We Love Budapest: Kezdjük a végéről, hogyan ünneplitek a Dobló 2. szülinapját?

Popovits

Dávid: Úgy döntöttünk, csendes szülinapot tartunk. Egy Boldog szülinapot!

köszönésért járt egy pohár pezsgő. Annyi minden történik mostanában, nem akartunk még beerőltetni egy szülinapot is. A törzsvendégeinket, azokat, akik követnek minket a Facebookon, megpezsgőztettük.

WLB: Mi ez a sok történés pontosan?



PD
: Tervezzük, hogy a Doblóban lesz sport. No nem billiárd vagy teremfoci, csak közvetítés. Eddig annak voltunk a hívei, hogy itt semmiképp nem lesz ilyen, de hiányolják a vendégek. Megpróbáljuk összehozni a bort és a sportot. Ezzel azt akarjuk bizonyítani, hogy a borkedvelés nem zárja ki a sportszeretetet, és az utóbbiból meg nem következik, hogy az ember egy lerobbant sörkocsmában akar lenni. Hamarosan elindítjuk az arany-, illetve ezüstkártya programunkat is!
WLB: Ez mit takar?

PD
: Az aranykártyások előbb tudomást szereznek a különböző eseményekről. Havonta kapnak egy hírlevelet, amelyben például azt mondjuk, hogy BL-döntő van, akkor ők előzetesen tudnak asztalt foglalni, vagy akár ki tudják bérelni a helyet. Árkedvezménnyel is járnak a kártyák.
WLB: Ez mind a meglévő vendégkörnek szól. Mivel szólítja meg a Doblo azokat, akik még nem ismerik, vagy nem ismerik elég jól a helyet?

PD
: Például a „Hozd el édesanyádat!”, a legközelebbi történés május első vasárnapján. Mindig vannak tematikus alkalmaink: volt már Valentin-napi szingliparti, illetve nőnapozás is a Doblóban. Gyereknapi program is lesz hamarosan. Tervezzük, hogy hétvégén is előbb nyitunk, és beiktatunk mesevetítős, gyerekes, brunchos vasárnapokat. Meg lesz vörösboros kóla, de komolyan: VBK Doblo-módra – a legjobb a városban!

WLB: Dob és Holló utca kereszteződése: Doblo. A logóban nem találtam dobot...

PD
: Ne is keresd, abban csak a borospohár és a holló köszön vissza. A névről egyébként még annyit, hogy majdnem egy éve megváltoztattuk, és Doblo Borbárból Doblo Bor & Bár lett. Ez jobban tükrözi a kínálatot. Vannak a borokon kívül shot koktélok, long drinkek; klasszikusok és általunk kifejlesztett különlegességek is.
WLB: Térjünk vissza a fő profilhoz. Hogyan állt össze a legelső borlista?

PD
: Az első bor szortimentben 280 féle bor volt, kezelhetetlen mennyiség. Ma van 100–120 féle, ami 2–3 havonta változik. Van, ami elfogy, illetve cserélődnek is a tételek. Nagyon fontos a szelekció. Elöregszik a borlap is, folyamatosan nézzük az újdonságokat, a legjobb ár-értékarányú borokat keressük és a ritkaságokat kutatjuk.

WLB: Milyen kategóriájú borok ezek?

PD
: Vannak kézműves boraink, amelyekhez nem tud akárhol hozzájutni a vásárló, pár száz palack készült belőlük összesen. Olyan borászaink is vannak, akiket régen nem ismertek, de menet közben felkaptak. Ma már megismerik őket és mondják, hogy „hát a Szeleshát az a Bortársaságban van!”. Ez így igaz; de itt előbb volt. Van olyan nagykereskedelmi partnerünk is, aki például a Tescónak is szállít, de mondjuk ott észre sem vennénk, pedig jó minőségű.
WLB: Ért már kritika amiatt, hogy nem képzett sommelier-ket alkalmazol? Miért döntöttél így?

PD
: Azért, mert nem beszélő borlexikonokat szeretnék itt látni, hanem kedves, igényes személyzetet, akik a vendégekért vannak, vidámak, lelkesek és mosolyognak. A felkészültségükért persze rendszeresen teszünk. Meg lehet tanulni bármit, a hozzáállás többet ér.
WLB: Te mindig vendéglátással foglalkoztál?

