2012. május 5-én megtapasztalhatjuk majd, hogy milyen az, ha az igazán cool városnéző túrák szervezői összefognak, hogy bemutassák nekünk Budapestet! A Unique Budapest, a Budapest Scenes, a Budapest Underguide, illetve az Imagine Budapest csapatai egyesítették erőiket, hogy már az idegenvezetés kifejezéssel is végképp leszámoljanak.. A megközelítés ugyanis, amit ők képviselnek legkevésbé sem idegenként tárja elénk a főváros szépségeit. Na meg furcsaságait, apró részleteit, egykori és jelenlegi lakóinak világát, sőt akár a helyiek által is csak felszínesen ismert titkait .

Egységben sokszínbenA túrák tematikusak - klasszikus sétáktól egészen a bűnügyi helyszínek felderítéséig terjed a skála – így nagyjából be tudjuk lőni mire vállalkozzunk attól függően, hogy Budapest mely szelete érdekel minket. Így lesz ez az unió, azaz a Kulturista Budapesti Alternatív Városfelfedezők Egyesületének közös napján is. 2012. május 5-én 15:00 órai kezdettel négy séta indul, melyek mindegyike körülbelül két órás lesz: budapesti városfelfedezés gyerekeknek (magyarul és angolul); Azt beszélik a városban… - bűnügyi történetek, pletykák Budapesten; Századfordulós villák, paloták (magyarul és angolul); illetve Hidak városa címmel.

A sétákról bővebben:Századfordulós villák és palotákMi a közös egy budapesti gimnáziumban és az atombombában? A Manhattan Project. Pontosabban azok az egy fő híján kizárólagosan magyar tudósok – matematikusok és fizikusok-, akik az 1940-es évek elején az Egyesült Államokban dolgoztak egy olyan terven, melynek célja a németek nukleáris fejlesztési programjának elhárítása volt. A világhírű tudósok mindegyike a magyar fővárosban végzett a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, a legendás Rácu tanár úr keze alatt.

A sétálós túrán a fasoron kívül Budapest legszebb építészeti gyöngyszemeit mutatják majd be. Számos korabeli történetet, legendát, pletykát hallgatva repítenek vissza minket a Millenium tündérkertjébe, miközben csodálatos klasszikus-, eklektikus- és szecessziós stílusú palotákat, villákat és iskolákat látogatnak majd meg. A pesti arisztokrácia, és nyomában a nagypolgárság, nyugat-európai mintákat követve húzta fel ezeket az épületeket, amelyek máig a belváros fő tengelyeként, az Andrássy út mentén húzódva idézik vissza ezt a kort. A gyönyörű homlokzatok, faragott bejáratok, a lélegzetelállítóan szép belső terek egy része az elmúlt évtizedben újjáéledt. Gyönyörködés, múltidézés, és egy leheletnyi művészettörténet.Hidak városa„A Lánchíd éktelenül hosszú. Próbálja meg egyszer, Uram, és nem bánja meg. Sétáljon át egy hölggyel Budára és azután jöjjön vissza, lehetőleg ugyanazzal a hölggyel. Meglátja, szerelmet fog vallani, mert a híd olyan hosszú.” – írta Szerb Antal 1935-ben.

A Duna és az azon átnyúló hajóhidak és a révátkelőhelyek már a középkorban is kiemelkedő szerepet játszottak Buda és Pest életében. Állandó hidak nélkül a közlekedés a 2 város között évszázadokon keresztül sokszor hónapokra megszakadt, és a Lánchíd megépítésével egy fél évezredes álom végére sikerült pontot tenni. Ezután gomba módra kezdtek szaporodni a hidak és hozzánk hasonlóan mindegyiknek kialakult a saját egyénisége. Budapest hídjai valaha két homlokegyenest különböző (és sokat ellenségeskedő) várost kötöttek össze és átkelve rajtuk ma is némileg különböző világokba érkezünk – és kicsit talán mi is átalakulunk. A folyó fölött méltóságteljesen átívelő hidak tiszteletet parancsoló megjelenésükkel Budapest leggyönyörűbb elemei és a hidakat alkotó tartókábelek, mészkődarabok és acél láncszemek rengeteget mesélnek nekünk a városról – a folyó vízjogáért való középkori csatározásoktól kezdve a hidak építésekor történt botrányokig.

Budapest Városfelfedezés GyerekeknekBudapest megismertetését és megszerettetését nem lehet elég korán elkezdeni. Gyerekszemmel a város legalább olyan izgalmas, mint utazóként.

Hogy kerül hal a bástyára? Hová szaladt a mókus? Keressünk meg minden állatot, ami a templomon bujkál! Miért mutat hármat Mátyás király a képen? Gyerekközpontú vezetésre kell készülni, amiben a gyerek vendégek bevonása nagyon fontos – lesznek játékos foglalkoztató lapok, nagy közös keresgélések, mókus-les és sok móka kacagás, miközben meghódítjuk a hatalmas Budai Várat! 5-12 éves korosztály számára ajánlott.Azt beszélik a városban… - bűnügyi történetek, pletykák BudapestenHallotta már, Mariskám…? – így indul a pletyka a városban: cselédlányok, piaci kofák, úriasszonyok, a képviselőház tagjai, bárók és katonatisztek mind-mind ugyanarról suttognak.

Gyilkosságról, öngyilkosságról, szerelmi féltésről, rablásról, mesés meggazdagodásról, csúfos bukásról. Szerethető bűnözőkről, zord rendőrökről, hamis tanúkról, kártyáról, lányokról, sikkasztásról… Kétórás „alvilági” sétánkon az elmúlt századok leghíresebb, legérdekesebb bűneseteire derítünk fényt, s közben bemutatjuk a város mindenkori sötét oldalát – persze csakis messziről, szórakozva és csak egy egészen kicsit borzongva. Részletek a regisztrációról: itt!