A tér elmúlt 140 évét és részben jövőjét mutatja be számos fotó segítségével a metróépítés palánkjain látható, Kálvin téri pillanatok című szabadtéri kiállítás.

"Évek óta áldatlan állapotok uralkodtak a Kálvin téren, ezért leültünk a DBR Metro szakembereivel, akik nem tudták pontosan megmondani a metróberuházás várható elkészültének idejét" – idézte fel az előzményeket Ferencváros alpolgármestere.

Formanek Gyula elmondása szerint egy civil kezdeményezés segített a helyzeten: Bakos László éppen ekkor kereste meg az önkormányzatot egy olyan szabadtéri fotókiállítás ötletével, amely a számtalan átalakuláson keresztülment Kálvin tér sorsát mutatná be.

Mint a projekt ötletgazdája és szervezője elárulta, rendkívül zavarta a teret és a Ráday utcát összekötő szűk "sikátor" látványa, ezért rendezettebb körülményeket szeretett volna. Az újjászülető palánkokra az elmúlt hetekben 36 darab, egy-nyolc felvételt tartalmazó tabló került ki, melyek képanyagát többek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból, a Magyar Távirati Iroda Fotóarchívumából, a BTM Kiscelli Múzeumból, Budapest Főváros Levéltárából és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményből válogatták.

A gazdag összeállítás 1870-től napjainkig követi a tér épületállományának változásait, és néhány látványterven még a majdani metrómegálló képével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A Ráday utca felé vezető átjáró az önkormányzat, a főváros és a környékbeli cégek, üzletek összefogásának eredményeképpen végül nemcsak szebb, de szélesebb is lett, a palánkok ugyanis mintegy fél méterrel távolabb kerültek a falaktól.

Ha nem is kifejezetten emiatt a kiállítás miatt látogatnál el a Kálvin térre, legalább egy buszra/villamosra várós öt percet megérdemel, hiszen nyomon követheted a tér formálódását a 19. századtól kezdve, napjainkon át egészen egy négyes metróval kiegészült - talán nem is oylan távoli - jövőképig.