Három hete nyitva áll az ország legínyencebb halpultja, nemrég pedig a Nobu séfje, Masato-san készített nekünk szusit az elképesztően friss alapanyagokból. A The Fishmonger egyik alapítója, Palotás Péter mesélt érdekességeket a helyről és a jégágyon bambuló halgyülekezetről.

Eddig ha valaki hazaért egy jóleső tengerparti utazásról, csillapíthatatlan hiányérzete támadt a friss, minőségi halak, kagylók és más tengeri jószágok miatt, ezt enyhíteni pedig legfeljebb egy-egy igazán jó étteremben tudta. Az egyik első tengeri halakat kínáló budapesti étterem, a Scampi szakácsaként Palotás Péter is szembesült ezzel a kilencvenes években, amikor a friss halak elérhetetlennek számítottak itthon, így saját kezébe vette a dolgokat és már tíz éve rendszeres beszállítója a város tucatnyi éttermének és hipermarketjeinek.

Ahogy elmondta, a halpiac nyitására azért volt szükség, mert az egyre szaporodó egyéni megkeresések bár lassították a többi megrendelést, de azért is szeret ezeknek eleget tenni, mert szeretné, ha az emberek minél több és jobb halételt ennének. A misszió része egy nemsokára az áruházláncokban megjelenő termékcsalád is, amely konyhakész haltermékeket kínál. A magyarországi halfogyasztás gátja - ahogy elmondta - többek között az, hogy az emberek nem tudják mit kezdjenek a halakkal, nem szeretik a szagát vagy a pucolással járó káoszt. Szerencsére a jövőben a kis üzlethelyiséghez kapcsolódó épületrészben egy halfeldolgozó üzem mentesít majd bennünket a felesleges cécótól.

A fagyispultnyi jégágyon azonban mi magunk is találhatunk kezdőknek való uszonyosokat, lazac- és tonhalfilé, valamint igazi hekk formájában. Kizárólag friss áru kerül az üveg mögé, a hét öt napján érkező szállítmányokat többek között norvég, spanyol, új-zélandi, görög vagy épp sri lankai árveréseken szerzik be. Licitálásra azért van szükség, mert a halak ára az időjárástól, a gázolaj árától és más tényezőktől függ, sőt, a vadon élő példányokra egyes országokban kvóta van kiszabva, így csak időszakosan kaphatóak. Ilyen a hűtőházban -70 °C-on tárolt, fénykorában 210 kilós sárgaúszójú tonhal is, amely a legjobb sashimik alapanyaga és egymillió forintos becsült értéket képvisel.

Péter elmondta, hogy a hátsó üzemen heti átlag 10 tonna hal fut át, ebből mindig más és más fajták kerülnek az eladótérbe, így a kínálat állandóan megújul. Köszönhetően a folyamatos, nagy tételben bonyolódó forgalomnak, a vásárlók mindig friss, maximum egy napos áruból válogathatnak. Érdemes figyelni a facebook oldalukat, ahol az aktuális kínálatról, akciókról és a halászélet viszontagságairól is rendszeresen értesülhetsz!

Az érdekességek mellé sosem árt némi praktikus információ, következzenek tehát a legfontosabb tudnivalók a The Fishmonger jövőbeni vásárlóinak:
Árak (változó!):Lazacfilé: 3499 Ft/kg
Lazacfilé bőrös: 3350 Ft/kg
Pisztráng (egész): 2700 Ft/kg
Bébi tintahal: 1990 Ft/kg
Hekk (egész): 2500 Ft/kg
Megközelítés BKV-val:Cím: Budaörs, Törökbálinti út 23.
A Móricz Zsigmond körtérről induló 240E jelzésű autóbusszal 8 megálló (kb 15 perc), Budaörsön a Templom téri megállónál kell leszállni, majd 10 percet gyalogolni.