A több, mint száz magyar top borászt felsorakoztató rendezvényen a borkóstolás és hurkázgatás mellett villáminterjúkat készítettünk nektek, a számunkra érdekes pincészetekkel. A három kicsitsem borsznob kérdésre lássuk ki hogy válaszolt.

Miklós Csaba (Miklóscsabi Pinészet)
Fiatal, energikus és mindig mosolyog. Gyakran feltűnik a a Divinoban. A virágkereskedőből, családi tradíciókat átvéve lett borász. Kitartó munkájának köszönhetően lassanként hozzákerültek Mór legjobb termőterületei. Az egyik legszerethetőbb figura a fiatal borász scénában. Minőségének, hírnevének és példátlan névválasztásainak köszönhetően túlléptünk a város bankrablás-asszociációján. (Demi Mór, Roger Mór, Marilyn Mórról stb. )
Ha a borod zene lenne, milyen lenne? Mindenképpen alternatív. Alternatív gyerekek vagyunk mi is. Egészen biztos, hogy magyar zene. Több, mint valószínű, hogy Lovasi hangszerelné és írná hozzá a szöveget.
Ha nem bort iszol, akkor mit? Természetesen általában fehér bort iszom. Ha picit jobb kedvem van, akkor könnyű fehér bort, ha roszabb kedvem van, akkor testes fehéret. Ha pedig nem bort iszom, akkor pezsgőt.
Ha nem borász lennél, akkor mi? Szőlőmunkás.
És ha nem a saját borodat iszod, akkor kinek a borát iszod? Álatlában a Junibor pinészetek borait iszom. De nagyon szeretem Hernyák Tomi borait, Gál Tibi borait, Bott Friciét, Jekl Flóráét, Árvay Angi borait, Gere Andi borait, Kardos Gáborét. Természetesen ezt a listát legjobb egy délután végiginni.Gál Tibor (Gál Tibor Pincészet) Vagány, huszonéves egri borász fiú. Blogol, utazik, kóstol. A bora olyan, mint a gazdája. Kozmopolita, friss, divatos.
Ha a borod zene lenne, milyen lenne? Vagány kérdés! Szerintem soul jellegű zene lenne. Kicsit sejtelmes, megbabonázó, andalító, de mégis érdekfeszítő. Olyan, amitől egyszerűen jól érzi magát az ember.
Ha nem borász lennél, mi lennél? A gasztronómiában dolgoznék. Vonz az alkotás. Nem vagyok művész típus, nem tudok festeni, szobrászkodni, vagy bútort faragni. Ezért lennék séf. Vagy valami ahhoz nagyon hasonló. Ha nem bort iszol, mit iszol? Sört vagy vodka szódát citrommal.
Ha nem a saját borodat, akkor kiét iszod? Én nem iszom a sajátomat, csak másét. Az egri termelőket nagyon szeretem és a Tokajiakat.
És ha kell mondanod egy abszolút favoritot? Szepsi István

Bodri Orsolya (Bodri Pincészet) A város szórakozónegyedének legpopulárisabb pincészetét muszáj volt felkeresnünk. A standjuknál Orsi, a tesi tanárból lett borász lány fogadott. Kellemes volt és közvetlen. Pont mint egy rosé.
Ha a borod zene lenne, milyen stílus lenne? Jézusom! Erre nem tudnék hirtelen válaszolni. Fogós kérdés. Talán esetleg blues vagy reggae. Nem tudom. E közül a kettő közül valamelyik.
Ha nem bort iszol, mit iszol? Igazából csak bort iszom. Meg esetleg pálinkát. Azon belül a sajátokat. Azokat szakmámból adódóan kötelességem is kostólgatni.
Ha nem borász lennél, mi lennél? Akkor biztos, hogy sporttal foglalkoznék. Van egy testnevelő edzői diplomám is. Például nagy kedvencem a triatlon.
Ha nem a saját borodat iszod, akkor kinek a borát iszod? Elsősorban a szekszárdi vörös borokat kedvelem. Például a Taklert.Rókusfalvy Pál (Rókusfalvy Pincészet)
Ha a bora zene lenne, milyen lenne? Jazz. Ugyanis pozanos voltam tíz évig egy swing zenekarban. Nálam a bor és a jazz összefügg. Mind a kettő elegáns műfaj.
Ha nem bort iszik, akkor mit? Általában bort iszom. A pezsgő innét csak egy kis ugrás. A mi borvidékünkön Törley óta kötelező műfaj. De nem nagyon tudnék más italt mondani. A pálinkát nem bírom. Az nekem sok. A sör maximum arra való számomra, hogy a PH egyensúlyomat helyre tegye. De tényleg a bor az elsőszámú italom. Hiszen annak annyi differenciálódása van, hogy az ember minden alkalomra megtalálja a magáét. Legyen szó egy testes vörörsborról, vagy egy könnyed fröccsről. Mondanám, hogy vizet iszom mellette, de az elég bután hangzik.
Ha nem borász lenne, mi lenne? Nem vagyok borász. Én boros gazda vagyok. Papír szerint meg általános iskolai énektanár. Zenéltem 10 évig, rádióztam, tévéztem, reklám céget vezettem. Szóval ebbe a negyvenhét évbe elég sok műfaj belefért.
Ha nem a saját borát issza, akkor kiét? Ez azért nehéz kérdés, mert borvidékenként is változik. Van egy körülbelül ötvenes listám. Szűkebben Tokajból Demeter Zoltánét, Egerből Lőroncz Gyuriét, Balatonról Légli Ottóét.

