Élmény

Ország tortája 2011: Kecskeméti barackos kölestorta

Ország tortája 2011: Kecskeméti barackos kölestorta

Idén ismét a Zila Kávéház csapata érdemelte ki a jogot, hogy elkészítse Magyarország születésnapi tortáját, ami ezúttal egy kecskeméti barackos kölestortában ölt formát. Miután 2009-ben a  Pándi meggytorta, 2008-ban a Szatmári szilva torta és 2007-ben a Madártej torta is a Zila Kávéház cukrászának keze munkáját dícsérte, utána jártunk, hogy Zila László miként szorgoskodik a 2011-es tortacsodán.

Kérdés: Mit kell tudni az idei, kecskeméti barackos kölestortáról?
Zila László: Tavaly előtt, amikor a Pándi meggytortánk lett Magyarország tortája, kaptam egy olvasói levelet Kecskemétről, amelyben egy hölgy kifejtette, hogy a Kecskeméti barack is van olyan híres, mint  a Pándi meggy, vagy a Szatmári szilva. S akkor jött a kérdés, hogy nem lehetne-e ebből a barackból elkészíteni idén az ország tortáját. Gondoltam,  igaza lehet, hiszen a barack ízében, zamatában és jellegében van annyira hungarikumgyümölcs, mint a többi.

És mindehhez hogyan jött a köles?
ZL: Karcagon a birkafőző fesztiválok alkalmával volt szerencsém kóstolni kölesből készült ételeket, s az ottani molnár, Szabó Imre keresett meg, hogy neki olyannyira szívügye ez az ősi magyar magféle, hogy esetleg fel lehetne használni az ország tortájában. Ezután már nem volt más dolgom, mint ezt a két dolgot összehozni, s így született meg a Kecskeméti barackos kölestorta. Persze kérdezték, hogy nem lehetne-e a Karcagi kölessel fémjelezni az édességet, de mivel a barack jött előbb, így nem változtattunk a nevén.

Idén hányan versenyeztek a jogért, hogy ők készíthessék el az ország tortáját?

ZL: Ebben az évben a komoly szakmai zsűri  26 féle torta közül választotta ki a legjobb hármat, amely között volt egy Császárkörte, egy szintén barackos, no meg a mi kölestortánk. További két fordulóban kisebb módosításokat kellett eszközölnünk, s így lett mienk az első helyezés.

Hol lehet a tortákhoz jutni országszerte, illetve hol keressük a tortákat a budapesti ünnepségeken?
ZL: Ebben az évben mindössze 150 kézműves cukrászdában fogják árusítani a tortákat, a mi receptúránk szerint.  Augusztus 19-én és 20-án pedig a budai rakparton 20-24 000 szeletet fogunk szétosztani másik három híres cukrászda segítségével, akikkel közösen sütjük le ezt a nem mindennapi mennyiséget. Az érdi Pataki Cukrászda, az újpesti Horváth Cukrászda és a tavalyi győztes, a Sulyán Cukrászda Veresegyházáról fog segédkezni nekünk, így összesen 40-50 ember minimum csak a sütéssel lesz elfoglalva ezen a héten.

Mennyi barackot és kölest fognak felhasználni összesen a 20 – 24 000 szelethez?
ZL: Egy tortához 1.5 kg köles alapot kell főzni, így durván összesen 2.5 tonna kölesre van szükség, amit egy 250 literes főzőüstben, folyamatos keverés közben főzünk. Barackból körülbelül 50-60 dkg-ra van szükség egy tortához, így összesen 1000-1500 kg-ra itt is szükség van.

Mit érdemes tudni a kölestorta egyedi tortaformájáról?
ZL: Zila tortaforma egy szakmai megújulási lehetőség, amely különleges mélyedéseibe kerülnek bele a torta természetes öntetei, s nincs szükség sem zselatinra, sem kötőanyagra, hogy végül tortaformává álljanak össze. A cél mind emellett az, hogy a háziasszonyok is el tudják készíteni a barackos kölestortát, amelyhez külön videót is készítettünk.

A Kecskeméti barackos kölestorta kívételesen finomra sikeredett, mi már megkóstoltuk,és minden bizonnyal fogunk belőle falatozni agusztus 20-án is.
Aki pedig el szeretné készíteni, annak íme a recept, no meg a videó is, amin lépésről lépésre lehet követni a szülinapi torta elkészítését.
Jó étvágyat hozzá!