PD
: Párhuzamosan ment a vendéglátás meg a fotó és design. Művészet és technológia szakon végeztem.
WLB: A belső kialakítás a te ötleteidet dícséri?

PD
: Igen, én terveztem és én voltam a generálkivitelező is.

WLB: A lámpákat viszont, úgy tudom, nem te csináltad… PD: Azokat a feleségem, Fatér Mária (Mlamp). Vannak ősrégi darabok, például az a citromos, a hely egyik emblematikus darabja.

Amikor helyet változtat, a törzsvendégek hüledezve kérdezik, hogy eladtuk, vagy eltörött.
WLB: Honnan származnak az ennivalók és hogyan kerülsz kapcsolatba egy-egy vidéki készítővel?

PD
: Semmit nem termesztünk Budapesten. Sokat kell kísérletezni, rengeteg beszállítót váltottunk az elmúlt években. Általában kipróbáljuk ajánlás alapján a készítőket, és meglátjuk, hogy beválik-e. Vannak nyílt napok, amikor hoznak új tételeket (borokat is), és akkor azokat lehet kóstolni, válogathatunk.

WLB: Van személyes kedvenced?

PD
: A sajtosunk nagyon jó. Együtt fejlesztettünk ki egy sajtot egy alföldi sajtmanufaktúrával, amit azóta is nekünk készítenek és tényleg folyamatosan ugyanazt a minőséget kapjuk. Ez a nehéz egyébként: a színvonal megtartása. Együttműködünk az Aranyszarvas nevű céggel is, amely főként szarvasgombás ételekkel foglalkozik. Az aktuális kedvenc ételem egyébkéntegy újdonság, a füstölt libamelles melegszendvics, amelyet egy balzsamos-szarvasgombás szilvalekvárba lehet mártogatni.
WLB: Mennyit esznek az emberek egy borbárban?

PD
: Rengeteget, idén komoly mennyiségű étel fogy. Vannak már bevált dolgaink, van, amit már máshol másolnak. Belefér.
WLB: Mesélj a Doblo két arcáról! Mi a jellemző nappal és mi éjszaka?

PD
: Nappal nyugisabb a helyzet. Alternatív irodaként is működünk, 8-tól 15 óráig van reggeli étlap, rajta müzlitől a Doblo-rántottáig számos, akár ebédnek is kiadós finomság, bővült a kínálat reformoldala is: szójaital, nádcukor, ilyesmi. Erős a wifink, nappal sajtótájékoztatókat, rendezvényeket is tartanak nálunk. Éjszaka meg előtör a borbáros oldalunk.

WLB: Rosszul érint, hogy ilyen ütemben szaporodnak a budapesti borbárok?

PD
: Nem, nagyon örülök neki. Az, hogy kettő bezárt mostanában, nagy veszteség. Kár, hogy nem az van, hogy van 8–10 egyedi, különleges boros hely, hanem sokan másolnak és emiatt érezhető sokszor a hasonlóság. Jobban tetszene, ha lennének sajátos hangok, egyedi hangulatok.
WLB: Te hol iszol, ha nem itt?



PD
: Itt. Tényleg. Na jó még a Boutiqban mondjuk. Meg a hotel lobbikat is nagyon szeretem. Korral jár, változik az ember, én már nem keresem a nagy bulikat, az őrjöngő tömeget. Inkább egy nyugodt közegben, több nyelven beszélő barmanek társaságában, jó minőségű italt szeretek fogyasztani.
WLB: Kedvenc borfajtád?

PD
: Változó. Most a Cabernet Franc. Van, hogy hónapokig egy korty bort sem kívánok. Nem lehet mindennap rántott húst enni..

WLB: Mik a célok az említett doblós újításokon túl?

PD
: Tervezzük, hogy nyitunk a környéken egy új helyet, ami az ételre koncentrál és ahol még a pékárut is mi szeretnénk elkészíteni!Szeretnéd Te is megkóstolni barátaiddal a Doblo Hello Tourist! borválogatását?

Akkor nem kell mást tenned, mint like-olni a cikkünket és alatta kommentben megválaszolni a következő kérdést:
Honnan kapta nevét a Doblo Bor & Bár?

Az 5 fős 5 tételes kóstoló tartalma: Irsai Olivér, Rosé, Kékfrankos, Egri Bikavér és Tokaji Cuvée, valamint fejenkét 2 nagy sajtos szendvics.
Válaszodat május 6 éjfélig várjuk!

Címkék