Iványi Emese (Vylyan Pincészet) Iványi Emesével a Vylyan Pincészet marketingesével beszélgettünk. Polihisztor. Menedzsment tanulámányai mellett borbírálói és sommelier képesítést is szerzett. Határozott, elkötelezett, kedves lány benyomását keltette.
Ha a borod zene lenne, milyen lenne? Egyértelműen jazz! Jó búgós, kicsit szexi jazz.
Ha nem bort, akkor mit iszol? Akkor teát és vizet. Az alkoholok közt csőlátású vagyok. Tényleg csak bort iszom. Annyira gazdag a bor világ, hogy minden alkalomhoz találok megfelelőt.
Ha nem borral foglalkoznál, akkor mivel? Képzőművészettel.
És ha nem a saját borodat iszod, akkor kinek a borát iszod? Hála istennek rengeteg jó magyar bor van. Szeretem az otthonit, azaz a Villányi Borvidéket. Ezen kívül szeretem a szekszárdiakat és a badacsonyiakat. Nagyon nehéz lenne kedvenceket kiemelni. Sok van akikhez a borain túl barátság is kötődik. Gerééket, az Istvándit és a Heimannék borait nagyon szeretem.Török Csaba (2HA) A Szent György-hegyi minibirtok indikátorával, főborászával, főszőlőmunkásával beszélgettünk. Török Csabának egy fontos célja van az életben. Megalkotni a Balaton-felvidék legjobb borát. Bármi áron.
Ha a bora zene lenne, milyen lenne? Jézus Mária! Ez jó kérdés. Mivel egyébként gitározok, Jimmi Hendrix zenéjéhez hasonlítanám. Én mindent hozzá mérek. De biztos valami klasszikus műfajt kellett volna mondani...
Ha nem bort iszik, akkor mit? Cukros üdítőket egyáltalán nem iszom. Vizet iszom, tejet és teát. Ezen kívül semmi mást.
Ha nem borász lenne, akkor mi? Operatőr lennék. Állatokat filmeznék a vadonban.
És ha nem a saját borát issza, akkor kiét? Nem tudnék egy választ adni. Idővel az ember ízlelése kiszűri azokat a borokat, amik valamilyen szempontból ipari termékek. De ez egyébként szinte árkategória független.

Merfelsz Gábor (Merfelsz Pincészet) Ránézésre ő volt a legszimpatikusabb. A vele való beszélgetésünk is ezt igazolta. Bár borai dizájnja véleményünk szerint nem a legtrendibb, a beltartalom mindent feledtetett.
Ha a bora zene lenne, milyen lenne? A borok egy része blues lenne, a nagyrésze inkább hardrock.
Ha nem bort iszik, akkor mit? Általában pezsgőt.
Ha nem borászkodna, mi lenne? Talán hajóskapitány.
Ha nem a saját borát issza, akkor kiét? Mindenkiét megkóstolom. Havonta módszeresen bevásárolok például a Lidl-ben, mert tudni akarom, hogy ott mit árusítanak. Nálam a pincében van egy emblematikus fal, ahol több száz üres üveg van kirakva. Ez is egy bizonyítványa annak, hogy mindent megkóstolok. Ezek a palackok főként külföldiek. A boromat, bár itthon készítem, el kell tudnom helyezni a világ bortermelésében, ezért iszom nagyon sok külföldit. A hazaiak közül a szekszárdiakat szeretem leginkább. Ezen szocializálódtam. A szám felismeri és szereti ezeket.

Fotó: Zafir Dani