Azt szokták mondani, hogy maga a ráhangolódás, az ünnep-várás legalább olyan fontos esemény, mint maga a várva-várt nap. Ezen nem elsősorban az ajándékok beszerzését kell érteni – ami sok esetben lázas készülődés helyett, szó szerint lázat okoz, de minimum kiadós fejfájást jelent. Sokkal inkább azt, hogy lelkileg hangolódunk rá a karácsonyra, legyen az bármennyire is nehéz az év végi hajtásban.

Így jött ki: egybeesik a kettő, de azért igyekezzünk. Például úgy, hogy plázák helyett, karácsonyi vásárokon tátogatunk, megszokott kávézóink helyett ezeken iszunk meg egy forró italt. Talán még korai a dolog, mindenesetre a vásárok már nyitva állnak, mi ma a Bazilika előttin néztünk körül.BemelegítésEgy előnye mindenképpen van annak, ha az ember már advent első vasárnapja után, ráadásul még sötétedés előtt látogat el a Szent István Bazilika előtti adventi vásárra. Ekkor lehetünk tanui a kiállítók készülődésének. Elcsíphetjük a tűzrakást, a kis kerámiák kipakolását, a forró csoki olvasztását, a nyers kalácstészta tekerését.. A szakácsok kóstolgatnak, az árusok díszítenek és megkínálják egymást egy teával (korán van még a borhoz). Még sokkal inkább a parázsló tűz füstjének illatát érezzük a szegfűszeg helyett, ami délutánra teljesen átveszi a főszerepet. A kíváncsi helyieken kívül, egy japán turistacsoport is érdeklődik már, akik miatt aztán hamar felébred a legálmosabb kézműves is. Ha az érdeklődő kérdésektől nem a villanó vakuiktól mindenképpen.

Mi sül ki ebből?Sok finomság. Helyben: fűszeres áfonyalé, fahéjas almalé, gyümölcsbor, forró tea, forró csoki, krampampuli! Utóbbi cukorral kevert, fűszerezett alkoholos italt jelöl, melyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak. A szokásos sült kolbász, kürtőskalács, kenyérlángos trión túl, különböző egytálételeket is ehetünk két nagyobb fogadóban.
Hazavinni: házi lekvár, házi méz, gyümölcsbor, szalámi, pálinka, füstölt sonka, színes nyalóka, na meg a borsa. Borsa a természetes édesség, amely mesterséges anyagokat nem, különlegeseket – például: rózsasziromlekvár – viszont nagy arányban tartalmaz. „Az élet sava:borsa” csomagolása sem mindennapi: Hollóházi porcelánban és névre szóló papírba burkolva egyaránt kérhetjük.

Édes a szemnekA vásár kapuja után közvetlenül található egy kis házikó, amelynek a falát gyereklevelek díszítik. Focilabdától, mp3 lejátszóig mindenféle van a Jézuskának címzett kívánságlistákon. Ezek beszerzéséhez az illetékes kénytelen lesz kicsit távolabb menni, mert a vásár kínálatában ilyesmi nem szerepel. Bár játékok vannak, ezek inkább egyedi, kézműves, készségfejlesztő játékok. Kis figurák is vannak a gyerekeknek szánt apróságok közt, de alapvetően az egyedi dísztárgyak a felnőtt kívánságlistákat elégíthetik ki nagyobb sikerrel. Holnaptól december 1-től a bookline is kiköltözik, szintén a nagyobbak örömére. Ha bevásárolni nem is érdemes az adventi vásáron, egy két gyöngyszemet találhatunk, és legalább mindezt jó levegőn, a hatalmas adventi koszorú és a kéken fénylő karácsonyfa körül, finom illatok és kedves kiszolgálás közt tesszük.