt érdemes megállni egy pontra és elrévedni az építészeti stílus orgiába. Ez a pont az a kerületben, ahol tényleg nagyon rosszul kell csinálnod a vendéglátást ahhoz, hogy ne legyen tele a helyed non-stop. A Vian halál profin csinálja sajnos elég magas áron és nem túl magas minőségben. A Gozsdu Manó Klub viszont még nagyon gyerekcipőben jár. A nyitva tartása teljesen kiszámíthatatlan. Pedig ideális reggeliző, kávézó, melózó, tanulós hely lehetne azoknak, akiknek a Vian nem fekszik. Este viszont profik. Jó italaik vannak, jó áron. Programprofilban látszik, hogy még nem találták igazán ki, hogy kik akarnak lenni, de az a jó, hogy ez a nagyközönséget annyira nem is izgatja. Meg hát nyáron ki a rosseb akar pincében táncolni? A hangrendszerük szuper, Funktion One, a lakók legkisebb örömére. A következő udvar a Pointer udvara. Megbízható, profi vendéglátók. A teraszuk szinte mindig tele van. Szürreális napközbeni italakciókkal veszik rá az esendő pesti tömegeket a délutáni alkoholizálásra. Sajnos, többnyire nagyon rossz zene ordít náluk koraestétől, de délután még visszafogják magukat. Ez az a hely, ahova nyugodtan elküldheted az apádat is sörözni, univerzális, kortalan, echte söröző. Hangulatos izzósorokat függesztettek ki az udvaron, amit ajánlunk minden versenytársuknak.

Ezután a Fabrikudvara következik. A Fabrik az egy többnyire mélabúsan, üresen álló vendéglátóipari egység, ahol néha tök jó bulik vannak. A dizájnja olyan, mint egy 13 éves alteros lány szobája. Az árak barátiak, a tér meg fenomeális. És mégsem történik vele semmi. A terasza a 2012-es Gozsdu-effektnek hála megtelik péntek-szombat este. Viszont egyes urbánus legendák szerint a szomszédban nyíló Kolor vet véget az ‘Az Udvar’ állóvizének. A G13 galéria helyén nyíló klub már nyitás előtt kétszeresére szeretne nőni a hallottak szerint, ugyanis megeszi a Fabrikot, egybenyitja az ex galériával és ezzel létrehozza a környék egyik legnagyobb helyét. Az ablakaikon azt írják, nyár végén nyitnak. Addig még van időnk, úgy látszik nekik is, mert bulikat szerveznek mindenfelé, úgy, hogy még helyük sincs. Amikről eddig nem esett szó, az a Gozsdu egészen extrém bérlő bagázsa. Itt található például egy teszt bolt, a Sample Center, ahol kígyózó sorok szoktak állni azért, hogy kipróbálhassanak egy telefont az emberek 3 napig. Vannak csúnyácska ruhákat árusító boltok. Fura, csendes, picit néhol érthetetlen galériák és rengeteg bérlésre váró üzlethelyiség.

Tiszta szívünkből kívánjuk, hogy az Autoker Kft. mihamarabb értékesítse az összeset. Legyen mindegyik vendéglátó és alakuljon ki a hetedik kerületben egy krakkói  Plac Nowy szintű kocsmatömörület!